ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

ΝΔ: Ο δεκάλογος με τις ευθύνες Τσίπρα- Βαρουφάκη για τα capital controls

ΝΔ: Ο δεκάλογος με τις ευθύνες Τσίπρα- Βαρουφάκη για τα capital controls

Αναθέρμαναν το ενδιαφέρον για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα – «παρωδία», όπως το αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση που επανέφερε το αίτημα της για εις βάθος διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στα capital controls και το 3ο Μνημόνιο που κόστισαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.   

Με εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας έκανε αυστηρό διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά καθυστέρηση εισαγωγής προς συζήτηση στη Ολομέλειας της Βουλής της πρότασης για Εξεταστική που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις 30 Μαρτίου. 

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, για την οποία ο κ. Δένδιας περιορίστηκε, πάντως, να στρέψει τα πυρά του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί αυτήν τη συζήτηση». Ενώ απεδέχθη τη διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής ότι, όπως δήλωσε, «θα έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου». 

Την ίδια ώρα πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξαπέλυε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησης που δεν μπορούν να καλυφθούν με την παραδοχή ότι είχε «αυταπάτες». «Η αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, «είναι πως, όταν αποφάσιζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνώριζαν πολύ καλά  ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος. Γνώριζαν, δηλαδή, ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, θα επιβληθούν capital controls και θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, το Δημόσιο, τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτή είναι πολλά, ενώ ο ίδιος ενδεικτικά και μόνον, όπως είπε, επεσήμανε τα εξής:

1ον: Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος, στις 30 Νοεμβρίου του 2011 (Alter), στο δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου, έλεγε κατά λέξη: «Αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να θέσει τέτοια ζητήματα, η πτώχευση θα επισυμβεί, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη». Γνώριζε, λοιπόν, από καιρό και γνώριζε καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες ενός δημοψηφίσματος.

2ον: Η απόφαση που πήρε ο Αλ. Τσίπρας και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Ιουνίου, τοποθετούσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος πέντε μέρες μετά την εκπνοή του προγράμματος δανειακής στήριξης της χώρας. Ήξεραν, δηλαδή, ότι η απόφασή τους έβγαζε τη χώρα εκτός προγράμματος. Ήξεραν – κατά συνέπεια – ότι από τη στιγμή εκείνη, η Ε.Κ.Τ. ήταν αναγκασμένη να διακόψει τη χορήγηση E.L.A. Και αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls.

3ον: Το γεγονός ότι όλοι ήξεραν πως θα κλείσουν οι τράπεζες προκύπτει και από ομολογία του Γ. Δραγασάκη, που μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο έσπευσαν, στις 27 Ιουνίου, να συναντηθούν με το Μ. Ντράγκι. Ενώ μάλιστα την ώρα εκείνη έκρυβαν το σκοπό της συνάντησης, λίγους μήνες αργότερα ο Γ. Δραγασάκης ομολογούσε (Καθημερινή, 24.1.2016) ότι συζήτησαν για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ζήτησαν βοήθεια για να γίνει με τρόπο «ομαλό και αναστρέψιμο».

4ον: Με συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ., στις 2.7.2015, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε ότι, από την πρώτη συνάντησή τους, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, είχε επισημάνει πως «χωρίς Μνημόνιο, το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και τότε, είτε θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, είτε θα επιβληθούν capital controls».

5ον: Με άλλη συνέντευξή του (τηλεόραση του Σκάι, 19.1.2016) ο Γ. Βαρουφάκης μπροστά στο ερώτημα αν «εκείνη την ώρα (που αποφάσιζαν το δημοψήφισμα) ήξεραν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες», απαντούσε κατηγορηματικά με τη λέξη: «Προφανώς».

6ον: Τη βεβαιότητα ότι χωρίς πρόγραμμα θα κλείσουν οι τράπεζες, είχε επισημάνει με άρθρο του στο «Social Europe», από τις 24.2.2015, ο σύμβουλος της Κυβέρνησης και επικεφαλής της μυστικής ομάδας κατάρτιζε το «Plan X» Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Αναφερόμενος τότε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, υποστήριζε ότι η χώρα δεν μπορούσε να μείνει εκτός προγράμματος και τόνιζε πως, αν δεν υπήρχε συμφωνία, αυτό «θα σήμαινε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπίες τραπεζών, κήρυξη χρεοστασίου και πρόωρη έξοδο από το ευρώ».

7ον: Αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να κλείσουν οι τράπεζες είχε αναπτύξει, πολύ καιρό πριν – όπως έλεγε ο ίδιος (ΣΚΑΪ, 13.1.2016) – και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

8ον: Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ήξεραν πως θα κλείσουν οι τράπεζες επιβεβαίωσε και η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου (συνέντευξη, 8.3.2016, τηλεόραση του ΣΚΑΪ): «Κανείς»,  έλεγε, «δεν μπορεί να πει ότι αυτό που τελικά έγινε δεν είχε προβλεφθεί, διότι είχε απολύτως συνυπολογισθεί ως ενδεχόμενο από πολύ νωρίς».

9ον: Το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή το κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό οι αποκαλύψεις του Αμερικανού Οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο Γ. Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το Plan X. Αποκαλύπτεται -στα αποσπάσματα του βιβλίου του, που δημοσιεύτηκαν στην «Καθημερινή»- ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων, η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων. Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

10ον: Τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα (στις 2 Ιουλίου), ο  Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Π. Καμμένος δήλωνε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Ποια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίαζε στο εσωτερικό της χώρας μαζί  με τον κ. Τσίπρα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα απασχολήσουν την Εξεταστική Επιτροπή», συνόψισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. «Όλα αυτά τεκμηριώνουν και επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή ημέρα είναι μια θλιβερή επέτειος. Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την απροκάλυπτη εξαπάτηση ενός ολόκληρου λαού και από το έγκλημα που συνειδητά διαπράχθηκε σε βάρος της οικονομίας της χώρας, της ίδιας της χώρας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.