ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο οδικός άξονας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο οδικός άξονας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η έμπρακτη μεταρρυθμιστική ανικανότητα της κυβέρνησης, η διαρκής επιβεβαίωση της αδυναμίας της να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, η αποτυχία να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, η φορολογική κόπωση μιας κοινωνίας που γονατίζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, αλλά και οι «αριστερές ιδεοληψίες» με τις οποίες επιχειρεί το κυβερνών κόμμα να αντισταθμίσει τη μνημονιακή του πολιτική στην οικονομία συνθέτουν ένα σκηνικό που αυξάνει τον προβληματισμό της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνολική πορεία της χώρας.

Το κλίμα ανησυχίας θα αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. εν όψει ενός ιδιαίτερα κρίσιμου φθινοπώρου, όπου απαιτείται από την κυβέρνηση να κινηθεί με ταχύτητα και να επιδείξει αποτελεσματικότητα, τη στιγμή που -όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς- έχει αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο, με οδυνηρές επιπτώσεις για τη χώρα.

Στη Ν.Δ. στέκονται πάντως ιδιαίτερα σε ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατοι κυβερνητικοί χειρισμοί σε σχέση με τις πυρκαγιές, θεωρώντας ότι «απέδειξαν για ακόμη μία φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σημαντικά θέματα». Μιλούν για «ανεπάρκεια των στελεχών της», καθώς και για «πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, παρότι -όπως τονίζουν- η αξιωματική αντιπολίτευση έκρουσε ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα του κινδύνου». Στο στόχαστρο βάζουν όμως πρωτίστως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του «ανικανότητα να συντονίσει το επιτελείο του σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα».

Στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση η οικονομία, με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, αλλά και στην τρίτη αξιολόγηση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο -που δυστυχώς θεωρεί πιθανό- να επαναληφθούν οι παρατεταμένες συζητήσεις στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής μιας «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης».

Ηδη στην Πειραιώς διακρίνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να βελτιώσει επί της ουσίας το οικονομικό κλίμα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ισχυρότερης ανάπτυξης. Και τούτο διότι εξακολουθεί να μην εμπνέει εμπιστοσύνη ότι, έστω και τώρα, είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς μία πραγματικά μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

«Οι δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες», επιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «και βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να δοθεί ώθηση εάν η στάση της κυβέρνησης συνέβαλλε σε μία, έστω και μικρή, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αν έπειθε ότι θα κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα και πως ό,τι προβλέπεται θα το κάνει. Αλλά δεν πείθει», σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ανησυχία πως η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται είναι διάχυτη στην Πειραιώς, δεδομένου ότι και «ο χρόνος συμπυκνώνεται πολύ από δω και πέρα». Και καθίσταται αναγκαίο «να τρέξει» η κυβέρνηση για να μη βρεθεί προ δύσκολων καταστάσεων η χώρα, δεδομένου ότι θα βαδίζουμε προς τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλάζιων στελεχών, η δυνατότητα επίτευξης ανάπτυξης άνω του 1% -όπως θεωρείται εφικτό μετά τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση- συνδέεται με δύο προϋποθέσεις:

*Να τρέξει άμεσα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, καθώς διαπιστώνεται ότι και τον Ιούλιο συνεχίστηκε η στάση πληρωμών, την ώρα που απαιτείται ανάσα ρευστότητας τουλάχιστον 2 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα.

*Να γίνει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «χωρίς αναταράξεις», όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, προειδοποιώντας πως εάν δεν διαφανεί αυτό, η επίδραση θα είναι αρνητική στην οικονομία, εξαντλώντας και την όποια θετική δυναμική έχει δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα η προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αποκτήσει εντατικούς ρυθμούς από την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικός προσανατολισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «να χτίσει πάνω στη συμφωνία αλήθειας» που έχει προτείνει από πέρυσι, προσθέτοντας και άλλα πράγματα. Δεν αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη για τις μειώσεις φόρων της πρώτης διετίας που έχει ήδη παρουσιάσει, υποδεικνύοντας αναλυτικά και τις πηγές απ’ όπου θα προέλθει η αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών. Αναμένεται ωστόσο διεύρυνση της ατζέντας και πέραν της οικονομίας, με έμφαση σε Παιδεία, Υγεία, δημόσια διοίκηση και με σαφή την πρόθεση της γαλάζιας ηγεσίας να στείλει στην ελληνική κοινωνία ισχυρό μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας.

Το μήνυμα αυτό θα περνά, σε κάθε περίπτωση, μέσα από την αποφασιστικότητα στο πεδίο της προώθησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και δεν είναι τυχαίο που οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα στα ζητήματα της επικαιρότητας γίνονται όχι μόνο με κριτική διάθεση, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. Παιδεία, αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.λπ.).

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αξιολόγηση εκλαμβάνεται από την Πειραιώς ως επιβεβαίωση της γενικότερης αδυναμίας της να υλοποιήσει ακόμη και τις μεταρρυθμίσεις που έχει πλέον αποδεχθεί. Εντείνει ωστόσο την ανησυχία η «ιδεοληπτική ατζέντα» που -όπως φάνηκε στα πρόσφατα νομοσχέδια σε Παιδεία και Υγεία- επιχειρεί να προωθήσει, συνδυάζοντάς τη με αυξανόμενο «κομματισμό». Η αξιωματική αντιπολίτευση θα διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα αυτά, καταγγέλλοντας πολιτικές «πόλωσης και διχασμού» με στόχο να συσπειρώσει στη βάση τεχνητών διαχωριστικών γραμμών ό,τι απέμεινε από το απογοητευμένο αριστερό ακροατήριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.