«Οχι» Μητσοτάκη σε διαχωρισμό από το Κράτος

«Οχι» Μητσοτάκη σε διαχωρισμό από το Κράτος

Πολιτικά μηνύματα περιελάμβανε η χθεσινή εορταστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον βρεφονηπιακό σταθμό «Βαφειαδάκειον», ο οποίος διοικητικά ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας σαφές –χωρίς να είναι ωστόσο η πρώτη φορά– άνοιγμα προς την Εκκλησία, εξήρε τόσο την αρωγή της προς τους αδυνάμους όσο και τον ευρύτερο ρόλο της, ως σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και διαχρονικά. Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, αλλά και για την προσφορά της σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος προσφέρει ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο έργο. Διαφυλάσσοντας σήμερα την κοινωνική συνοχή, η οποία δοκιμάζεται, αλλά προσφέροντας και αξίες σε μια κοινωνία που συχνά αναζητεί προσανατολισμό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Προτεραιότητα

Αναφερόμενος παράλληλα στο θέμα της προσχολικής αγωγής, καθώς βρισκόταν σε βρεφονηπιακό σταθμό, τόνισε πως θεωρεί «μέγιστη πολιτική προτεραιότητα κάθε οργανωμένου κράτους να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικούς παιδικούς σταθμούς».

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε στα πολιτικά μηνύματα κάνοντας έμμεση αναφορά στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, τον οποίο σημειωτέον έχει απορρίψει και κατά τον παρελθόν, με τη σαφή θέση του να συμπυκνώνεται στη φράση «ναι στους διακριτούς ρόλους, όχι στον διαχωρισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε ευκρινώς: «Βεβαίως και η χώρα μας πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον», αλλά «θα το κάνει με σεβασμό στην ιστορία της», προσθέτοντας πως «κανένα έθνος δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν καταλάβει και αν δεν γνωρίζει από πού προέρχεται».

Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν, άλλωστε, τη σχέση με την Εκκλησία «ξεκάθαρη» επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση πως ο κλήρος αποτελεί «κοινωνικό σύμμαχο», αντιπαραβάλλοντας τη θέση τους με τους κατά καιρούς οξείς χαρακτηρισμούς από κυβερνητικά στελέχη.

«Εορταστική» περιοδεία πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Νεολαίας Κώστας Δέρβος, που βρέθηκε στις Καστανιές Εβρου. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι το πλέον ακριτικό, έχοντας δύο δασκάλους και 15 μαθητές διαφόρων τάξεων του Δημοτικού.

Υψηλοί τόνοι

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο μπαράζ ανομίας που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο τη συμπρωτεύουσα, αλλά και στην Αθήνα, με τους κουκουλοφόρους να φθάνουν στο σημείο να σπάσουν την είσοδο της πρυτανείας του πανεπιστημίου. Η Νέα Δημοκρατία σε υψηλούς τόνους καταγγέλλει πως «όσοι τους ανέχονται δεν είναι άγνωστοι. Είναι οι γνωστοί υπουργοί της κυβέρνησης, Τόσκας και Γαβρόγλου, που δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

«8 μήνες» από Γ. Παπαθανασίου

«8 μήνες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ. Οι οκτώ μήνες αφορούν το κρίσιμο, από κάθε άποψη, διάστημα από τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2009 μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου και τα όσα διαδραματίστηκαν στη σκιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με τη συζήτηση, 8 χρόνια μετά, για το ποιος ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, να είναι ενεργή, τα όσα ακούστηκαν προσθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που έχει να σχηματίσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Από τα βασικά επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από πλευράς αξιωματούχων της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι πως ο τότε πρωθυπουργός, που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, δεν πήρε ποτέ συναίνεση από τον κ. Παπανδρέου.

Στην αίθουσα βρέθηκε πλήθος στελεχών της περιόδου εκείνης, όπως ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Ευ. Αντώναρος όσο και στελέχη που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή του κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος Αδ. Γεωργιάδης και ο Λ. Αυγενάκης. Από την πλευρά του, ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος διατύπωσε την άποψη πως το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως θεσμικό και πολιτικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου, ήταν ανέφικτο να αντιμετωπιστεί τόσο σύντομα το επερχόμενο «τσουνάμι». Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, που μίλησε για νίκη της σκανδαλολογίας, ενώ ο Αλ. Παπαχελάς εστίασε στην αναγκαιότητα μιας μορφής συνεννόησης που θα βάλει φρένο στο πελατειακό σύστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.