Ο Κουμουτσάκος θεωρεί το 2017 τη χειρότερη χρονιά σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Κουμουτσάκος θεωρεί το 2017 τη χειρότερη χρονιά σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις

Στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο – αέρα και θάλασσα- κατά το 2017 παρουσίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σε ρ/σ.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε – μεταξυ άλλων – μία αποτίμηση της πορείας των ελληνικοτουρκικών σχέσεων κατά το 2017 και μεταξυ άλλων δήλωσε ότι «ζήσαμε τον -εδώ και δεκαετίες- πιο δύσκολο χρόνο, από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων, όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο».

Οι 4 μεγάλες προκλήσεις

«Πέραν του μεγάλου αριθμού των παραβιάσεων -είναι πραγματικά πρωτόγνωρος, αγγίζει τις 3.000 παραβιάσεις στον αέρα και 1.700 στις θάλασσα- θυμίζω ότι αυτή τη χρονιά είχαμε και τουλάχιστον τέσσερις προκλητικές ενέργειες, που είναι κομβικές»,ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και τις περιέγραψε ως εξής:

-«Την παραβίαση των χωρικών υδάτων των Ιμίων από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Τουρκίας,

-Τη δήλωση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ότι το Φαρμακονήσι είναι τουρκικό νησί,

-Μία τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή του Αγαθονησίου και

-Την αναφορά του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ -δύο φορές, και τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο- για 130 νησιά “γκρίζων” ζωνών»,

Σχετικά με την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε, πως «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες, δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα, έχουν μπρος και πίσω, κορυφώσεις και πτώσεις και το στοίχημα είναι μία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης». Ανέφερε δε πως «για να επιτευχθεί αυτή η συνεχής βελτίωση, χρειάζονται στέρεες βάσεις και οι μόνες στέρεες βάσεις είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

<<Τραυματισμός>>

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν και κάνοντας μια αποτίμηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε την άποψη, πως δεν άλλαξε τη δυναμική μίας σχέσης με ένταση, όπως αυτή φάνηκε τον περασμένο χρόνο. «Πιστεύω ότι, πέρα από τον τρόπο που εξελίχθηκε η επίσκεψη, με αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση -όπου σωστά εμείς απαντήσαμε, έπρεπε να απαντήσουμε, οφείλαμε να απαντήσουμε και σε επίπεδο Προέδρου και σε επίπεδο Πρωθυπουργού- έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν, από ελληνικό έδαφος, από μία ευρωπαϊκή χώρα, να επαναφέρει όλη την αναθεωρητική του ατζέντα για την περιοχή και τις απόψεις του για την μουσουλμανική μειονότητα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης. Νομίζω ότι τελικά, συνολικά, περισσότερο τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις βελτίωσε»,ανέφερε.

«Αισθάνομαι ότι έχει υπάρξει ένας τραυματισμός» προχώρησε την τοποθέτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «και μετά από αυτή την επίσκεψη υπήρξαν σκληρές δηλώσεις, όσον αφορά τις “γκρίζες” ζώνες και ξαναμπήκε το ελληνικό θέμα μέσα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο της Τουρκίας, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων, επειδή δημιουργεί εντάσεις, δεν είναι θετικό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελος σε ότι αφορά τα θέματα της Τουρκίας ο κ Κουμουτσακος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή της προοπτική και υπογράμμισε, πως τη στιγμή που «οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας δεν πάνε καθόλου καλά και είναι πολύ τραυματισμένες», η Ελλάδα «έχει κάθε λόγο να μην θέλει μία πλήρη και δραματική απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη». «Αν τώρα είναι απρόβλεπτη η Τουρκία, μία οριστική της ρήξη με την Ευρώπη θα την κάνει διπλά και τριπλά απρόβλεπτη, κάτι που θα έχει επίδραση και στην περιοχή μας. Εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να θέλουμε να συντηρείται μία ουσιαστική και λειτουργική σχέση Ευρώπης- Τουρκίας, με προοπτική σε βάθος χρόνου» ειπε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.