Ε. Βόζεμπεργκ:«Η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό είναι σαφής και ενιαία από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008»

Ε. Βόζεμπεργκ:«Η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό είναι σαφής και ενιαία  από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008»

«Φαίνεται να δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επίλυση» του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εκτιμά στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, αλλά παράλληλα επισημαίνει πως θα πρέπει η κυβέρνηση να ενημερώσει για τις θέσεις της.

«Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και ενιαία, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008», τονίζει και προσθέτει: «Αντίθετα η θέση της κυβέρνησης δεν είναι ούτε σαφής, ούτε ενιαία». Επ’ αυτού αναφέρει ότι δεν νοείται μη ενιαία θέση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα και πως σε τέτοια περίπτωση σαφώς τίθεται θέμα δεδηλωμένης.

Για το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών η κ. Βόζεμπεργκ λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η κυβέρνηση «βρίσκεται παγιδευμένη εξαιτίας της υπόσχεσης του κ. Τσίπρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο περί έκδοσης των 8 η οποία ουδέποτε διαψεύστηκε».

Επιπλέον χαρακτηρίζει εύλογες και δικαιολογημένες της επιφυλάξεις στην Ευρώπη απέναντι στην Άγκυρα.

Για την ελληνική οικονομία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει στο Πρακτορείο πως διαφορετική ημέρα θα ξημερώσει την επομένη των εκλογών, για τις οποίες λέει πως αποτελούν μέρος της λύσης και «όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από το τέλμα και την κρίση».

Ακολουθεί η συνέντευξη της ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ στον Νίκο Αρμένη για το ΑθηναΪκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Κυρία Βόζεμπεργκ, θα ξεκινήσω από τα εθνικά θέματα με πρώτο αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουμε λύση στο θέμα σύντομα. Το είπε καθαρά ο υπουργός Εξωτερικών. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία ότι μπορεί να συμφωνήσουμε με τους γείτονες για το όνομα;

Απ: Η Ελλάδα είχε από το 2006 έως το 2016 απέναντί της ως συνομιλητή από την πλευρά της FYROM τον Νίκολα Γκρουέφσκι, έναν αδιάλλακτο εθνικιστή πρωθυπουργό, ο οποίος ευθύνεται εξολοκλήρου για τη μη επίλυση του ζητήματος το 2008. Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προτάσσοντας την ανάγκη ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, έχοντας εγκαταλείψει τις ακραίες θέσεις του προκατόχου του. Υπό το πρίσμα αυτό φαίνεται να δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Όμως για να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθούμε για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε ακούσει τίποτε συγκεκριμένο για την κυβερνητική πρόταση, αλλά και βλέπουμε να διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ερ: Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι αν δεν έρθουν με ενιαία θέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τίθεται θέμα δεδηλωμένης. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λέει ότι οι αποφάσεις στη Βουλή λαμβάνονται με πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων. Τελικά από τι εξαρτάται η θέση σας, από το όνομα ή από τις θέσεις των κυβερνητικών εταίρων;

Απ: Η θέση της ΝΔ για την ονομασία των Σκοπίων είναι σαφής και ενιαία, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που να ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αντίθετα η θέση της κυβέρνησης δεν είναι ούτε σαφής ούτε ενιαία. Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις που μάλιστα εκφράζονται από τους δύο κατεξοχήν αρμόδιους υπουργούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επ’ αυτού ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Καμμένος, ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, ψήφισε τη σύνθετη ονομασία χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ενώ σήμερα για προφανείς λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας διακηρύσσει ότι δεν τη δέχεται.
Επίσης η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση για το θέμα της ονομασίας προκειμένου για να μεταθέσει τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις, γίνεται προφανέστατα για λόγους αποπροσανατολισμού. Ζήτημα δεδηλωμένης σαφώς τίθεται από τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζεται στην ψήφο εμπιστοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και δεν νοείται μη ενιαία θέση για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Ερ: Να έρθουμε στα ελληνοτουρκικά. Ειδικά στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών η κατάσταση δείχνει τουλάχιστον περίπλοκη. Ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα; Σε πρόσφατες δηλώσεις σας κατάλαβα ότι θεωρείτε πως η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί…

Απ: Η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη εξαιτίας της υπόσχεσης του κ. Τσίπρα προς τον Τούρκο πΠρόεδρο περί έκδοσης των 8, η οποία ουδέποτε διαψεύστηκε από την ελληνική πλευρά παρά τη ρητή σχετική αναφορά Ερντογάν. Έτσι εξηγείται τόσο η σπουδή της κυβέρνησης να ασκήσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης περί παροχής ασύλου όσο και η αμηχανία του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος στην πρώτη του ανακοίνωση μιλούσε για πάγια τακτική, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, και εν συνεχεία αναδιπλώθηκε επικαλούμενος τη διάκριση των εξουσιών.
Ενδεικτικό της κυβερνητικής σύγχυσης είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο διάλογο τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών αποτελεί διοικητικό όργανο, το οποίο εξέδωσε διοικητική πράξη και επομένως η τακτική Δικαιοσύνη πρέπει να αποφανθεί, ενώ σαφώς πρόκειται για δικαιοδοτικό όργανο, το οποίο με τροπολογία του κ. Μουζάλα από τον Ιούνιο του 2016 στελεχώνεται με δύο διοικητικούς δικαστές.
Από τη στιγμή που υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές καλυπτόμενες απολύτως από το Σύνταγμα, οι αποφάσεις τους πρέπει να γίνονται σεβαστές, και αφού έκριναν ότι ο Τούρκος αξιωματικός πρέπει να τύχει διεθνούς προστασίας ας το διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, εξηγώντας ότι στη χώρα μας έχουμε ανεξάρτητη Δκαιοσύνη και οφείλουμε να τη σεβόμαστε.

Ερ: Το κλίμα για την Άγκυρα στην Ευρώπη πώς είναι τελευταία; Υπάρχει βελτίωση ή οι επιφυλάξεις αρκετών χωρών παραμένουν;

Απ: Οι επιφυλάξεις απέναντι στην Άγκυρα ασφαλώς παραμένουν και είναι απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες. Η ανάλγητη και εκβιαστική στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, η παντελής έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μαζικές διώξεις κρατικών λειτουργών και δημοσιογράφων, οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης και το ζήτημα της θανατικής ποινής προφανώς δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Απαιτείται σκληρή και αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρώπης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από αυτό.

Ερ: Περνάμε στα εσωτερικά θέματα. Ο πρωθυπουργός μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια το 2018. Εσείς το αμφισβητείτε γιατί λέτε, έχουν ψηφιστεί μέτρα και για τα επόμενα χρόνια και θα εξακολουθήσει η ελληνική οικονομία να είναι υπό επιτήρηση. Μα όπως και να έχει δεν θα είναι μια διαφορετική ημέρα η επόμενη μετά τον Αύγουστο του 2018;

Απ: Τον προσεχή Αύγουστο λήγει μεν ένα τριετές πρόγραμμα, όμως οι αυστηρές δεσμεύσεις παραμένουν. Πώς θα είναι η επομένη της λήξης του προγράμματος μία διαφορετική ημέρα, όταν έχουν δεσμευθεί για ακόμη δύο δισ. ευρώ μέτρα το 2018, για νέα περικοπή συντάξεων το 2019, για περαιτέρω μείωση αφορολογήτου το 2020 και για ανέφικτα πλεονάσματα έως το 2060;
Η διαφορετική ημέρα θα ξημερώσει στη χώρα την επομένη των εκλογών, όταν σχηματισθεί μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά και θα ξαναγεννήσει στους Έλληνες την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ερ: Επίμονα επίσης ζητάτε εκλογές το συντομότερο. Ο πρωθυπουργός και μόλις πριν από μερικές ημέρες επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι λάθος της ΝΔ να ζητά εκλογές όταν δεν μπορεί να τις προκαλέσει, και μάλιστα ήδη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Απ: Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προκαλέσει εξελίξεις όχι από επιλογή, αλλά από φόβο, διαπιστώνοντας τη δημοσκοπική του κατάρρευση μετά την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει η ακατάσχετη παροχολογία και τα ασύστολα ψεύδη του. Όμως η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ζημιώνει το παρόν και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Οι εκλογές αποτελούν μέρος της λύσης. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από το τέλμα και την κρίση.

Ερ: Είναι και δική σας εκτίμηση ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές; Επίσης, σε διαφορετική περίπτωση και αν είστε πρώτο κόμμα, σε ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις θα απευθυνθείτε για κυβερνητική συνεργασία;

Απ: Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν μέχρι χθες, στρέφονται στη ΝΔ ως τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει την εμπειρία, το σχέδιο και τη βούληση να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Γι΄ αυτό και ο στόχος της αυτοδυναμίας θεωρώ ότι όχι μόνο δεν είναι ανέφικτος, αλλά και ότι την ώρα της κάλπης θα αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, καθώς σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ καταγράφει σημαντικό και αυξανόμενο προβάδισμα με αδιαμφισβήτητη παράσταση νίκης. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια μελλοντικών συνεργασιών, αυτά είναι πρόωρα γιατί εξαρτώνται από τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψει στη νέα Βουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.