ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η «δεξιά στροφή» μονόδρομος για τη ΝΔ – Τι δείχνουν οι έρευνες – Ποιοι προηγούνται στη Β’Αθηνών

Η «δεξιά στροφή» μονόδρομος για τη ΝΔ – Τι δείχνουν οι έρευνες – Ποιοι προηγούνται στη Β’Αθηνών

Προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και τους συνεχείς ψευδοσυναγερμούς για εκλογές επικρατεί σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Στην πρώτη συγκέντρωση τομεαρχών την ερχόμενη Τρίτη 09/01 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δώσει για άλλη μια φορά “εκλογικό παλμό” και να ενισχύσει την προσδοκία των πρόωρων εκλογών, όσο και αν τα αντικειμενικά στοιχεία δεν δείχνουν ότι ο Α.Τσίπρας θα επιλέξει να πάει σε εκλογές εντός του 2018.

Αντίθετα είναι πολύ ισχυρές οι πληροφορίες από Μαξίμου ότι με τεχνάσματα και “πετώντας την μπάλα στην εξέδρα”, δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τα επαχθή μέτρα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, τον Ιούλιο του 2018 και κατ’αυτό τον τρόπο ο Α.Τσίπρας θα πάει “άνετος” σε εκλογές τον Μάϊο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ο προβληματισμός υπάρχει και για επιμέρους ζητήματα, όπως για το πώς θα χειριστεί η ΝΔ θέματα όπως το σκοπιανό και το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την ίδια ημέρα.

Το Σκοπιανό αποτελεί ένα περίεργο πρόβλημα για τη ΝΔ εκεί που δεν θα έπρεπε.

Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να δώσουν “λύση” με ένα όνομα που πιθανόν απέχει πολύ ακόμα και από την ονομασία που έδινε το πακέτο Πινέϊρο το 1993 με την σύνθετη ονομασία μίας λέξης όμως (“Novamacedonia”), στη ΝΔ αδυνατούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να “τελειώσει” με την ονομασία για να βάλουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία να τα εντάξει η Γερμανία στην ΕΕ.

Ισως γιατί ο υπερατλαντικός παράγων, αλλά και το Βερολίνο δεν αφήνει ούτε περιθώριο σκέψης στον Κυριάκο Μητσοτάκης να πάει κόντρα σε κάτι που αποτελεί κεντρική γεωστρατηγική επιλογή τους.

Αμέσως μετά ο Κ.Μητσοτάκης θα ξεκινήσει πανελλαδική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να δώσει στο (σημαντικό, αλλά πολιτικά ασταθές) δημοσκοπικό προβάδισμα που καταγράφει η ΝΔ σε ρεύμα μεγάλης νίκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάει σε Πέλλα και Πιερία όπου θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τη θέση του για το «Μακεδονικό» και να πάψουν οι διφορούμενες και θολές θέσεις αλλά και το «σύρσιμο» πίσω από την ατζέντα του Τσίπρα. Θα το καταφέρει; Γιατί μέχρι στιγμής αυτά που λέει δεν ξεκαθαρίζουν τίποτα.

Οι πέντε ή επτά μονάδες προβάδισμα (πραγματικό, όχι δημοσκοπήσεων “τύπου ΠΑΜΑΚ”) που καταγράφει η ΝΔ είναι σημαντικό, αλλά τόσο κατέγραφε και ο Μ.Εβερτ στις αρχές του 1996 απέναντι στο ΠΑΣΟΚ το οποίο μάλιστα βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης με την αλλαγή ηγεσίας και εν συνεχεία τον θάνατο Παπανδρέου και τον Σεπτέμβριο ηττήθηκε.

Το πρόβλημα που σο εσωτερικό του κόμματος κάποιοι έχουν ήδη εντοπίσει είναι η πρόωρη υψηλή συσπείρωση που δίνει αυτή την διαφορά.

Με 90% των ψηφοφόρων του 2015 και περιορισμένες ροές από άλλα κόμματα (πλην του Ποταμιού το οποίο χάνει ένα καθαρό 2% υπέρ της ΝΔ), σημαίνει ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι “δεξαμενές” υπέρ ΝΔ. Πρακτικά αυτή στην στιγμή το μοναδικό ποσοστό που κατοχυρώνει το κόμμα βάσει των δημοσκοπήσεων.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 25% (το πολύ…) αρκεί και παρα-αρκεί για να είναι πρώτο κόμμα και να έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτά σήμερα.

Σε ένα χρόνο, όμως; ‘Η σε ενάμιση χρόνο;

Τα χειρότερα πέρασαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ξένοι τον στηρίζουν. Τα “μπουρμπουάρ επιδόματα-βοηθήματα” των 400-500 ευρώ είναι “γλυκά” σε ένα προλεταριοποιημένο σώμα και το “εργοστάσιο” προσλήψεων θα δουλέψει φουλ στην προεκλογική περίοδο.

Και η οικονομία, γενικά αρχίζει να δείχνει σημάδια προσπάθειας να ξεκολλήσει από τον πάτο.

Οσο και να φαίνεται περίεργο αυτή την στιγμή το στοίχημα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι όχι απλά η νίκη αλλά η αυτοδυναμία.

Αλίμονο αν στηρίζεται ως κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ της Φ.Γεννηματά ή τα άλλα ρετάλια της κεντροαριστεράς για να κυβερνήσει.

Θα υποστεί συστημική διάλυση, όπως υπέστη ο Α.Σαμαράς.

Το κακό είναι ότι ο Κ.Μητσοτάκης αρνείται συστηματικά να δει την πραγματικότητα που θα δώσει πλειοψηφικό ρεύμα στη ΝΔ.

Η ΝΔ είναι ένα συστημικό κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία που επιβίωσε της καταστροφής των Μνημονίων, ίσως γιατί έφερε την μικρότερη, αναλογικά, ευθύνη για την καταστροφή.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σταματήσει να παλεύει με τον εαυτό της. Πρέπει να “ξαναδεί” την δεξιά της ρίζα. Πρέπει να σταματήσει να πολεμά το DNA της.

Και δεν φτάνει ο Αδωνις, τον οποίο χαρακτηρίζουν “Αναγκαίο κακό” στο περιβάλλον του Κ,Μητσοτάκη (εδώ που τα λέμε αν δεν υπήρχε και ο Αδωνις τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα).

Π.χ. στην Β’ Αθηνών σε όλες τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2015, προηγείται ο Ε.Μεϊμαράκης, ακολουθεί ο Μ.Βαρβιτσιώτης και τρίτη είναι η Αννα Καραμανλή.

Ο πρώτος γιατί ο κόσμος της ΝΔ θεωρεί ότι σε κάθε εκλογική μάχη “του χρωστά μια ψήφο” (κατά την εκτίμησή μας κάνει άριστη εσωκομματική δουλειά, αλλά η θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν απόλυτα αποτυχημένη) και θεωρείται “ο υποψήφιος του Καραμανλή που έχασε από τον Μητσοτάκη”.

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης γιατί δείχνει πλέον ότι έχει περάσει στην εποχή της πολιτικής ωριμότητας, παίζει το χαρτί της “επιστροφής στις δεξιές ρίζες της ΝΔ” και η πολιτική του πλατφόρμα στο προσφυγικό, στο οποίο ως τομεάρχης, είναι υπεύθυνος, επιτέλους δίνει σαφή διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και η Α.Καραμανλή λόγω… ονόματος, αλλά όχι μόνο. Σίγουρα το όνομα “Καραμανλή” την βοηθά, αλλά έχει προσεγγίσει κα “εργάζεται αόκνω”ς, όπως λέει το ρεπορτάζ, στις συντηρητικές ομάδες των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Τι λένε τα παραπάνω; Η δεξιά στροφή της ΝΔ, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ειδικό στον “ασύμμετρο πολιτικό πόλεμο”, δεξιάς καταγωγής, Π.Καμμένο, είναι επιβεβλημένη.

Σε όλη την Ευρώπη εκλέγονται δεξιές ή “πιο” δεξιές κυβερνήσεις ή συμμετέχουν στις κυβερνήσεις ή αποτελούν ισχυρές μειοψηφίες. Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, “δεξιοκρατούνται”.

Στην Γερμανία το “ακροδεξιό” AfD (με μαύρους υποψηφίους και “κολλητηλίκια” με το Ισραήλ…), κατάφερε τεράστιο συστημικό πλήμα στην Α.Μέρκελ που τώρα, τέσσερις μήνες μετά η ακυβέρνητη Γερμανία, προσπαθεί να ξεπεράσει.

Αν δεν αντιληφθεί την πολιτική ανάγκη ο Κ.Μητσοτάκης, το επόμενο κόμμα που “θα κόψει τα πόδια” στη ΝΔ και θα αποτελέσει το ανάχωμα για την εξουσία θα είναι ένα δεξιό κόμμα της τάξης του 5%. Και δεν θα είναι ο Χρυσή Αυγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα φοράνε κοστούμι και γραβάτα, αλλά “θα κτυπάνε και το χέρι στο τραπέζι” και θα λένε στους δυτικούς εταίρους “Φίλοι και σύμμαχοι, αλλά η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.