ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πρώτη δοκιμασία για την ενότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας

Πρώτη δοκιμασία για την ενότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας

Πρώτη δοκιμασία για την ενότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καθώς η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την επονείδιστη συμφωνία Ζ.Ζάεφ-Α.Τσίπρα.

«Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας.

Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας για να επιβεβαιώσουν την θετική ψήφο της Βουλής προς την κυβέρνηση τους και για να δούμε επιτέλους αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πούνε ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε την Κυριακή στις Πρέσπες»

Έτσι δήλωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκης.

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ασκησε έντονη κριτική στο «δήθεν τέλος των μνημονίων» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του «Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε ακόμη και στις φτωχότερες συνοικίες, δεν ντρέπεστε να διακόπτετε κιόλας», είπε, χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Είμαι εδώ για να δείξω ότι υπάρχει άλλος δρόμος ότι η Ελλάδα μπορεί και αξίζει καλύτερα. Το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί όχι μόνο όμως ως οικονομικό μέγεθος το Α είναι η ανάπτυξη η αξιοπρέπεια η αξιοπιστία το Ε είναι η ενότητα του λαού μας και το ΠΙ είναι ο πατριωτισμός ένας νέος πατριωτισμός πω φορά όλες τις πτυχές του λαού μας.

Ο πατριωτισμός αφορά πρωτίστως τα εθνικά θέματα, την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Εδώ και τρία χρόνια η Νέα Δημοκρατία ασκεί σοβαρή αντιπολίτευση. Το αποδείξαμε σε κρίσιμες στιγμές χωρίς να μετρήσουμε το πολιτικό κόστος όταν το ’15 παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε την πατρίδα.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία με ψέματα και προσπαθούν να την κρατήσουν με δεσμεύσεις που θα βαραίνουν τη χώρα για πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη πολιτική παρακμή, δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνηση χωρίς επαρκή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να πραγματοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς για τα εθνικά θέματα.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συγκυρία, την ίδια ώρα που συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με το βόρειο γείτονα μας και να δεσμεύσει ουσιαστικά τη χώρα σε ένα πλαίσιο το οποίο δημιουργεί τετελεσμένα και πολύ δύσκολα θα μπορεί να αλλάξει την επόμενη μέρα.

Αυτός ο συγχρονισμός κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή σας επιλογή για να στρέψετε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα επώδυνα μέτρα, το τέταρτο μνημόνιο και για να πολώσετε και να διχάσετε την ελληνική κοινωνία

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσετε υποχωρήσεις με κάποια καλύτερη κατανόηση των εταίρων στα ζητήματα της οικονομίας. Όμως η πλειονότητα των ελλήνων αυτό πιστεύει, ότι αφού ακολουθήσατε πειθήνια τις εντολές των δανειστών στα θέματα της οικονομίας έρχεται τώρα να ρυθμίσετε αυτό το οποίο αποκαλείται απλά μία εκκρεμότητα.

Όχι γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά γιατί το θέλει ο διεθνής παράγοντας. Εμείς θέλουμε λύση στο θέμα αυτό, αλλά προϋποθέτει ισχυρή και σταθερή Ελλάδα

Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κύριο Τσίπρα να έχει το θράσος χθες να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρεστι . Εκει που ο Καραμαλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι.
Τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις, αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους, αλλά αυτό που συμφέρει τελικά την πατρίδα μας και η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, επιβάλλει τετελεσμένα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα και αποτελεί χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να το αποτρέψω αυτό όσο είναι καιρός.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γειτόνους μας, στοιχείο αποτελεί τη ρίζα του αλυτρωτισμού. Το λέει και ο κύριος Κουτσούμπας, θα τον πείτε κι αυτόν ακροδεξιό;

Δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος από τη στιγμή που αποδέχεστε εθνότητα και γλώσσα.
Με τη συμφωνία που έχετε καταθέσει το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται μακεδόνες και θα ομιλούν την μακεδονική. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα των Ελλήνων για το οποίο αδιαφορείτε.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμα μία ή δύο στη βόρειο Ελλάδα
Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα.

Οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και την ίδια ώρα καταγράφεται μια δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην ίδια την κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με τη συμφωνία και μάλιστα με τρόπο ανοιχτό και προκλητικό.

Έτσι ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζεται την Κυριακή στις Πρέσπες να υπογράψει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα, χωρίς να έχει καν διαπιστωθεί εάν στο θέμα αυτό υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς να διαθέτει καν την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου το οποίο δεν συνεδρίασε καν για το θέμα αυτό.

Όλα αυτά είναι πρωτοφανή, είμαι υποχρεωμένος, αποτελεί πλέον πράξη ευθύνης να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα πριν είναι αργά, το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευθεί από μια κακή συμφωνία που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει κυβερνήσει τη χώρα προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία.

Ο Κύριος Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι προφανής για να συνεχίζει να παίζει αυτό το πολιτικά ανήθικο θέατρο με τον κύριο Καμμένο, ο οποίος στα λόγια δεν στηρίζει την συμφωνία αλλά δεν το κουνάει και από την καρέκλα του και φυσικά απέχει και πάλι από την σημερινή συνεδρίαση.

Μόνο υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας.

Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγείτε τη χώρα, έχω υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να προσπαθήσω να αποτρέψω την υποθήκευση το μέλλον της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε την λαϊκή εξουσιοδότηση ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την ανεύθυνη πορεία της, η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του κανονισμού της Βουλής, καταθέτει αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας.

Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας για να επιβεβαιώσουν την θετική ψήφο της Βουλής προς την κυβέρνηση τους και για να δούμε επιτέλους αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πούνε ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε την Κυριακή στις Πρέσπες.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση η συζήτηση της πρότασης μομφής να ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου την Κυριακή ο πρωθυπουργός να παραστεί στις Πρέσπες, στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η διάθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη και το Σάββατο το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει η συζήτηση να διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου τότε να γίνει και η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.