ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Κ.Μητσοτάκης: Δεν δεχόμαστε το ξεπούλημα της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας

Κ.Μητσοτάκης: Δεν δεχόμαστε το ξεπούλημα της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Politico εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τις συμφωνίες στο Eurogroup και στις Πρέσπες , μιλά για 4ο Μνημόνιο και επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δεχτεί “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα για την ΠΓΔΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την άποψη ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η Ελλάδα μπαίνει σε ένα κεκαλυμμένο 4ο μνημόνιο και σημειώνει πως δεν θα έχει τον ίδιο βαθμό ελευθερίας που είχαν Πορτογαλία και Κύπρος όταν εκείνες βγήκαν από το πρόγραμμα. «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν εμπιστεύονται ακόμη τη χώρα μας και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα», αναφέρει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν στην Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς. Μας κόστισαν μία περιουσία – Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε συμφωνία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα βγαίνει όντως από το πρόγραμμα», σημειώνει αλλά προσθέτει πως «για να είμαστε ακριβείς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα».

Δεσμεύεται πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί τις πιστεύει. Και αφού επιτευχθεί αυτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, διευκρινίσει ότι «αυτό δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου».

Όσον αφορά στο Σκοπιανό και τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση. Λέει ότι θέλει λύση, αλλά μια λύση «που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών». Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας». Και αυτό, λέει, δεν είναι αποδεκτό. Και επαναλαμβάνει: «Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα».

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico:

Η οικονομία και το χρέος

Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα κεκαλυμμένο 4ο μνημόνιο. Δεν θα έχουμε τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας που είχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Και απόδειξη είναι ότι οι αγορές και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν εμπιστεύονται ακόμη τη χώρα μας και πιστεύω ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Αν αυτή η συμφωνία ήταν πράγματι καλή, γιατί οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει θετικά; Κοιτάξτε τα spreads, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη από το να μην υπήρχε συμφωνία. Η Ελλάδα βγαίνει όντως από το πρόγραμμα. Αλλά για να είμαστε ακριβείς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε μπει σε αυτό το πρόγραμμα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ

Αυτό το οποίο πρώτα θέλω να κάνω είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Να πείσω τους πιστωτές και τις αγορές ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Όχι επειδή αυτές μας επιβλήθηκαν, αλλά επειδή πιστεύουμε σε αυτές. Κι αφού το επιτύχουμε αυτό, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για να ξανακάνουμε μία συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά αυτό δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μου.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν στην Ελλάδα, όπως και να το δει κανείς. Μας κόστισαν μία περιουσία. Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από τους λαϊκιστές.

Το Σκοπιανό

Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλαμε μία λύση. Αλλά λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μου για να σταθεροποιήσω τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες;

Τι θα συμβεί με τις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός» στις εμπορικές τους ονομασίες; Είναι μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τους εξαγωγείς και η παρούσα συμφωνία δεν το επιλύει.

Για το μεταναστευτικό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.