Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ η μη στήριξη της Φώφης σε σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις εκλογές

Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ η μη στήριξη της Φώφης σε σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις εκλογές

Με την απόφασή της να μη στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της απλής αναλογικής, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε με τη ΝΔ, ξεκαθάρισε την Κυριακή.

Τι προηγήθηκε με την απλή αναλογική

Το ΠΑΣΟΚ πέρασε από συμπληγάδες το προηγούμενο διάστημα για το θέμα της απλής αναλογικής που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη βουλή. Αρχικά, η Φώφη Γεννηματά τέθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, πιεζόμενη από μερίδα στελεχών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Τελικά, προφανώς υπό την πίεση της κριτικής ότι αν το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση θα γίνει «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά άλλαξε στάση και καταψήφισε την απλή αναλογική. Εκλεισε, έτσι, την πόρτα σε μελλοντική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ και τον Γιώργο Παπανδρέου να «φλερτάρουν» με την Κουμουνδούρου.

Επιθέσεις για το «όχι»

Οπως ήταν φυσικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε σφοδρή επίθεση μετά το «όχι» στην απλή αναλογική, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που την κατηγόρησε ότι γίνεται «ουρά» της ΝΔ. Ακόμη και ο πρόεδρος των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επιστρατεύτηκε στον ίδιο ρόλο και δήλωσε εντός της Ολομέλειας ότι ο λαός θα τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ που χαρίζει 50 έδρες μπόνους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πυρά δέχτηκε η Φώφη Γεννηματά και από τον Πάνο Καμμένο, σε μια ατυχή στιχομυθία στην Ολομέλεια, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «ακροδεξιά απόφυση» και εκείνος απάντησε με το απαράδεκτο σχόλιο για την «αναπηρική σύνταξή» της.

«Οχι» σε συγκυβερνήσεις με ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ -Διπλές εκλογές

Το σημαντικό είναι ότι μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της απλής αναλογικής, η Φώφη Γεννηματά πέρασε σε ολοκληρωτική άρνηση μετεκλογικών συνεργασιών. Μη θέλοντας, πιθανώς, να χαρακτηρίζεται το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά περιέγραψε ένα μελλοντικό τοπίο …ακυβερνησίας. «Υποσχέθηκε», μάλιστα, ότι δεν θα δεχθεί να σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ και ότι η ίδια, με την άρνησή της, θα προκαλέσει διπλές εκλογές. Το σενάριο αυτό θυμίζει την άκαμπτη στάση των Ισπανών Σοσιαλιστών που έχουν προκαλέσει μείζοντα πολιτική κρίση, αρνούμενοι να σχηματίσουν κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και οδηγώντας τη χώρα σε διπλές, αδιέξοδες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Θα τους χαλάσω το πάρτι και στους δύο»

Μιλώντας σε καθημερινή εφημερίδα, η κυρία Γεννηματά, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού.

«Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το «φύγε εσύ να έλθω εγώ που κρατά τη χώρα στον φαύλο κύκλο της κρίσης έξι χρόνια τώρα. Αυτό το πάρτι για δύο εγώ θα το χαλάσω» λέει σε συνέντευξή της.

Η ίδια ζητά κυβέρνηση συνεννόησης και αναλύει τα επόμενα βήματα για τον μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.

Στο ερώτημα «Άρα στις επόμενες εκλογές θα συνεργαστείτε είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την Νέα Δημοκρατία;» απάντησε:

«Πράγματι κάθε μέρα και περισσότερο οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν ίδιοι σε πολλές πτυχές της πολιτικής τους. Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το «φύγε εσύ να έλθω εγώ», που κρατά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της κρίσης 6 χρόνια τώρα. Αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα εγώ θα το χαλάσω. Με τη στήριξη των πολιτών. Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό. Είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις και χρώματα. Αφορά όλους τους Έλληνες και το δικαίωμά τους να δουν τα πράγματα να αλλάζουν και να βελτιώνονται. Για αυτό τους χρωστάμε να χτίσουμε γέφυρες συνεννόησης και όχι τείχη και διχαστικά μέτωπα.

Γι’ αυτό η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες που την προκάλεσαν.

Είμαι βέβαιη ότι η θέση αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα. Όσοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν ματαιοπονούν!Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!» δήλωσε.

Τι σημαίνει αυτό

Είναι προφανές από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την πολιτική συγκυρία, ότι στις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα, θα χρειαστούν συνασπισμοί κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Με τον όρο «κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» η κυρία Γεννηματά πιθανόν εννοεί μια κυβέρνηση εθνικού συναγερμού που θα περιλαμβάνει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ.

Ωστόσο, θεωρείται αδύνατο για τη ΝΔ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότερο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναζητήσει συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί, τότε μοιραία η χώρα θα πάει σε διπλές εκλογές και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το αδιέξοδο της Ισπανία μοιάζει ορατό.

Η αντίδραση Βενιζέλου

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην καταψήφιση της απλής αναλογικής και δηλώνει εμμέσως ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, μετά τις προσεχείς εκλογές.

«Τώρα, η δική μας στάση πρέπει να έχει μία συνοχή, εμείς αντιταχθήκαμε στον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα το 2015, αντιτασσόμαστε τώρα, η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, όχι κυβέρνηση με τη Δεξιά που λένε ορισμένοι, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στον Σκάι, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της Φώφης Γεννηματά, σε αυστηρό τόνο:  «Αυτό χρειάζεται ο τόπος.  Όποιος θέλει να αφήσει τον εαυτό του έξω και να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, αναλαμβάνει και την ευθύνη.  Εμείς πρέπει να έχουμε μία υπεύθυνη θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε, μάλιστα, με μια προειδοποίηση προς την Χαριλάου Τρικούπη:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν ο προοδευτικός μεσαίος χώρος δεν εγγυάται τη στρατηγική της χώρας και τη διακυβέρνηση της χώρας, με πρόσημο που είναι μεταρρυθμιστικό, σοβαρό, αξιόπιστο, τότε δίνει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να λέει, ψηφίστε με εμένα να με κάνετε αυτοδύναμο για να έχει κυβέρνηση η χώρα, και στον κ. Τσίπρα να λέει, ψηφίστε με εμένα για να μην έρθει η Δεξιά.  Εμείς συμπιεζόμαστε μεταξύ δύο τεχνητών πόλων, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και η πρωτοβουλία των κινήσεων συνίσταται στην επικαιροποίηση της πάγιας θέσης του ΠΑΣΟΚ, που την έχει εγκρίνει ομόφωνα και το τελευταίο συνέδριο μας, ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.