ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κ.Σημίτης: «Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα»

Κ.Σημίτης: «Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη ρητορική της περί «τέλους των μνημονίων» το 2018 ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάνοντας λόγο για παραμύθια.

«Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη το “τέλος των μνημονίων” το 2018 ως μια νέα αρχή. Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από όλους τους δεσμούς της. Θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της και να δανείζεται ό,τι επιθυμεί από τις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης σε άρθρο του.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τον σκληρό αυτό χαρακτηρισμό ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει τον κανονισμό της ΕΕ 472/2013 στον οποίο αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί «με άλλα λόγια συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις».

Προσθέτει ακόμα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε πρώτη φάση και μετά ύψους 2% για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο «συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή “μνημονιακών πολιτικών” παρά το τέλος των μνημονίων».

«Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια “πιστωτική γραμμή” (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας» προσθέτει ο Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση αποσιωπά, επίσης, την αιρεσιμότητα των αλλαγών-μειώσεων του χρέους καθώς όπως σημειώνει οι όροι που θα επιδιώξει και ίσως πετύχει η Ελλάδα το 2018 θα συνδυαστούν αναπόφευκτα με προϋποθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι ο δανεισμός από τις αγορές δεν θα γίνεται με επιτόκια της τάξης 1-2% όπως συμβαίνει στα δάνεια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων αλλά με επιτόκια ανώτερα του 4% που ίσως φτάσουν και τα απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα του 6%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.