Ευ. Βενιζέλος: «Με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αρχίζει στην χώρα μία δευτερογενής κρίση»

Ευ. Βενιζέλος: «Με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αρχίζει στην χώρα μία δευτερογενής κρίση»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκές το «μαξιλάρι» ρευστότητας που προωθεί ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μπορεί να σταθεί μόνο εάν έχουν διαμορφωθεί όλα τα θεμελιώδη στοιχεία και ένα αποδεκτό επιτόκιο.

«Είναι μία γραμμή που είναι διαθέσιμη, δεν είναι δάνειο. Συγκρατεί τα επιτόκια και να διευκολύνει να συμπιέσουμε τα επιτόκια της αγοράς», διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με την ονοματολογία της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόταση και επανέλαβε ότι την Ελλάδα δεν μας κατοχυρώνει ένα κείμενο συνταγματικό της γειτονικής χώρας αλλά διεθνής συνθήκη.

Ερωτηθείς για το κόστος της τελευταίας τριετίας και αν η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα ήταν μικρότερο το κόστος αν είχαμε κλείσει την αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι δεν μπορέσαμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γιατί πολιτικά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 έκαναν τους εταίρους να είναι δύσπιστοι. Το πολιτικό κόστος λειτουργεί και στις διακυβερνητικές σχέσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ανέφερε δε ότι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα στις αρχές, όταν ήταν «νωπός», και τον παρακάλεσε να δει τα έγγραφα που ήταν έτοιμα και να μη διαρρήξει το πλαίσιο στο οποίο κινούμασταν

Παράλληλα, ανέφερε, ότι φαίνεται ότι υπάρχει διχασμός της κοινωνίας και αναρωτήθηκε σε ποιο κομμάτι της ανήκει ο ΣΥΡΖΑ και τι σημαίνει το παιχνίδι των σχέσεων με τη χρυσή αυγή και με τον συνεταίρό του.

«Με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 για λόγους πολιτικής υδροληψίας αρχίζει στη χώρα μία δευτερογενής κρίση. Μία κρίση πάνω στην κρίση που είχε ξεσπάσει το 2009-10 και ξέσπασε όταν είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για έξοδο από το κρίση και τώρα αγωνιζόμαστε να επιστρέψουμε στο 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κόστος είναι ιστορικό και κοινωνικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τα αριθμητικά είπε ότι μόνον η απώλεια από την αξία του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών είναι 20 δισ., ενώ από τη μη επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα έχουμε απώλεια 7 δισ. Επίσης, στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι 12,5 δισ. και το μεγαλύτερο κακό είναι αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ, όπου οι απώλειες για το 2015 -16-17 φτάνουν τα 19 δισ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.