ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ε. Βενιζέλος για Σκοπιανό: «Λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό στα σλαβικά»

Ε. Βενιζέλος για Σκοπιανό: «Λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό στα σλαβικά»

Το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών με συνομιλητές τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, έδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα ερωτήματα και σε αυτά πρέπει να δίνονται, με ανάληψη κινδύνου και κόστος πολιτικό, καθαρές απαντήσεις τις οποίες όμως δεν μπορούν να δίνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πρέπει να δίνουν όλοι τέτοιες απαντήσεις. Αυτό είναι η πατριωτική υποχρέωση».

Ο κ. Βενιζέλος θέτοντας το ερώτημα αρχικά αν το momentum αξιοποιείται σωστά και αποτελεσματικά στο εσωτερικό της Ελλάδας απάντησε ότι «δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν θαρραλέες και έντιμες τοποθετήσεις από πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να ξεπεραστεί ένα κλίμα καχυποψίας που υπάρχει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα που οφείλεται στον τρόπο που αντιμετωπίζεται κυρίως η λειτουργία των θεσμών, από το κοινοβούλιο έως τη δικαιοσύνη». «Το γενικότερο κλίμα δεν βοηθά τις ειδικότερες συναινέσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «σημαντικότερο πρόβλημα είναι η φύση και ένταση της αντίδρασης ενός πολύ μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας» εκφράζοντας την άποψη ότι «υπάρχει μία εκδίκηση του εθνικολαϊκισμού» και ότι «τα μεγάλα συλλαλητήρια είναι μία μετεξέλιξη της πλατείας των αγανακτισμένων», «ένα ζήτημα εθνικής ταπείνωσης που πρέπει να το υπερβεί το συλλογικό υποσυνείδητο με πράξεις αντίστασης και υπερηφάνειας».

Τόνισε ότι «όποιος υποτιμά την πραγματικότητα στο όνομα ευκαιριακών συμβολισμών δεν προσφέρει υπηρεσία στο εθνικό συμφέρον» καθώς , όπως είπε, «είναι άλλο η πατριωτική ρητορική και άλλο ο πραγματικός σύγχρονος και έμπρακτος πατριωτισμός», ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν και παγιωμένες παρεξηγήσεις σε σχέση με το ότι η “Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, ενώ το προφανές και αυτονόητο είναι ότι “η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική”».

Θέτοντας το θέμα της θωράκισης μιας οριστικής λύσης με πλήρες και λειτουργικό περιεχόμενο τόσο σε επίπεδο διεθνούς κατοχύρωσης όσο και αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η διεθνής συμφωνία είναι η νομική βάση αλλά δεν είναι η νομική και πολιτική εγγύηση για την μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική εφαρμογή μιας συμφωνίας».

Εξήγησε δε ότι «δεν αποτελεί εγγύηση για εμάς μία αναθεώρηση του γειτονικού συντάγματος». «Αν τώρα εν όψει της συμφωνίας και σε εφαρμογή της συμφωνίας δεν διαμορφωθεί στη γειτονική μας χώρα η αυξημένη πλειοψηφία που να οδηγεί σε αναθεώρηση του συντάγματος υπάρχουν αρνητικοί οιωνοί ως προς την δυνατότητα πραγματικής εφαρμογής μακροπροθέσμως της συμφωνίας αυτής» τόνισε εκφράζοντας την άποψη ότι «απόδειξη της ικανότητας εφαρμογής της συμφωνίας είναι η αυξημένη πλειοψηφία με συμμετοχή και των αντιπολιτευομένων κομμάτων στα Σκόπια ώστε μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος να διασφαλίσουν και αυτοί εσωτερικώς ότι δεν δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στο εσωτερικό τους με αντανάκλαση στην περιφερειακή σταθερότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν μιλάμε για λύση» πρόσθεσε «εννοούμε μία λύση η οποία θα είναι λύση συνολική και εφάπαξ , μια λύση με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό στα σλαβικά, αμετάφραστο κατά προτίμηση, για εξωτερική και εσωτερική χρήση, διεθνώς και διμερώς, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.