ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ευ. Βενιζέλος: Επιτομή του αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ευ. Βενιζέλος: Επιτομή του αλυτρωτισμού το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Επιτομή του αλυτρωτισμού» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» τονίζοντας ότι «στόχος της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ είναι να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις που βλέπουν προς το μέλλον και όχι να αναξέσουμε συγκρούσεις του παρελθόντος».

Σε άρθρο του στα «Νέα» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚσημειώνει ότι έχει τοποθετηθεί «ευθύς εξαρχής» στο ζήτημα του ονοματολογικού «υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι πάντων (erga omnes), θα είναι δηλαδή μια, η ίδια για εσωτερική και εξωτερική χρήση». «Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω ότι νομική βάση κατοχυρωτική για την Ελλάδα, πρέπει να είναι μια διεθνής συμφωνία που θα υποστηριχθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί το ζήτημα της ονομασίας» αναφέρει, τονίζοντας παράλληλα ότι «δυνάμει της διεθνούς συμφωνίας και ως πράξη συμμόρφωσης προς αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Βενιζέλος θυμίζει ότι στις 18 Μαΐου στη Βουλή ο ίδιος αντέδρασε στο «αδιανόητο ενδεχόμενο η αναζητούμενη σύνθετη ονομασία να είναι ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’». «Όταν διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα δεν πίστεψα ότι μπορεί Έλληνας πρωθυπουργός να είναι τόσο ανιστόρητος ώστε να έχει έστω αρχίσει συζήτηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ για αυτό το όνομα» σημειώνει για να προσθέσει: «Αποδείχθηκε δυστυχώς από την καμπύλη που διέγραψαν οι κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις μέχρι να φτάσουν στην απόρριψη λύσης που δεν θα περιέχει ‘γεωγραφικό ή χρονικό’ προσδιορισμό, ότι πράγματι συζητήθηκε το ενδεχόμενο της ‘Μακεδονίας του Ίλιντεν’».

Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν είναι σύνθετη ονομασία, είναι διακήρυξη ιδεολογικής χρήσης της Ιστορίας. Είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως» τονίζει ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως «η θέση αυτή υιοθετήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, τη Ν.Δ. και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Δεν πρόκειται για εκδήλωση σκλήρυνσης, ούτε για αλλαγή της θέσης μου που διαμορφώνεται με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, ανεξαρτήτως κόστους και ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων του εθνικολαϊκιστικού τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ ή άλλων υποστηρικτών της κυβέρνησης αυτής που με την παρουσία της βλάπτει τη χώρα» συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως αναφέρει πως εξ όσων γνωρίζει από τις επαφές μαζί του «ουδέποτε όλο αυτό το διάστημα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε ως πιθανή λύση το ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’».

«Το Ίλιντεν δεν είναι γεωγραφικός ή έστω χρονικός προσδιορισμός. Είναι ιστορική αναφορά σε μια εξέγερση που διακήρυξε στόχους που αφορούν γεωγραφικά πολλές περιοχές της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας και άνοιξε μια πολύπλοκη, ένοπλη και βίαιη εθνοτική σύγκρουση με θέατρο των επιχειρήσεων ακριβώς τις περιοχές αυτές» εξηγεί ο κ. Βενιζέλος. Σημειώνει επιπλέον ότι «η παράλληλη ενδοσλαβική ταυτοτική σύγκρουση μεταξύ Βουλγάρων και ‘αυτονομιστών Μακεδόνων’ δεν μεταβάλλει τις συμπαραδηλώσεις του Ίλιντεν σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως ως προς συγκεκριμένες περιοχές που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «παντελώς ανιστόρητο και αφελές» το επιχείρημα ότι «με την αναφορά στο Ίλιντεν η γειτονική μας χώρα εγκαταλείπει την πολιτική του τεχνητού εξαρχαϊσμού και του αισθητικού κιτς με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου κ.ο.κ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπογραμμίζει τέλος ότι «η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει επαρκή γνώση και αίσθηση της Ιστορίας, ακριβώς για να αποφεύγουμε τις παγίδες της ιδεολογικής της χρήσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.