Ηχηρή παρέμβαση του ΠτΔ: «Η Εκκλησία ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες για τη Δημοκρατία»

Ηχηρή παρέμβαση του ΠτΔ: «Η Εκκλησία ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες για τη Δημοκρατία»

Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το θέμα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών. Την ίδια ώρα παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, περί κάλυψης από τον πρωθυπουργό, υπάρχει σιωπή για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την Εκκλησία, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο στις 3 Οκτωβρίου στον αγιασμό της Βουλής.

Αντίθετα ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος από την Τρίπολη όπου βρέθηκε την Κυριακή είπε ότι η Εκκλησία ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες για τη Δημοκρατία ενώ για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει και ενδοκυβερνητική κόντρα καθώς σε δηλώσεις του το πρωι της Δευτέρας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ως «ρατσιστικές και άδικες».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:30 την Τετάρτη με τον Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε νέα επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στις αλλαγές που προωθεί στα Θρησκευτικά υπενθυμίζοντας το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κύκλοι της Εκκλησίας λένε, πάντως, σε σχέση με το γεύμα, ότι συζητήθηκε το μόνο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ερωτηθείς o εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, τόνισε ότι: «Αντί να υβρίζει και να συκοφαντεί την Εκκλησία καλό είναι ο κ. Φίλης να ενημερωθεί για την κομβική και διαχρονική συμβολή της στους αγώνες τους Έθνους. Και αντί να κατηγορεί τον  Αρχιεπίσκοπο για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα, καλό είναι να ξαναδιαβάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του περασμένου Μαρτίου, όπου γινόταν λόγος για  διάλογο με τρεις κόκκινες γραμμές, υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ορθόδοξος χαρακτήρας και τήρηση ωρών διδασκαλίας».

Και τόνισε ότι «η απόφαση της Ιεραρχίας είναι ομόφωνη. Δηλαδή υπέρ αυτής τάχθησαν και οι κατά τον κ. Φίλη ακραίοι και οι μετριοπαθείς Ιεράρχες. Η Ιεραρχία είναι ενωμένη υπό τον πρόεδρό της. Ας το γνωρίζει καλά ο κ. Φίλης». Σε ερώτηση για υπαναχώρηση λόγω του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Κονιδάρης τόνισε: «Πού βλέπει ο κ. Φίλης αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή μήπως επιχειρεί να κατασκευάσει μία τέτοια αντιπαράθεση βάζοντας τις ιδεοληπτικές του εμμονές πάνω από το εθνικό συμφέρον. Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει κανείς όταν επιδιώκει τον διχασμό;».

Ο υπουργός, πάντως, επικοινώνησε με  στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβει την απάντηση ότι έως τη σύγκλιση της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου δεν προβλέπεται να γίνει συνάντηση.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, δήλωσε: «Έως τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος θα παρουσιάσει στο Σώμα των Μητροπολιτών όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας  και φυσικά και το ζήτημα που αφορά στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν προβλέπεται καμία σχετική συνάντηση».

Όταν σημείωσε ο κ. Φίλης ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματίσει συνάντηση την Τετάρτη με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισημάνθηκε ότι ο κ. Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας και προφανώς θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς του.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής σημείωσαν ότι προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη και απορία να ζητεί ο κ. Φίλης δήθεν διάλογο με την Εκκλησία την ίδια ώρα που αυτός ως αρμόδιος υπουργός απέρριπτε με τη στάση του και τις πρακτικές του το αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για διάλογο.

Και οι κύκλοι σημειώνουν ότι ο κ. Φίλης αντί να «ανοίξει την πόρτα» του διαλόγου ζητεί τώρα προσχηματικά και εν είδει τακτικής κίνησης διάλογο ενώ ανακοίνωσε την ίδια ημέρα του γεύματος του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογία.

Η πρώτη συνέντευξη Φίλη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.