Π.Παυλόπουλος: Ο ηγέτης πρέπει να συμπεριφέρεται με όραμα και αυταπάρνηση

Π.Παυλόπουλος: Ο ηγέτης πρέπει να συμπεριφέρεται με όραμα και αυταπάρνηση

Ως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την παρουσία του στα εγκαίνια του “Μουσείου Καποδίστρια” στην Κέρκυρα τονίζοντας ότι «ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, είπε: «Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη “Μαρία Νεφέλη”, που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας: “Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά”».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, έχει ως εξής: “Με δυο λόγια θέλω να τονίσω τούτο: Κατέληξα λέγοντας ότι η σημερινή παρουσία μου εδώ και τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια –στη νέα μορφή του- είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας μου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπερβάλω. Και δεν υπερβάλω γιατί αυτά τα εγκαίνια και η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, μας οδηγεί να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Και όχι μόνο εμάς, όλους τους εταίρους μας, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο διότι ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση.

Όραμα, που σημαίνει ότι ξέρει τι είναι εκείνο που επιδιώκει, και αφορά το δημόσιο συμφέρον. Και ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, με την έννοια του μη υπολογισμού του πολιτικού κόστους, όταν πρέπει αυτό που οφείλεις να κάνεις, να το εκτελέσεις στο ακέραιο. Τούτη την ώρα, αυτό το έχουμε ανάγκη παντού, στην Ευρώπη, εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουμε εμείς στον Τόπο και στο Λαό μας, και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναλογιζόμενες την ευθύνη που φέρουν για μια Ευρώπη που υπερβαίνει τους Λαούς της και τα σύνορά της, και έχει πλανητικό ρόλο, θέλω να καταλάβουμε ότι τούτη την στιγμή αυτό που προέχει είναι το Ευρωπαϊκό Όραμα. Η πορεία προς την ενοποίηση, με όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και με βάση την Δημοκρατική Αρχή και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.

Αυτά μας δίδαξε ο Καποδίστριας, και αυτά πρέπει να υπηρετήσουμε. Και αυτό το Μουσείο, να θυμάστε ότι είναι ένα λίκνο, μέσα στο οποίο η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια θα διατηρείται ζωντανή, και θα εκπέμπει τα μηνύματά της μέσα και έξω από την Ελλάδα. Θα κάνω ότι μπορώ πραγματικά, για να διασώσουμε την κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια και να την μεταδώσουμε. Γιατί αυτό το οποίο μας λέει ο Ιωάννης Καποδίστριας, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε τούτους τους κρίσιμους καιρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφέρατε ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη κύριε Περιφερειάρχα. Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη «Μαρία Νεφέλη», που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας: Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.