Π. Παυλόπουλος: «Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία η λειτουργία σχολείων Ειδικής Αγωγής»

Π. Παυλόπουλος: «Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία η λειτουργία σχολείων Ειδικής Αγωγής»

Στην τελετή εγκαινίων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθήνας, στην περιοχή του Θησείου παρευρέθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόποπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία», την οργάνωση και λειτουργία σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν και ο Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο δημάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, βουλευτές, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, το κράτος οφείλει να εκπληρώνει την περί παιδείας αποστολή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες, υπό τις οποίες τελούν οι επιμέρους ομάδες μαθητών που είναι φορείς του δικαιώματος στην Παιδεία και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός και η προστασία της Αξίας του Ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Αρχή της ισότητας, με τη μορφή της αναλογικής ισότητας που επιβάλλει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων, καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός, πρωτίστως μέσω της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

«Aρα, όταν το Κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- την σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τ’ απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους.

Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ’ όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι παραπάνω κανόνες υπηρετούν και την έννοια της Αριστείας, υποστηρίζοντας πως «για ν’ αναδειχθούν οι άριστοι κατά την σχολική τους πορεία πρέπει να παρέχονται -υπό όρους αναλογικής ισότητας όπως προεκτέθηκε- σε κάθε παιδί, το οποίο είναι φορέας του δικαιώματος στην Παιδεία, τ’ ανάλογα μέσα για να καταστεί άριστος, σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά του σχολείου και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε με θερμά λόγια σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του ειδικού σχολείου και υπογράμμισε ότι η σύμπραξη ιδιώτη και δημοσίου, που εφαρμόστηκε για την κατασκευή του, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα και για την υλοποίηση άλλων μεγάλων έργων, ενώ χαρακτήρισε το εν λόγω σχολείο «πυξίδα» για να περάσουμε στη νέα εποχή.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε από την πλευρά του για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά μαζί με τους γονείς.

Τέλος, ο διευθυντής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθήνας Δημήτρης Παπαευθυμίου, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην κατασκευή και λειτουργία του Σχολείου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχολείο του μέλλοντος που αναβάθμισε την περιοχή και επισήμανε τις άμεσες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του, όπως το μόνιμο προσωπικό.

Όπως σημείωσε, τα παιδιά χρειάζονται σταθερά σημεία αναφορά κατά την μαθητεία τους, και η εναλλαγή προσώπων και δασκάλων δυσχεραίνει το έργο του σχολείου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσφορά και την σημαντική στήριξη των γονέων, αλλά και των γειτόνων του Σχολείου, όπως το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.