ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο Φίλης έγινε… «Κλουζό» και ψάχνει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς

Ο Φίλης έγινε… «Κλουζό» και ψάχνει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε διάφορα γραφεία και κυρίως πολιτικά και όχι μέσα στις σχολικές αίθουσες, αναζητούνται από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επιστρέψουν στα σχολεία που τόσο πολύ έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό προσωπικό, λόγω της ανυπαρξίας προσλήψεων μόνιμου προσωπικού αλλά και των περικοπών στα χρόνια των μνημονίων. 

Το φαινόμενο αυτό, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες «δυναμικών παρεμβάσεων» διαφόρων υπουργών, δεν έχει αντιμετωπιστεί ριζικά και φυσικά δεν έχει εκλείψει.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείο Παιδείας επανέρχεται, και σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, ήδη έχει στείλει επιστολή σε κόμματα, βουλευτές κλπ. ζητώντας μέχρι την Τετάρτη 10 Αυγούστου να έχουν επιλεγεί οι εκπαιδευτικοί, που θα αρθεί η απόσπασή τους και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Μάλιστα ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πολιτικά κόμματα θα συνεργαστούν με το υπουργείο Παιδείας «ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία. Είμαι πρόθυμος για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Επιδίωξη του υπουργού Παιδείας είναι να μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των αποσπασμένων φέτος, ως μια έμπρακτη ενέργεια ενίσχυσης του σχολείου.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια πόσοι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία, φορείς κ.α και επίσης ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου πρόκειται για περίπου 500 άτομα, αλλά αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν στο «Εθνος» ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.

Ο Ν. Φίλης απευθύνει έκκληση στα κόμματα να «ξετρυπώσουν» τους αποσπασμένους στα γραφεία τους δασκάλους και καθηγητές ώστε να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν πραγματικά, στο δημόσιο σχολείο. 

«Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση φέτος, στην ήδη επιβαρημένη εκπαιδευτική πραγματικότητα», έχει διαμηνύσει ο υπουργός.

Πάντως κάποια στοιχεία, που αφορούν έως τον Φεβρουάριο του 2016, δείχνουν ότι στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας υπηρετούν 371 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Στα γραφεία βουλευτών υπηρετούν 127 εκπαιδευτικοί και στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 62. Στην Εκκλησία έχουν αποσπασθεί 74 εκπαιδευτικοί, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούν 241 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως όσον αφορά στο θέμα αυτό, τα τελευταία 10 χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2009 η τότε υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, είχε πει ότι βρισκόταν σε… αναζήτηση 10.000 εκπαιδευτικών, που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.