Συνεδριάζει έκτακτα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφωνίες στελεχών για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ

Συνεδριάζει έκτακτα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ –  Διαφωνίες στελεχών για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ

Συνεδριάζει άμεσα σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ψηφοφορία όσον αφορά το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτα το κομματικό όργανο, ώστε να μετριάσει τις φωνές δυσαρέσκειας, που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση Φίλη – Ο Τσίπρας δέχεται κριτική ότι δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ούτε οι λεπτομέρειες του μεταμνημονιακού προγράμματος, ούτε οι προτεραιότητες που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των μέτρων που εφαρμόζονται.

Μέσω αυτών των συναντήσεων, θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, αφού πρώτα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του λεγόμενου «ολιστικού προγράμματος» για τη μεταμνημονική εποχή και για το χρέος. Η γκρίνια προσθέτει ακόμα ένα βάρος στον πρωθυπουργό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είναι αντιμέτωπος με παράλληλα μέτωπα, όπως τα εθνικά, η τουρκική προκλητικότητα και η οικονομία. Το «κυβερνητικό στρατόπεδο» δέχεται επικρίσεις, τόσο από την τάση των «53», όσο και από άλλα στελέχη, για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση σε κοινωνικοοικονομικά θέματα, ενώ υπάρχει γκρίνια για το έλλειμμα πληροφόρησης από το Μέγαρο Μαξίμου σε βουλευτές για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας.

Στο μενού της σημερινής σύσκεψης αναμένεται να βρεθεί το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου, η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η απομείωση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή. Ως προς το τελευταίο, ο πρωθυπουργός δέχεται κριτική ότι δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ούτε οι λεπτομέρειες του μεταμνημονιακού προγράμματος, ούτε οι προτεραιότητες που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών μέτρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος προχώρησε σε αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων, λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας έστελενε μήνυμα από το Καστελόριζο ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία απαλλαγής από την επιτροπεία. Αν και διευκρινίζει πως δεν είναι ο ηγέτης της εσωτερικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τ στόχο πλεονασμάτων, ενώ είπε πως «χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του». Παράλληλα, ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωσή του.

Η συνεδρίαση, πάντως, θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Η σημερινή συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν θεωρείται κρίσιμη, όπου και θα φανούν οι προθέσεις του ΔΝΤ για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η μείωση του αφορολόγητου από το 2019. Τέλος. δεν αποκλείεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.