Ένταση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Ένταση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Περισσότεροι από 10 βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ζήτημα των ενδεχόμενων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο από 1/1/2019. Ταυτόχρονα, υποστήριξαν πως τα νούμερα της οικονομίας, δε δικαιολογείται να φέρουν νωρίτερα το αφορολόγητο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη επιχείρησε να τονώσει το ηθικό μέσα από την ομιλία του.

Υπογραμμίστηκε πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την ιστορία των περικοπών, κατα 18% από το νέο χρόνο. Εκφράστηκε επίσης το επιχείρημα «πως θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές με νέες περικοπές». Ενδεικτικά, ο κ. Νικος Φίλης έβαλε τους προβληματισμούς που έχει βάλει και δημοσίως στις συνεντεύξεις του, τόσο για τα πλεονάσματα, όσο και για την καθαρή έξοδο.

Προηγήθηκαν ενημερώσεις από τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση. Αποτυπώθηκε, σε γενικές γραμμές, η αισιοδοξία να ολοκληρωθούν τα βήματα και να αφήσουμε πίσω την περίοδο των μνημονίων, χωρίς να ειπωθεί οτι τα πράγματα είναι εύκολα για την κοινωνία,αλλά οτι υπάρχει βελτίωση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλωτος, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επαφές με το Δ.Ν.Τ, φέρεται να τους είπε πως ο,τι τι δείτε από εδώ και πέρα -οι πιέσεις από τους Θεσμούς δηλαδή- είναι αναμενόμενες οι αντιδρασεις. Όπως φέρεται να είπε οι τέσσερις πτυχές από εδώ και πέρα ειναι : αναπτυξιακό, κοινωνία, χρέος, 4η αξιολόγηση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε οτι δεν πρέπει να χαθεί το ορόσημο της 21ης Ιουνίου, πιέζοντας για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Τι είπε ο Τσιπρας

Τονωτική ένεση ηθικού ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των δύσκολων 60 ημερών μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Σε μία επιχείρηση κατευνασμού των επικριτικών φωνών εντός του κόμματος, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η έξοδος θα είναι “καθαρή” και όχι “βρώμικη”, και υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος”. Έθεσε ορίζοντα το EG της 21ης του Ιουνίου, με βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι χτίζεται ένα αντισυριζα μέτωπο με ότι “σάπιο έχει αυτή η χώρα, ενώ έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της ΝΔ και φανατικό λόγο κάποιων του παλαιοκομματικού συστηματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, αλλά θα γίνει “ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισιών και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα”. Ακόμα, είπε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέροντας ότι πιθανή μη συμμετοχή του “δε είναι και το τέλος του κόσμου”. Ούτε η καθαρή έξοδος εξαρτάται από το ΔΝΤ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.