«Τριβές» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

«Τριβές» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

«Τριβές» παρατηρούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς καθώς η επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να διατηρεί την επίμαχη διάταξη αυξάνει την οργή τουλάχιστον δέκα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που απαιτούν την απόσυρσή της ενώ παράλληλα τους φέρνει σε εμφύλια σύγκρουση με την πτέρυγα των λεγόμενων «δικαιωματιστών».

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως εάν τελικά διατηρηθεί το πολιτικά προβληματικό άρθρο 8 του σχεδίου νόμου, δεν κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προσανατολίζονται στην υπερψήφισή του. Επίσης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία του επίμαχου άρθρου λέγοντας: «Υπάρχει ένα θέμα για κόσμο στην επαρχία όπου μεγάλωσα και εγώ και πρέπει να το δούμε. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Θα το σκεφτώ».

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χ.Α. αναμένεται να καταψηφίσουν.

Θεανώ Φωτίου: Αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην επιτροπή της Βουλής η εισηγήτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου δήλωσε «εξαιρετικά ευχαριστημένη από την συζήτηση που διεξάγεται» ενώ σε άλλο σημείο άφησε αιχμή για τους κυβερνητικούς βουλευτές που διαφωνούν λέγοντας: «Θα έπρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι από τις πρωτοβουλίες μας».

«Για να τα ξανασκεφτούμε από την αρχή. Ένας αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή. Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα» ανέφερε επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις ενώ υποστήριξε πως δεν μπορεί να αφαιρεθεί η δυνατότητα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαχωρισμός μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών και θα ακυρωνόταν δικαστικώς.

Απευθυνόμενη κυρίως στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας να πείσει όσους αντιδρούν με τις προωθούμενες διατάξεις ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θέτει αλλεπάλληλους ελέγχους καταλληλότητας των γονιών. «Θέλω να πάει όλη η Βουλή μαζί ώστε να δώσουμε ένα μεγάλο χαμόγελο σε χιλιάδες παιδία και οικογένειες. Εγώ δεν θέλω να εκβιάσω κάτι, ούτε η κυβέρνηση να περάσει κατά λάθος θέματα. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε κανένα. Η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη για να πάρεις ένα παιδί και να μην είναι στο ίδρυμα. Δεν είναι υιοθεσία» ανέφερε για να υποστηρίξει «Η κοινωνία το περιμένει διακαώς. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από τα νέα ετερόφυλα ζευγάρια που κάνουν σύμφωνο συμβίωσης γιατί εξαίρεση ομόφυλων σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλών. Η κοινωνία φοβάται όπως φοβόταν τον πολιτικό γάμο και τις αμβλώσεις. Εμείς ως βουλευτές πρέπει να τους δείξουμε ένα δρόμο μπροστά».

Η κυρία Φωτίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τρία στάδια ελέγχου των ανάδοχων ή θετών γονέων που δεν κρίνουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά την καταλληλότητά τους ως γονείς.

Επιχειρώντας να αντικρούσει τον προβληματισμό περι λάθους πρότυπου που θα λάβουν τα παιδία στο περιβάλλον ομόφυλων ζευγαριού είπε «Μιλάτε για πρότυπα. Όμως στην αναδοχή δεν ξεκόβεται το παιδί από την φυσική του οικογένεια και τα πρότυπα τα βλέπει από την φυσική του οικογένεια και μπορεί να ξαναγυρίσει σε αυτή.

Γκρίνια, κατήφεια και εκνευρισμός

Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ και σε αντίθεση με την εικόνα success story που επιχειρεί να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου με το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Στην τρέχουσα περίοδο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος καλούνται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και παράλληλα να ψηφίσουν στην Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% της ΔΕΗ.

Υπό αυτά τα δεδομένα το σχέδιο νόμου για τις αναδοχές προσθέτει μια ακόμα θηλιά στην επιβαρυμένη συνείδηση μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ομάδα περίπου δέκα βουλευτών που αντιδρούν (Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Σηφάκης, Δ. Βέττας, Γ. Ντζιμάνης, Γ. Καραγιάννης κ.α.) επικαλούνται και έναν επιπρόσθετο λόγο που αισθάνονται αγανάκτηση. Την κυρία Θεανώ Φωτίου που για μια ακόμα φορά τους φέρνει αιφνιδιαστικά αντιμέτωπους με τις απόψεις και τους ψηφοφόρους τους. Εξηγούν δε, ότι υπήρχε συμφωνία και δημόσια δέσμευση από την κυβέρνηση κατά την συζήτηση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης πως δεν θα επεκταθεί παράλληλα και το πλαίσιο για την τεκνοθεσία και την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Υπενθυμίζουν τέλος την καθεστωτική συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού απέναντί τους κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που περιέκοψε τα επιδόματα των πολυτεκνικών οικογενειών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.