ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο»

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο»

Τη σταθερή προσήλωσή του στην άποψη πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «για το σκοπό αυτό θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο απεργάζεται το αντίθετο».

«Την ώρα που η ΕΥΑΘ δέχεται επιθέσεις από παντού, με αφορμή κάποιες βλάβες οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας: 1. της παλαιότητας του δικτύου αλλά και 2. την μη τέλεση οποιουδήποτε έργου από το 2010, κάποιοι προσπαθούν, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, να επαναφέρουν στη συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Αλήθεια για ποιον λόγο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ-ΚΜ), διοργάνωσε ταξίδι στο Παρίσι και μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στη γνωστή εταιρία εκμετάλλευσης υδάτων SUEZ; Ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν και 30 δήμαρχοι από δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ακόμα ότι «στο πρόσφατο παρελθόν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και μάλιστα ετοίμαζε σχέδιο για τη διαχείρισή του, τις μέρες αυτές οι εκπρόσωποί της – δηλαδή οι 30 δήμαρχοι – επισκέπτονται το Παρίσι. Και δεν πρόκειται για κάποιο ταξίδι αναψυχής, ούτε για να ενημερωθούν για το πως το νερό της γαλλικής πρωτεύουσας αποϊδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στο δήμο. Αλλά είναι προσκεκλημένοι της εταιρίας Suez, η οποία κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 29,7%».

«Το ενδιαφέρον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι πως ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αφού εξέφρασε την επιθυμία του η εταιρία ‘να βοηθήσει’ (:) στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τόνισε πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την τιμή του νερού. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει αύξηση της τιμής».

Όπως σημειώνεται, «τη στιγμή που η αντιπροσωπεία του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, χαριεντίζεται με την εταιρία-κολοσσό, η οποία έχει βάλει στο μάτι το νερό της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της δημόσιας ΕΥΑΘ, έχει σχεδιάσει επενδυτικό πλάνο για έργα 170 εκατομμυρίων ευρώ, με βασική παραδοχή τη διατήρηση της τιμής στα σημερινά επίπεδα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί, τέλος, τους δημάρχους Κεντρικής Μακεδονίας να πουν ξεκάθαρα «εάν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αντί να κρύβονται πίσω από δηλώσεις και να χαριεντίζονται με τον ισχυρό άνδρα της Suez», ενώ για τον ΦΟΣΔΑ σημειώνει πως «καλό θα ήταν να επικεντρωθεί στην ορθή διαχείριση των στερεών απορριμάτων στην περιοχή ευθύνης του, την εναρμόνιση του περιφερειακού σχεδιασμού με τον εθνικό σχεδιασμό απορριμάτων, την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων συλλογής, τη δημιουργία διακριτών ρευμάτων, την αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και την ελαχιστοποίηση της τελικής απόθεσης σε ΧΥΤΥ” και να μην λειτουργεί ως “ντίλερ στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.