ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιθαγένεια «εξπρές» ζητούν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ιθαγένεια «εξπρές» ζητούν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πιο γρήγορη απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξέταση των αιτήσεων έχουν ως αποτέλεσμα δικαιούχοι ελληνικής ιθαγένειας να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «μεταίχμιο» χωρίς να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αντιστοιχούν. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι τα δεδομένα για την απόδοση ιθαγένειας στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» μεταναστών προκαλούν ανησυχία, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης (ΔΑΚ) Θεσσαλονίκης σε σύνολο 3.534 αιτήσεων από αλλογενείς έχουν εξεταστεί μόλις οι 1.012, ενώ σε σύνολο 8.751 αιτήσεων από αιτούντες με βάση γέννηση/φοίτηση έχουν εξεταστεί μόλις 3.739. Ακόμη σε σύνολο 4.450 αιτήσεων από ομογενείς έχουν εξεταστεί οι 3.690. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν δε ότι τα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές παρά το γεγονός ότι στελέχωση των υπηρεσιών στην ΔΑΚ Θεσσαλονίκης είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλούν, παράλληλα, τον υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή σε ποια φάση βρίσκεται το έργο της συσταθείσας Ομάδας Διοίκησης Έργου και συγκεκριμένα η Τράπεζα Θεμάτων και τι διαδικασία εξέτασης θα προβλέπεται. Επίσης του ζητούν να δηλώσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διερωτώνται γιατί δεν δημιουργούνται ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή δυνατότητες για ταχυδρομική αίτηση σε κάποια βαθμίδα. «Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων στο άμεσο μέλλον αλλά και μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας των υπηρεσιών ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών από 1/1/2019, όπως προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή;» ρωτούν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.