Οταν ο Τσακαλώτος… «ξεσπάθωσε» μέσα στη Βουλή

Οταν ο Τσακαλώτος… «ξεσπάθωσε» μέσα στη Βουλή

Αν τα κουκιά δεν ήταν μετρημένα, όπως συμβαίνει συνήθως στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορούσε να είναι ο μοιραίος άνθρωπος για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός απέφυγε τη σύγκρουση με τον αρχηγό της ΝΔ σε μία προφανή επιλογή για να υποβαθμίσει τη διαδικασία και να μη γίνει μεγάλο θέμα η συζήτηση για την εξεταστική.

Λογάριαζε όμως χωρίς τον… Τσακαλώτο 

Ο υπουργός οικονομικών εφόσον πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διαβάσει το επίχαμο βιβλίο του Γκάλμπρέϊθ προτίμησε να ασχοληθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Προκάλεσε έτσι τη μήνιν των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που βρήκαν την ευκαιρία να επισημάνουν τόσο την απουσία του πρωθυπουργού, όσο και του Πάνου Κάμμενου. 

Ή ένταση χτύπησε κόκκινο στο σημείο που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο προηγουμένως είχε ειρωνευτεί για το γεγονός πως υπήρξε πολιτικός κρατούμενος. 

Ο πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να του δώσει τον λόγο, αλλά η αντίδραση από τα έδρανα της ΝΔ ήταν έντονη:

Τζαβάρας: Είστε κομματικός Πρόεδρος

Βούτσης: Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση. Αυτό που κάνετε δε σας τιμά.

Τζαβάρας: Είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου εσείς; Πως μιλάτε έτσι σε έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού;

Βούτσης: Ντροπή σας! Έχετε την αλλαζονεία της μοναδικότητας. Αν ως παράταξη έχετε πρόβλημα να υποβάλετε μομφή.

Τζαβάρας: Αυτό λέγεται τυραννία!

Τελικά ο υπουργός Οικονομικών πήρε τον λόγο:

Τσακαλώτος: «Ο αρχηγός σας λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσσώ».

Τζαβάρας: Μάθε να μιλάς Ελληνικά

Τσακαλώτος: Άντε φύγε από δω. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου. Το απόσταγμα.

Βούτσης: Δεν μας τιμά αυτή η εικόνα.

Τσακαλώτος: Δέχθηκα επίθεση για τα ελληνικά μου. Πρέπει να ντρέπεσαι (απευθυνόμενος στον Τζαβάρα).

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να ρίξει τους τόνους:

Βούτσης: Κύριε Τζαβάρα θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για την παρουσία σας στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια

Δένδιας:  Κύριε Πρόεδρε σας τιμά η θέση σας αυτή. Δε μπορώ να πω το ίδιο για τον υπουργό Οικονομικών και τον τρόπο με τον οποίο ειρωνευτήκατε τον αρχηγό της ΝΔ για το δύσκολο της παιδικής του ηλικίας. Να σας εξηγήσω. Ο κ. Μητσοτάκης βρέφος εξαιτίας του πατέρα του βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και αναχώρησε αβάπτιστος με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού. Να ζητήσετε συγνώμη.

Τσακαλώτος: Εσείς είπατε ψεύτη τον πρωθυπουργό. Δε μπορεί να έχει τελειώσει το Χάρβαρντ ο αρχηγός σας και να λέει ψεύτη και λαϊκιστή τον πρωθυπουργό

Δένδιας: Η αναφορά σας στον κ. Μητσοτάκη υπήρξε ανάγωγη και απαράδεκτη.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας στιγμάτισε και την επιλογή του πρωθυπουργού να σιωπήσει στην απαράδεκτη επίθεση του Πάνου Καμμένου στη Φώφη Γεννηματά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. 

Η ένταση είχε ξεκινήσει από νωρίτερα, από την πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τη Φώφη Γεννηματά να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για να την… βοηθήσει! 

Και έριξε την ατάκα που ξεσήκωσε τους βουλευτές της ΝΔ: «Μπορώ πιο εύκολα να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος απ’ ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν 86 δις ευρώ».

-«Ακολουθείτε τακτική πολιτικής κερδοσκοπίας, μιλούσατε για πολιτική “Α” και ακολουθείτε- με χαρά- πολιτική “Ω”. Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Να μιλάτε καλύτερα. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέτε δικό σας θέμα», του απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

-«Εσείς είστε οι εκβιαστές, αυτό κάνετε με το όχι στην απλή αναλογική» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θέλετε να συμμαχήσετε με την Μπακογιάννη» συνέχισε, προσπαθώντας να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στους αντιπάλους του. 

Ακολούθησε η κόντρα με τον Μάκη Βορίδη: «Δεν είχα καταλάβει ότι μας λέγατε γερμανοτσολιάδες για να μας βοηθήσετε στη διαπραγμάτευση, βέβαια όσοι μας έδιναν ραντεβού στα γουναράδικα δεν είναι μαζί μας σήμερα. Το να μιλάτε εσείς για τον νεοφιλελευθερισμό έχοντας κάνει τέσσερις αποκρατικοποιήσεις κάπως ακούγεται».  

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε ξανά τον λόγο, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής τον απέτρεψε, κάνοντας συντάσεις και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Δε δεχόμαστε απόπειρες λογοκρισίες» του απάντησε σε αυστηρό τόνο η Φώφη Γεννηματά. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά η ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 155 «όχι», 96 «ναι» και 20 παρών. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέρριψαν το αίτημα για εξεταστική απέναντι στη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή επέλεξαν το παρών. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.