ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νίκος Βούτσης: Οι πολιτικοί είναι υποτελείς στις αγορές και οι εταιρίες αξιολόγησης ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις

Νίκος Βούτσης: Οι πολιτικοί είναι υποτελείς στις αγορές και οι εταιρίες αξιολόγησης ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις

Στο Στρασβούργο βρέθηκε ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος μίλησε στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την «Κινητοποίηση των Κοινοβουλίων ενάντια στο μίσος, για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και ρατσισμό».

Ο κ. Βούτσης έφτασε οδικώς στο Στρασβούργο αφού πρώτα έφτασε στο Βέλγιο και εκείνο που έκανε εντύπωση στους συνεργάτες του καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ήταν το ασφυκτικό μποτιλιάριασμα των εθνικών  δρόμων που ήταν όμως στενοί σε φάρδος καθώς είχε μόνο δύο λωρίδες η κάθε κατεύιυνηση με αποτέλεσμα ειδικά τα φορτηγά αυτοκίνητα να παρουσιάζουν ουρά για χιλιόμετρα σαν να ήταν σταματημένα.

Στις εργασίες της συνόδου διαπιστώθηκε πόσο μεγάλο πρόβλημα πλέον επικρατεί στην Ευρώπη και δόθηκε αυτή η διάσταση απ όλους σχεδόν. Μοναδική εξαίρεση η παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη του Θιβέτ Δαλάη Λάμα όπου παραβρέθηκε στις εργασίες και είχε συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής Νίκος Βούτσης στην ομιλία του ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνοντας πως  τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν άμεση σχέση και συσχέτιση με τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ευθύνη της πολιτικής και υποχώρηση της δημοκρατίας για τα φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό.

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω πως η ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή εποχή και το έχουμε ζήσει αυτό. Οι πολιτικοί είναι σε μεγάλο βαθμό υποτελείς στις αγορές και σας δίνω ως παράδειγμα τις εταιρείες αξιολόγησης που μπορούν να σηκώσουν ή να κατεβάσουν μια κυβέρνηση ή μια κρατική εθνική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υποχώρηση της δημοκρατίας και των επιχειρημάτων στον δημοκρατικό διάλογο».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην πολιτική της ατάκας: «Μέσα από τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης, αντί να βελτιώνεται το επίπεδο των διαδικασιών διαλόγου και σύνθεσης, έρχεται στην επιφάνεια η «πολιτική της ατάκας» όπως λέμε στην Ελλάδα, δηλαδή της επιδερμικής συντομογραφίας και του εύκολου εντυπωσιασμού, αντί της διαμόρφωσης πολιτικής θέσης μέσω των αγορεύσεων στη Βουλή και ευρύτερα στον δημόσιο λόγο».

Και συνέχισε : Στην Ελλάδα ζήσαμε -και το γνωρίζετε καλά- και τις δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Την οικονομική κρίση που έφερε τον φόβο της φτώχειας, της ανέχειας, του κοινωνικού κατακερματισμού, αλλά βεβαίως και την κρίση από την αλματώδη αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και την παρουσία δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων μαζί μας, στη χώρα μας. Αυτό το πεδίο δημιούργησε συνθήκες όπου υπήρξε μια ανοχή από μέρος της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος, για να μην πω και συναίνεση, στη ρητορική του μίσους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσα στο Κοινοβούλιο ήμασταν μάρτυρες μιας ρητορικής που μίλαγε για τους μετανάστες σαν σκουπίδια της Ευρώπης, σαν λαθραίους ανθρώπους. Έξω, μέσα στην κοινωνία δηλαδή, ήμασταν μάρτυρες πολιτικών ακτιβισμών για αίμα και τρόφιμα μόνο για τους Έλληνες και για κυνήγι προς τους ξένους, για παιδιά στους παιδικούς σταθμούς μόνο από Έλληνες αλλά και για ευθέως εγκληματικές πράξεις και ενέργειες στα όρια του πογκρόμ που έγιναν αυτά τα χρόνια από δυνάμεις συγκεκριμένες που ομνύουν στο όνομα του εθνικισμού, σε φιλοφασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.