ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η Εξεταστική της Βουλής ζητά το πόρισμα της ΤτΕ για τα δάνεια της Attica Bank

Η Εξεταστική της Βουλής ζητά το πόρισμα της ΤτΕ για τα δάνεια της Attica Bank

Η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων, ζητά το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για τα δάνεια της Attica Bank.

Υπο αυτά τα δεδομένα, αύριο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, θα στείλει επιστολή προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και θα του ζητά να διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο το απόσπασμα του πορίσματος που αφορά στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με το οποίο φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σχέση η οικογένεια Καλογρίτσα.

Της απόφασης προηγήθηκαν παρελκυστικές τακτικές από την πλευρά της πλειοψηφίας, που δεν επιθυμούσε την κατάθεση του πορίσματος, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθούν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρακτική ακολούθησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απορριφθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήτευση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Ειδικότερα, για το αίτημα του κ. Λοβέρδου να κατατεθεί στην Επιτροπή το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank, ο κ. Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε: «Προτείνω να επιφυλαχθούμε και μετά την εξέταση του διευθυντή της ΤτΕ που έχει συντάξει τα πορίσματα να αποφασίσουμε αν θα ζητήσουμε το πόρισμα ή όχι… Αν μας πει ότι το πόρισμα αφορά τις εργασίες της επιτροπής να το ζητήσουμε. Αν όχι, γιατί να πάρουμε ένα πολυσέλιδο πόρισμα;».

Απαντώντας, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι έχει ζητήσει την κατάθεση του πορίσματος από τις 31 Αυγούστου και πως «δεν φανταζόμουν όταν το ζητούσα ότι θα έχει την προέκταση που βλέπουμε σήμερα. Πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του κειμένου και θέλησα να ενημερωθώ επίσημα μέσω της επιτροπής».

Σε άλλο σημείο, δε, είπε «για ένα θέμα που συγκλονίζει και συνδέεται με την αδειοδήτηση και με τους οριστικούς υπερθεματιστές εσείς περιμένετε  να έρθει ο αρμόδιος της ΤτΕ για να μας πει τι έγινε. Σφυρίζετε αδιάφορα. Εδώ μαθαίνουμε ότι έχουμε και άλλα για το 2015. Δεν είναι δηλαδή ένας συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Τι ανάγκη έχετε να πείτε όχι;  Προς τι η αμηχανία σας; Σήμερα πρέπει να το ζητήσετε και να τεθεί σε ψηφοφορία να πάρουν όλοι θέση. Το βέρτιγκο δεν είναι καλό πράγμα. Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Δεν έχουμε δικαίωμα να το παραπέμψουμε σε επόμενες ημέρες».

Το αίτημα της άμεσης κατάθεσης του πορίσματος υποστήριξε οι Μάκης Βορίδης και Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης από τη ΧΑ και ο κ. Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Χριστόφορος Παπαδόπουλος και Νίκος Συρμαλένιος υποστήριξαν πως, αν το πόρισμα δεν αφορά σε δανειοδοτήσεις ΜΜΕ, τότε δεν αφορά την Επιτροπή. Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα υποστήριξε πως ήδη το πόρισμα έχει διαρρεύσει στις εφημερίδες και εξ αυτού του λόγου το επίσημο κείμενο δεν θα τους κάνει σοφότερους!

Επίσης, ο κ. Συρμαλένιος είπε: «Η Attica Bank έγινε το προσφιλές θέμα της ΝΔ που ξεκινά από τη λογική ότι ο διαγωνισμός γεννά νέα διαπλοκή. Ποια είναι αυτή η διαπλοκή; Τα δύο κανάλια ΣΚαι και ΑΝΤ1 που λυσσαλέα χτύπησαν την κυβέρνηση, αλλά πήραν άδεια. Ο Μαρινάκης πήρε άδεια, αλλά δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι μας υποστηρίζει. Και μένει ο Καλογρίτσας που, αν είναι εντάξει σε όσα προϋποθέτει ο νόμος, θα πάρει την άδεια και θα γίνει οριστικός καναλάρχης. Αν όχι, θα μπει επιλαχόντας. Γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα. Είναι μάχες οπισθοφυλακών εν όψει του ΣτΕ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι το πόρισμα αφορά την περίοδο που η διοίκηση της Attica είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξήγησε ότι το προεδρείο δεν έχει πρόβλημα να ζητήσει οποιοδήποτε πόρισμα, επισήμανε όμως ότι θα εμποδίσει τακτικές που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της Επιτροπής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.