ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή ανάμεσα σε Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη για το μέρισμα και τις πλημμύρες

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή ανάμεσα σε Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη για το μέρισμα και τις πλημμύρες

Με σφοδρή αντιπαράθεση, αλλά χωρίς ακρότητες, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την έγκριση της διανομής του υπερπλεονάσματος αλλά και την ψήφιση των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές που προστέθηκε με τη μορφή τροπολογίας έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να μιλήσουν σε διαφορικούς χρόνους, αποφεύγοντας, έτσι, τη μετωπική σύγκρουση και περιοριζόμενοι σε ανταλλαγή βολών –«Είστε ανάλγητοι», ο ένας, «Είστε πορφυρογέννητοι», ο άλλος»- που διατυπώθηκαν μεν σε σχετικά υψηλούς τόνους, αλλά δεν περιείχαν τους βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς προγενέστερων συγκρούσεων. Στην απάλυνση των αντιθέσεων συνέβαλε ενδεχομένως και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για τη διανομή του υπερπλεονάσματος, παρά τις σαφείς επιφυλάξεις και διαφωνίες που εξέφρασαν. «Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας πρέπει να γίνεται με μόνιμες πολιτικές, μέσα από σταθερούς πόρους που θα αποτελούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπερψηφίζουμε, αλλά…

«Και βέβαια την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς μόνο με επιδόματα περιορισμένης διάρκειας αλλά κυρίως με δουλειές. Δουλειές που θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Επενδύσεις τις οποίες εσείς πολεμάτε σε κάθε ευκαιρία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Η αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν ανάγκη ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια», είπε εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο το κόμμα του έδωσε θετική ψήφο.

«Θα υπερψηφίσουμε γιατί πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη έστω και τη μικρή αυτή βοήθεια. Όμως το λάθος στην πολιτική του “παίρνω πέντε και γυρίζω ένα”, δεν είναι ότι γυρίζεις το ένα, αλλά ότι παίρνεις τα πέντε. Αντί λοιπόν να πανηγυρίζετε για τα ελάχιστα που επιστρέφετε, το καλό είναι να ζητήσετε επιτέλους συγνώμη για τα πολλά που πήρατε. Και πάνω από όλα να ζητήσετε συγνώμη για τους χιλιάδες ανέργους που σήμερα καταδικάζετε στο περιθώριο επειδή αδυνατείτε να επιστρέψετε την Ελληνική οικονομία σε μία πραγματική αναπτυξιακή τροχιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης .

«Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια. Σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»

«Προχωρούμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και καταλαβαίνω βέβαια ότι αυτή την κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιους βολεύει να την αναγιγνώσκουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα», αντέτεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήρε αργότερα τον λόγο . «Όμως, αν είναι τέχνασμα, αυτό θα το πουν οι πολίτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι οποίοι μέσα στον Δεκέμβρη του 2017 – τις πρώτες μέρες και σίγουρα μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη – θα λάβουν μια ενίσχυση που για αυτούς είναι σημαντική».

Με υπαινικτικό τρόπο, εν συνεχεία και χωρίς συγκεκριμένη προσωπική αναφορά, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. «Καταλαβαίνω βεβαίως ότι κάποιοι “πορφυρογέννητοι” δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους η ενίσχυση αυτή. Κάποιοι από εδώ, από αυτό εδώ το Βήμα την ονόμασαν “ψίχουλα”, την είπαν “φιλοδώρημα”, μια ενίσχυση των 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως για αυτούς τους “πορφυρογέννητους” τόσο να στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους», ανέφερε.

«Όμως σήμερα ήρθε η ώρα να μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να καταλήξει λέγοντας: «Και θα μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κρατώντας όρθιους αυτούς που έχουν πληγωθεί περισσότερο. Για αυτούς υπάρχει αυτή η μεγάλη παράταξη, η παράταξη της Αριστεράς που βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο λαό δίπλα στους χαμηλόμισθους, δίπλα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτούς εκπροσωπούμε, αυτοί μας έφεραν εδώ. Για αυτούς αγωνιζόμαστε, για αυτούς ματώνουμε και θα τα καταφέρουμε».

«Τί πρωθυπουργός είναι αυτός;»

Πυκνά πυρά αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. «Δεν είστε μόνο ανίκανοι, αλλά είστε και ανάλγητοι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
«Είκοσι νεκρούς και ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία, ο υπουργός Υποδομών δεν μπήκε στον κόπο να γυρίσει από την Αμερική», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά αφότου ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να περάσει για δέκα λεπτά από την περιοχή και απέφυγε να δει ο ίδιος τους πολίτες. Όπως απέστρεψε το βλέμμα συστηματικά και από οποιαδήποτε άλλη φυσική ή άλλη καταστροφή έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος είναι απών από κάθε φυσική καταστροφή;».

«Αλλά φοβάμαι ότι η τραγωδία στην Δυτική Αττική δεν είναι δυστυχώς το μόνο σημάδι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολλά πεδία μια ακυβέρνητη πολιτεία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας και το πρόσφατο συμβάν Εξάρχεια, όπου «μια δικηγόρος χτυπήθηκε με φωτοβολίδα από πυροσωλήνα από τα γνωστά εγκληματικά στοιχεία της περιοχής».

«Αντιπολίτευσης της πλημμύρας»

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν αναγνώρισε ευθύνες της κυβέρνησης του, θέτοντας επανειλημμένα το ερώτημα «τι έκαναν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων», κατηγόρησε την αξιωματική ότι «πιάνετε διαρκώς από φυσικές καταστροφές, από θεομηνίες, από ατυχήματα». Όπως είπε, «έχουμε μία αντιπολίτευση που μέχρι χθες έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς, σήμερα κάνει και αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής».
«Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να αψηφήσουμε το γεγονός αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφορούν τόσο την ανάγκη η χώρα να φύγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση, όσο όμως και την ανάγκη να αφήσει πίσω της τις παθογένειες του παρελθόντος», υποστήριξε και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού εθνικής κλίμακας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σχεδιάζουμε», είπε, «μία παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος πενταετίας με αξιοποίηση εθνικών πόρων, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού σε βάθος πενταετίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.