ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βουλή: Δείτε ζωντανά την συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής για Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη (upd)

Βουλή: Δείτε ζωντανά την συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής για Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη (upd)

Η Νέα Δημοκρατία ζητά την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για τους Παύλο Πολάκη, Ανδρέα Ξανθό και Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε στην προανακριτική για τη Novartis.

Θα στηθούν 3 κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.

Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το παρών, ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από τη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τους «τρεις».

Με τις ομιλίες του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κονταροχτυπήθηκαν για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής (αλλά και για την χειροτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων).

Αλ. Τσίπρας: «Πρόταση αντιπερισπασμού»

«Αυτό που μας καλείτε σήμερα να αποφασίσουμε και επιχειρείτε τον αντιπερισπασμό έχει παιδιάστικη λογική. Λέτε ότι δεν έχουν βάση όσα λένε οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά έχει βάση η ανώνυμη επιστολή.

Λέτε επίσης ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ψηφίσει υπερ τότε θα βγείτε να πείτε ότι παραδεχόμαστε την ενοχή μας και έχουμε και εμείς λαδιές. Άρα όλοι ένοχοι και άρα κανείς ένοχος. Αν δεν ψηφίσουμε πράγμα που επιλέξαμε για να διατηρήσουμε την σοβαρότητα του κοινοβουλίου θα πείτε ότι δεν ψηφίζουμε γιατί κάτι έχουμε να κρύψουμε.

Αυτή είναι η παιδιάστικη τακτική σας. Win win . Γελιέστε. Γιατί με αυτή την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Παριστάνεται τους χθεσινούς λες και δεν έχετε υπάρξει σε κυβερνητικούς θώκους σε περιόδους που λεηλατήθηκαν τα δημόσια αποθεματικά.

Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι για το πάρτι στην δημόσια υγεία, το πάρτι διαφθοράς που μαθαίνουμε και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύετε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη.

Κάνετε λάθος και εκτίθεστε διότι όπως ο δολοφόνος που γυρνά στο τόπο εγκλήματος μας φέρνετε στην Βουλή να συζητάμε για το δικό σας πάρτι ρεμούλας.

Αρχικά αρνηθήκατε την ύπαρξη σκανδάλου. Μετά το δεχθήκατε αλλά αρνηθήκατε εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Μετά επιχειρήσατε να τρομοκρατήσετε την Δικαιοσύνη και μαρτύρων. Προσπαθείτε να αποδράσετε μέσω διατάξεων παραγραφής και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς.

Κάνατε το λάθος να μιλήσετε για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι της πανθομολογούμενης ανηθικότητας του παρελθόντος. Μιλήσατε εσείς για οικογενειοκρατία;

Εσείς διορίσατε μέχρι τα τρισέγγονα της Κρήτης. Δεν γνωρίζετε ότι δεν είναι πολιτική επιλογή ο διορισμός δικηγόρων σε αυτές τις εταιρίες.

Μιλήσατε και για τους εξωκοινοβουλευτικούς και το επίδομα που και εσείς ψηφίσατε. Η κυρία Αντωνοπούλου νόμιμα είχε το δικαίωμα όμως λόγω της οικονομικής της επάρκειας δεν είχε δικαίωμα να το πάρει

Η Αντωνοπούλου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για τα 23 χιλ. ευρώ. Για τα 23 δις ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχει ευθιξία σε εσάς;

Φαίνεται όμως ότι η ευθιξία είναι μόνο στο λεξιλόγιο της Αριστεράς. Ο γραμματέας του κόμματός σας βρέθηκε σε συνομιλίες με κυκλώματα.Ο αντιπρόεδρος σας αρνείται.

Ο Δαβάκης ξεσπά σε ξέφρενο ρατσιστικό παραλήρημα και καμία ευθιξία. Η ευθιξία είναι λέξη που δεν εγγράφεται στο δικό σας λεξιλόγιο

Είναι αλήθεια. Μας κρίνουν οι πολίτες ο λαός με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Πολύ πιο αυστηρά κρίνει εμάς. Αυτό είναι και το γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Η κυρία Αντωνοπούλου επέστρεψε τα 23 χιλ ευρώ. Εσείς τα 220 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ή θα είναι δανεικά και αγύριστα;

Κάνατε το λάθος και αναφερθήκατε στον κ. Πολάκη. Μπήκε στην πρότασή γιατί δεν τον αγαπά ο κ. Γεωργιάδης. Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ. Δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες οφ σορ».

Π. Κουρουμπλής: «Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή σε προανακριτική για την Novartis»

Κατά την ομιλία του για την παραπομπή του σε προανακριτική για τη Novartis, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε ως «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού» την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα βρεθεί σε μία τέτοια θέση από ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι στην πολιτική του έχει το μέτρο.

«Με βάση την ανώνυμη καταγγελία το έγκλημα τελέστηκε το 2015. Το 2016 που ήσασταν δεν το πήρατε χαμπάρι ότι έγινε έγκλημα; Το 2017 μέχρι το Μάρτιο πού ήσασταν; Το 2018; Έπρεπε να έρθει μία ανώνυμη καταγγελία το 2017 για να πάρετε την πρωτοβουλία πριν από 10 μέρες και να παραπέμψετε τρεις πολιτικούς αντιπάλους γιατί προηγήθηκε μία παραπομπή δική σας. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η ανώνυμη καταγγελία τι θα γινόταν; Είναι το ίδιο ένας προστατευόμενος μάρτυρας με μία ανώνυμη, ασυνάρτητη και ανυπόστατη καταγγελία; Ούτε ο χειρότερος δικολάβος δεν θα μπορούσε να την υποστηρίξει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως δεν εκφράζει μισαλλοδοξία όπως οι βουλευτές της ΝΔ και εύχεται μέσα από αυτή τη διαδικασία όλοι άνθρωποι να βγουν λευκοί και το πολιτικό σύστημα να διασωθεί από αυτόν τον οχετό κοινωνικής χολέρας που θα αναβλύσει αυτή ιστορία αφού διερευνηθεί σε βάθος όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Άκουσα ο κ. Βενιζέλος να αναφέρει το όνομα μου, κάποια στιγμή θα μιλήσω όχι τώρα, θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν τους φοβόμαστε ούτε έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε τίποτα. Και οι τρεις που μας εγκαλείτε δεν θα μας βρείτε σε καμιά λίστα ούτε της Siemens, είχατε καταντήσει να παίρνετε βραστήρες για αυγά ορισμένοι, και έρχεται τώρα και τολμάτε. Κύριε Μητσοτάκη εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, ούτε υπήρξε υιοθετημένος κανενός οικονομικού συμφέροντος. Στα Γλυκά Νερά εμένα, στα Γλυκά Νερά μένω, την ίδια ζωή έκανα, την ίδια ζωή κάνω αλλά κατάγομαι από ένα περίεργο κράμα Ποντίων και Ακαρνάνων. Εάν θέλετε να κάνουμε αντάρτικο θα το κάνουμε, αλλά προσέξτε πως χρησιμοποιείτε το όνομα μου. Το δικό μου πρόσωπο είναι κρυστάλλινο, σας προκαλώ για οτιδήποτε. Σέβομαι τον καθένα ,σέβομαι κάθε συνάδελφο, αλλά μέχρι ενός σημείου οι καταγγελίες και ο τρόπος αυτός με τον οποίον επιχειρείτε να σπιλώσετε ανθρώπους. Εάν δε μου ζητήσετε συγνώμη θα είστε συκοφάντες».

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των καταγγελιών που υπάρχουν στην πρόταση της ΝΔ όσο και στην θητεία του στο υπουργείο υγείας

«Όταν λέτε ότι με υπουργικές αποφάσεις ο Κουρουμπλής παραβίασε το νόμο και ευνόησε κάποιες εταιρείες για πέστε μου που είναι οι αποφάσεις, φέρετε τις αποφάσεις , καταθέστε τις και τότε να απολογηθώ. Δεν το κάνατε όμως γιατί ξέρετε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις ξέρετε ότι δεν υπάρχει αδίκημα. Γιατί συγκεντρώνει συνέχεια τα πυρά η Νέα Δημοκρατία επάνω μου; Γιατί ξέρει ποια είναι η ευρύτερη σχέση μου με την κεντροαριστερά και την κοινωνία και αυτό τους ενοχλεί.Παρέλαβα ένα υπουργείο διαλυμένο, παραιτημένος ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραιτημένοι οι πρόεδροι των επιτροπών τιμών. Διέταξα 14 ελέγχους σε διαφορετικούς φορείς και σε αυτούς που ανέφερα. Πρώτος και καλύτερος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Για πείτε μου συνάδελφοι μου από τότε που ιδρύθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε ποτέ έλεγχος για αυτά που ακουγόντουσαν; Εμείς δεν υποκύψαμε είπαμε θα γίνει έλεγχος σε βάθος, και εμείς δεχθήκαμε πιέσεις, πολλές πιέσεις. Η εντολή που έδωσε στην κ. Κρεμαστινού ήταν να μη δοθεί ούτε 1 ευρώ για διαφημιστική δαπάνη είτε υπάρχουν τιμολόγια είτε όχι. Σταματούν τα πάντα. Ξέρετε τι πίεση δέχτηκα από δημοσιογράφους και από εκδότες για αυτή την απόφαση και όμως δεν υποκύψαμε ούτε εγώ ούτε ο Ξανθός. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που στην δική σας διακυβέρνηση έκανα μηνύσεις όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούσαν τεχνίτες ελλείψεις. Έρχεστε αδιάβαστοι εδώ και λέτε ό,τι θέλετε. Σας καλώ να μου πείτε ένα φάρμακο ή μία εταιρεία η οποία έτυχε προνομιακής μεταχείρισης την περίοδο που ήμουνα εγώ υπουργός».

Α. Ξανθός: «Όταν ζοριστεί η ΝΔ πουλάει παραδοσιακά κοινωνικά της στηρίγματα»

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την σύσταση Προανακριτικής επιτροπής ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι η πρόταση της έχει στόχο να καλύψει τον έλεγχο που δέχεται από την δικαιοσύνη και την Βουλή για τα σκάνδαλα στα οποία ενέχεται.

«Όταν ζοριστεί η ΝΔ, όταν αρχίσει ο έλεγχος της δικαιοσύνης και της Βουλής να πλησιάζει τότε πουλάει παραδοσιακά κοινωνικά της στηρίγματα, παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες της, ενοχοποιεί συλλήβδην την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενοχοποιεί τους γιατρούς προκειμένου να σώσει το πολιτικό της σαρκίο. Αυτή είναι η ουσία κ. συνάδελφοι, είναι ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας για αυτή την παράταξη που θέλει με αυτούς τους όρους να κυβερνήσει. Γελάει ο κόσμος όταν ακούει το επιχείρημα ότι εσείς είστε οι διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μαζί τους, τα έχει βρει με το κεφάλαιο και τους κάνει τα χατίρια. Ποιον σοβαρό πολίτη και ποιον σοβαρό επιχειρηματία εσείς που μιλάτε για επενδύσεις για απασχόληση και για την αγορά θα πείσετε. Κοροϊδεύετε τον κόσμο επειδή έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση, αυτή είναι η ουσία του θέματος. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν είναι για μας ένα εργαλείο για να αποδώσουμε ευθύνες στους πολιτικούς μας αντιπάλους και να τους εκθέσουμε στην κοινωνία. Εμείς κάνουμε τη διερεύνηση και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε μέχρι τέλους πρώτον, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά περί συγκάλυψης και ομερτά στο πολιτικό σύστημα και δεύτερον, για να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και να θωρακίσουμε το σύστημα».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το ήθος της έχει ταυτότητα προσωποποιείται σε αυτή τη χώρα και όλοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά.

«Έχουμε διαφανέστατη διαδικασία τιμολόγησης, έχουμε βγάλει πέντε δελτία τιμών και δεν έχει πει κανείς ούτε κουβέντα. Κανένας από τα συγκρουόμενα συμφέροντα.

Ματαιοπονείτε αν πιστεύετε ότι μπορεί να πιάσει τόπο η λογική ότι είμαστε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε όλοι το ίδιο και αυτό έχει ιδεολογική, πολιτική ,προγραμματική, συλλογική και προσωπική αξιοπιστία. Όταν εσείς αφήνατε τον κόσμο ακάλυπτο από φαρμακευτική περίθαλψή εμείς πρωτοστατούσαμε στην ίδρυση κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων. Εσείς συγκαλύπτετε το πάρτι αλλά εμείς θα το διερευνήσουμε και θα βρούμε τις άκρες, εμείς αυτό το πάρτι το φέραμε μπροστά στο δημόσιο βίο το κάναμε κεντρική πολιτική συζήτηση, βάλαμε μπροστά θεσμικές διαδικασίες διερεύνησης, έλεγχο και απόδοση ευθυνών. Αυτή είναι η τεράστια πολιτική μας διαφορά.

Είτε το θέλετε είτε όχι έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα και να αναμορφώσουμε πλήρως , να εξυγιάνουμε αυτό το φαύλο τοπίο στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, διασφαλίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε τσέπες ημετέρων»

Πάντως με την ομιλία του ο υπουργός υγείας έβγαλε και μία είδηση λέγοντας πως είναι υπό συζήτηση η σκέψη να είναι ελαχιστοποιημένη ή και μηδενική η συμμετοχή των πολιτών στη αγορά φαρμάκων όταν ο πολίτης επιλέγει γενόσημα φάρμακα.

Π. Πολάκης: «Η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει το κεφαλοκλείδωμα που υπέστη ο κ. Μητσοτάκης»

Ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την μικρή παρουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης

«Η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει το κεφαλοκλείδωμα που υπέστη ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη, προκειμένου σε μια επίδειξη πανικού να προκαλέσει αυτή την πρόταση για συμψηφισμό.

Ο κύριος πολλάκις ανέφερε ότι όσο κι αν ψάξει η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να βρει πουθενά κάτι επιλήψιμο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον υπουργό υγείας Ανδρέα ξανθό και μάλιστα ανέφερε ότι δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και συγγενικά τους πρόσωπα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα τη νύχτα

«Όσους πληρωμένους κονδυλοφόρους κι αν βάλετε , όσα τηλεφωνήματα με απόκρυψη κι αν κάνετε στο κινητό μου και σε συγγενικά μου πρόσωπα τα βράδια, όσα μηνύματα και αν στείλετε δεξιά και αριστερά, όσο κι αν ψάξετε σε πέντε γενιές οριζοντίως και σε δέκα καθέτως δεν μας βρίσκετε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά. Πάρτε το χαμπάρι, ένα τούνελ να αρχίσετε να σκάβετε από δω και να βγείτε στην απέναντι πλευρά της γης, εμάς μέσα δεν θα μας βρείτε.

Με τον Ανδρέα που ήμασταν σύντροφοι και τώρα έχουμε γίνει και αδέρφια ότι κάνω εγώ το ξέρει ο Αντρέας και ότι κάνει ο Αντρέας το ξέρω εγώ.

Όσο και να ψάξετε δεν χρωστάμε, πάρτε το χαμπάρι σας φαίνεται αδιανόητο αλλά δεν χρωστάμε για να έχουμε ανάγκη κάποιους άλλους.»

Ο κύριος πολλάκις επέλεξε να τελειώσει την ομιλία του με μια μαντινάδα που όπως είπε την αφιερώνει σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου γι’ αυτό πολύ ζηλεύουνε εμε το πέταγμα μου.

Αυτή είναι η μαντινάδα που σας αφιερώνω».

Ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε επίθεση προς τα ΜΜΕ σχετικά με την τοποθέτησης στενού του συνεργάτη, ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ και αποφοίτου ΤΕΙ, στην θέση του Αντιπροέδρου του νοσοκομείου Σαντορίνης.

«Βρήκανε κάτι σαπισμένα Μέσα Ενημέρωσης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μιλώντας στην Βουλή, «ότι βάλαμε έναν ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ στο νοσοκομείο. Οχι έναν μηχανολόγο μηχανικό που έχει βάλει πλάτη απο την πρώτη στιγμή για να ανοίξει το νοσοκομείο».

Μητσοτάκης: «Εγκλωβίζετε την χώρα στην λάσπη»

Τη στήριξή του στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και τις οικογένειές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή.

«Παρακολουθούμε με αγωνία την περιπέτεια 2 στρατιωτών και θέλω να εκφράσω την στήριξη μου στους στρατιωτικούς και οικογένειές του. Είναι απαράδεκτη η κράτησή τους και επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις. Δείχνει ότι η περίοδος απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι χειρισμοί της είναι ανεύθυνοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αυτό δείξατε από τους χειρισμού σας για τα Σκόπια και για τα Ελληνοτουρκικά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και στην συνέχεια υποτιμήσατε την περίοδο κρίσης. Υποτιμήσατε την σύλληψη Ελλήνων στρατιωτών όπως υποτιμήσατε και τον εμβολισμό του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί ξαφνικά η χώρα εκπέμπει αμηχανία. Μήπως γιατί δεν θελήσατε να χτίσετε αρραγές μέτωπο για τα εξωτερικά θέματα που θα ακολουθούσε μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική. Στην οικονομία σας πληρώνουμε με δύο άχρηστα μνημόνια. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η αδυναμία μας θα μας κοστίσει πολύ περισσότερα. Πρέπει να φροντίσετε να επιστρέψουν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Να προχωρήσετε άμεσα σε συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε την πρόταση το έκανε και ο κ. Θεοδωράκης και όλοι αποδέχονται σήμερα ότι είναι αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης», τόνισε.

Στα εσωτερικά ζητήματα

«Κύρια έγνοια μου είναι πως θα κάνουμε καλύτερη την πατρίδα μας. Να δημιουργήσουμε δουλειές και να κάνουμε το κράτος σύμμαχο του πολίτη. Εσείς όμως έχετε άλλες προτεραιότητες. Αντί να μετατρέψετε την χώρα σε φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο την κάνετε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Εγκλωβίζετε την χώρα σε λάσπη.

Δεν σας ενδιαφέρει αν αυτό επηρεάζει την εικόνα της χώρας, τις επενδύσεις, την εικόνα του κοινοβουλίου και την ισχύ της πατρίδας μας. Θέλετε να παράγετε συνεχώς διχασμό. Αυξάνει όμως αυτή η πρακτική το ρίσκο. Η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν πείθετε όταν μας είπατε ότι είστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Ίσως να εννοείτε τις επιδοτήσεις ενοικίων με χαριστικές διατάξεις. Κρύβεστε πίσω από την πλειοψηφία και δεν αφήνετε να πέσει φως στο δικό σας σκοτάδι. Ανησυχείτε μήπως το πώς θα αντιδράσουν οι δικοί σας προστατευόμενοι μάρτυρες;» ανέφερε.

«Δεν καταδικάζουμε. Διερεύνηση ζητάμε»

«Τα στελέχη του κόμματός μας ανέδειξαν την αναγκαιότητα εξέτασης. Δεν σπεύδουμε να καταδικάσουμε κανένα. Διερεύνηση ζητάμε. Η πλειοψηφία όμως προανήγγειλε ότι αρνείται την έρευνα όπως αρνηθήκατε στο παρελθόν κάθε εξεταστική ή προκαταρκτική που ζητήσαμε όπως με την πρότασή μας για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι εμείς υπερψηφίσαμε όλες τις επιτροπές που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Στηρίξαμε και την προκαταρκτική για Νοβάρτις με την προϋπόθεση να τα ερευνήσει όλα.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι η πρότασή μας αποτελεί απόπειρα αντιπερισπασμού και πως εσείς επειδή προέρχεστε από την Αριστερά έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Είναι αστεία επιχειρήματα.

«Να συσταθεί και να φτάσει έως τέλος η έρευνα»

Εμείς ζητήσαμε όχι απλά να συσταθεί αλλά να φτάσει έως τέλος η έρευνα πολιτικών προσώπων για την Νοβάρτις. Σας προειδοποιήσαμε και το επαναλαμβάνω να μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή.

Η στάση σας τις πρώτες ημέρες είναι πραγματικά αξιοθρήνητη. Επιστρατεύσατε τον κ. Παρασκευόπουλο με δήθεν δικονομικά επιχειρήματα να στήσει τον καμβά για να κλείσει τις εργασίες της η επιτροπή. Επι έναν χρόνο πετάτε λάσπη. Προαναγγείλατε κ. Τσίπρα από αυτό το βήμα τον Φεβρουάριο του 2017 πολιτικούς σεισμούς. Κάποιοι μίλησαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και έρχεστε σήμερα και λέτε να μην μπει η επιτροπή στην ουσία της υπόθεσης αλλά να μείνει σε αρμοδιότητες. Πως όμως θα γίνει αυτό αν δεν ερευνηθούν τα αδικήματα; Πως θα ερευνηθούν τα αδικήματα αν δεν έρθουν οι μάρτυρες; Όμως αυτό θέλετε. Να μην έρθουν οι μάρτυρες ούτε με κουκούλες. Δεν θέλετε να εξεταστουν γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η μεθόδευσή σας. Δεν σας ενδιαφέρει η απόδειξη ενοχής. Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και σε μια κοινωνία θυμωμένη αυτό αρκεί. Αυτό όμως που κάνετε είναι ανήθικο. Δηλητηριάζετε την κοινωνία και επιχειρείτε να επιπλεύσετε στην λάσπη που εσείς δημιουργείτε.

Η πρότασή μας απαντά στην δική σας πολιτική δειλία να εξαιρέσετε τα δικά σας πεπραγμένα».

Φ. Γεννηματά: «Με ευθύνη της κυβέρνησης βιώνουμε ξανά κλίμα σκανδαλολογίας»

Με αφορμή την συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ για προανακριτική Π. Πολάκη, Αν. Ξανθό και Π. Κουρουμπλή για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την τελευταία τριετία η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε στην Ολομέλεια της Βουλής σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και αυστηρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης βιώνουμε ξανά κλίμα σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει το πολιτικό τοπίο. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παγιδευτεί σε λογική ρεβάνς. Ολοι στα μανταλάκια με κατασκευασμένες κατηγορίες, σκιές παντού και με την βοήθεια του κίτρινου τύπου. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Με τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή τόπου σε ρωμαϊκή αρένα».

Η ίδια κάλεσε την πλειοψηφία να στηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει η ΔΗΣΥ για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τις λανθασμένες πολιτικές της τελευταίας 20ετίας προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες της κρίσης.

Αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτών από τις τουρκικές αρχές είπε «Η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική μας αξιοπρέπεια. Οι στρατιώτες μας πρέπει να επιστρέψουν άμεσα» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «η κυβέρνηση των Σκοπίων προκαλεί. Η κατάσταση όμως και στο εσωτερικό της χώρας είναι απογοητευτική. Φτώχια, ανεργία, πλειστηριασμοί όλα αυτά δημιουργούν αδιέξοδα. Ο κ Τσίπρας αναζητά σωτηρία μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. Δεν κυβερνάτε. Αντιπολιτεύεστε και ανοίγετε μόνο μέτωπα αλλά δεν σας βγαίνει τίποτα, όλα γυρνούν μπούμερανγκ. Οσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και κανένας αστείος ανασχηματισμός δεν θα σας σώσει».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την πρόταση της ΝΔ μόνο ως προς το σκέλος που αφορά την μηνυτήρια αναφορά που ήδη έχουν καταθέσει βουλευτές της ΔΗΣΥ για να σχολιάσει «η ΝΔ δεν φρόντισε να το αναφέρει αυτό στην πρότασή της. Αυτή την συνεννόηση και πνεύμα συνεργασίας ευαγγελίζεται η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτοδυναμία ακόμα και στο μονοπώλιο της αλήθειας;»

Τέλος, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας «Μας είπε ο κ Τσίπρας ότι κάποιοι παραιτήθηκαν για 23 χιλ ευρώ και κάποιοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δις ευρώ. Πως αισθάνεστε κ. Τσίπρα όταν κάθεστε στην καρέκλα του πρωθυπουργού ενώ έχετε προκαλέσει ζημιά 200 δις ευρώ;».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η σκευωρία σας παρασύρει σε αφέλειες»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το πως διαχειρίζεται την προανακριτική επιτροπή που αφορά την υπόθεση Novartis εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για λασπολογία και συκοφαντία απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σκευωρία σας παρασύρει σε αφέλειες, δολιότητες με την προβιά της αφέλειας. Λασπολογειτε , συκοφαντείτε, κομπορρημονείτε και μετά σαν δειλοί καταφεύγετε στην μόνη λύση που ξέρετε ,αποφεύγετε την ουσιαστική διερεύνηση , την αναζήτηση της αλήθειας την απόδειξη της αλήθειας.

Η έρευνα αν την θέλετε μπορεί να γίνει μόνο στην επιτροπή. Η δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα, όποιος κλείνει την επιτροπή με νομικίστικες παιδαριώδεις συζητήσεις δεν θέλει έρευνα. Εμείς θέλουμε έρευνα και για τα παραγεγραμμένα και για τις απιστίες και για την βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, για όλη την περίοδο μέχρι το 2018.

Το οικοδόμημα της σκευωρίας είναι εύθραυστο και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους συμμετείχαν σε αυτό, πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Ευτελίζετε την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της για να κρατήσετε το ετοιμόρροπο οικοδόμημα της σκευωρίας σας».

Τασούλας: «Η ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο»

Στην ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχουν ευθιξία να ψηφίσουν στο τέλος της συνεδρίασης την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο. Υπάρχει σήμερα και στις επόμενες 12 ώρες περιθώριο στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι είναι από άλλο υλικό να αποδείξουν ότι έχουν φιλότιμο. Η επίκληση του κ. Τσίπρα για όλα στο φως μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι όση λάσπη μπορείτε στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν τολμήσατε να φέρετε τα πάντα στο φως όταν ζητήσαμε να γίνει εξεταστική για την εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του πλοίου noor 1. Δεν δεχθήκατε να γίνει εξεταστική για το θέμα των capital control και την ζημιά που έγινε στην ελληνική οικονομία. Προεξοφλήσατε ότι δεν θα γίνει δεκτή η εξεταστική για τον κ. Καμμένο όσον αφορά την απόφαση με την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Εμείς ψηφίσαμε όλες τις εξεταστικές και τις προανακριτικές που εσείς φέρατε», είπε.

Λάππας: «Δεν υπάρχει λόγος για Προανακριτική, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτή είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού, για να βγει από τη σκιά των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα εναντίον της, και πρόσθεσε ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα υποτιθέμενα αδικήματα για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραγραφεί.

«Σήμερα μάθαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ευθιξίας και του φιλότιμου και δεν έχει καμία σχέση γιατί τα όσα έγιναν στην χώρα. Για τη ΝΔ για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα εκδικείται βάναυσα το ψεύδος»

Ο κ. Λάππας ανέφερε ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραγραφεί. «Με βάση την πρόταση ξέρετε ότι τα αδικήματα που υποτίθεται ότι τέλεσε ο κ. Κουρουμπλής είναι παραγραμμένα. Είναι ναι ή όχι; Εχουν μεσολαβήσει δύο σύνοδοι ναι ή όχι ; Η πρόταση σας από νομική άποψη δεν ισχύει, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί».

Ο κ. Λάππας ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικρίνει το ΣΥΡΙΖΑ για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς όταν κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν σκάνδαλα για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

« Την ώρα που μας κατηγορεί ο αρχηγός σας, την ίδια ώρα έρχονταν τα νέα από τη Γερμανία για το δικό σας ηθικό μειονέκτημα και τις μίζες για το μετρό. Δε γίνεται να είναι μία χώρα βουτηγμένη στα σκάνδαλα, τις μίζες , τις ρεμούλες, την αρπαχτή και να θέλουμε να γίνουμε και μία κανονική χώρα. Όσο και να αγωνίζεστε αυτή η χώρα έχει τεράστια ιστορική και θεσμική μνήμη όχι ημερών και χρόνων αλλά χιλιετηρίδων. Τέτοια ιστορική μνήμη δεν θα μπορέσετε ποτέ να την σβήσετε εσείς που αμφισβητείται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».

Τι θα ψηφίσει η αντιπολίτευση

Η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε στην προανακριτική για τη Novartis.
Θα στηθούν 3 κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.
Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το παρών, ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από τη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τους «τρεις».

Γιατί ζητάει Προανακριτική η ΝΔ

Το αίτημα της ΝΔ για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης έγινε προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επί του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 5/2/18 από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η Εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη δικογραφία για την Novartis.

Μαξίμου: «Κωμωδία η πρόταση της ΝΔ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή»

«Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πασιφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό.

Με την πρότασή της για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή μετέτρεψε την υπερασπιστική γραμμή των αντιπερισπασμών σε κωμωδία.

Θα καλωσορίσουμε τους εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως «όλοι είμαστε ίδιοι». Ματαιοπονούν», απάντησε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.