ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας από την ΝΔ – Δείτε ζωντανά (βίντεο)

Ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας από την ΝΔ – Δείτε ζωντανά (βίντεο)

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που ξεκίνησε πριν λίγο, θα ολοκληρωθεί ως τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου επιβεβαιώνοντας του φόβους της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρει «ως τις 14:00» και όχι «στις 14:00» γεγονός που αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Κάτι που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή το βράδυ, να διαρκέσει δηλαδή μιάμιση μέρα!

Η ΝΔ κατήγγειλε μεθόδευση καθώς η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου. Παρότι ήταν πρωτοφανής κοινοβουλευτικά διαδικασία – καθώς ο Κανονισμός της βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση, η ΝΔ συμφώνησε και κατέθεσε την πρόταση μομφής την Πέμπτη, προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον δυόμιση ημέρες.

Ωστόσο, η απόφαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου ή και Παρασκευή βράδυ, όπως εκτιμούν από τη ΝΔ καταδεικνύει πως πρόκειται για μεθόδευση, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου.

Ένταση με το «καλησπέρα» στη Διάσκεψη των Προέδρων

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρωθεί το Σάββατο το μεσημέρι προκάλεσε ένταση με το καλησπέρα στην συνεδρίαση.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.

Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): « Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Στην ίδια λογική ήταν και η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ): «Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ότι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» τόνισε.

Βούτσης: Μπορεί να τελειώσουμε και βράδυ Σαββάτου

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής επέμενε στην πρόταση του, έσπευσε να διευκρινίσει, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, λίγο πριν ξεκινήσει η σειρά των ομιλητών ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα μέσα σε αυτές τις μέρες της συζήτησης και η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.

Δείτε ζωντανά στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.