Στην αντεπίθεση ο Ν. Κοτζιάς: «Φωνάζετε εσείς που δεχθήκατε το erga omnes μόνο για εξωτερική χρήση»

Στην αντεπίθεση ο Ν. Κοτζιάς: «Φωνάζετε εσείς που δεχθήκατε το erga omnes μόνο για εξωτερική χρήση»

Φωνάζετε εσείς που δεχθήκατε το erga omnes μόνο για εξωτερική και όχι για εσωτερική χρήση είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Κανείς άλλος δεν θέλει λύση στο Σκοπιανό περισσότερο από εμάς”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση ,μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για “πατριωτική” συμφωνία, συμπληρώνοντας: «Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο πατριωτισμός καμαρώνει, αγαπάει τα πάτρια εδάφη, τις πάτριες παραδόσεις, το αντίθετο συμβαίνει με τον εθνικισμό. “Είναι μικρό πράγμα η χώρα να αλλάζει το όνομα και το σύνταγμά της; Και εμείς μετά θα επικυρώσουμε”, αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στη ΝΔ. “Να δούμε και να αναπτύξουμε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή”, είναι ο σκοπός της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.

Κατόπιν, ανέφερε: “Ακούω τον Ιβάνοφ, το VMRO να λένε ότι μας παραδίδουν τα πάντα. Πώς γίνεται και εμείς να παραδίδουμε τα πάντα και αυτοί να μας παραδίδουν τα πάντα;”

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που θέλουν λύση, και σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα. “Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος”, είπε προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός εξωτερικών κατέθεσε έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν στη Βουλή , ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Μπακογιάννη την προειδοποίησε “ηρεμήστε, δεν θα τα καταθέσω όλα τώρα, εγώ και στο τέλος.

“Γιατί δεν λέτε τι διαπραγματευόσασταν, ντρέπεστε για αυτά που λέγατε;”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε γιατί δεν λέτε τη λίστα με ονόματα που διαπραγματευόσταν. Φωνασκείτε εσεις, αυτοί που δέχτηκαν τον ορισμό εργκα όμνες μόνο για εξωτειρκό και όχι για εσωτερική χρήση. Αφού δεχόσασταν λέγονται Δημοκρατία της Μακεδονίας πως θα λεγόταν οι κάτοικοι, τόνισε ο κ. Κοτζιάς από το βημα της Βουλής.

Θα τα πούμε αναλυτικά όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει κανείς ούτε το υπουργικό συμβούλιο. Ο διαπραγματευτής τους έλεγε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα αλλά επειδή δεν το αντέχει πολιτικά, ζητά να περάσει η συμφωνία από το συμβούλιο ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία. Πρόσθεσε όμως ότι θα τα πούμε πιο αναλυτικά όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Ανέφερε, νωρίτερα, ότι ο πατριωτισμός καμαρώνει αγαπάει τα πάτρια εδάφη, παραδόσεις, το αντίθετο συμβαίνει με τον σωβινισμό που δεν σέβεται τις αντιλήψεις των άλλων λαών!

Ο υπουργός είπε ότι στις τόσες διαπραγματεύσεις με τον Νίμιτς υπάρχουν οι όροι να κατέβουν τα αγάλματα και να αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο, εμείς το καταφέραμε και αντί να πείτε “μπραβο Κοτζιά και Τσίπρα”, λέτε όχι. Διευκρίνισε ότι το όνομα Ίλεντεν ήταν πρόταση του Ζάεφ και έκλεισε.

Ποια ονόματα έδωσε ο Νίμιτς; Βαρντάσκι Μακεντόνια! Το όνομα δεν το δέχθηκαν παλαιότερες κυβερνήσεις γιατί μπορεί να θεωρήσει τον Αξιό στην Ελλάδα, είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε το άλλο όνομα «Άνω Μακεδονία» δεν το θέλουν οι σκοπιανοί ούτε εμείς γιατί οι αρχαιολόγοι μας λένε ότι το άνω είναι κομμάτι της ελληικής και δεν θέλαμε Μακεδονία γιατί θα έμενε το σκέτο Μακεδονία.

Πήγαμε στο όνομα Βόρεια. Ακούω, όπως πρόσθεσε, τους εκπροσώπους να λένε ότι είναι το χειρότερο! Αυτή η πρόταση όμως είναι η καλύτερη στιγμή της ΝΔ στη διαπραγμάτευση! Αυτό που ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε ή αυτό που ο κ. Νίμιτς όταν βολιδοσκόπησε απάντησε η κυβέρνηση ότι το Βόρεια είναι το πιο σωστό.

Για τη γλώσσα ο κ. Κοτζιάς έκανε ιστορική αναφορά από την εποχή του Αβέρωφ μέχρι τον κ. Μπαμπινιώτη και είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ ότι φωνάζετε γιατί σας πιάσαμε σαν φοιτήτρια να αντιγράφετε και φωνάζετε γιατί θέλετε δέκα. Από το ’93- ’94 γίνεται δεκτή σύνθετη ονομασία μόνο για το εξωτερικό και όπως δείχνουν τα πρώτα τηλεγραφήματα ήταν «για πάσα διεθνή χρησή» και τώρα που εσείς διαπραμγαρεηυτηκατε αυτό μας κρίνετε. Η Ελλάδα συμφώνησε στο ονομα για διεθνη χρηση, τώρα όμως το erga omnes δεν αφορά τον επιθετικό προσδιορισμό αλλά το όνομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.