Νomophobia: Γιατί μας πιάνει πανικός χωρίς το κινητό μας;

Νomophobia: Γιατί μας πιάνει πανικός χωρίς το κινητό μας;

Πλέον στην εποχή του Smartphone, το κινητό μας το κουβαλάμε παντού μαζί μας. Και όταν λέμε παντού, εννούμε παντού. Βλέπουμε πολλές χώρες να συμορφώνονται με αυτή την νέα τάση και να έχουν δημιουργήσει μέχρι και ειδικά φανάρια στους δρόμους για αυτούς που είναι απασχολημένους στο κινητό και κοιτούν κάτω.

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι το άγχος της αποχώρησής μας από τα κινητά μας τηλέφωνα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις . Μάλιστα, ο όρος που προσδιορίζει αυτό το άγχος ονομάζεται «nomophobia» και περιγράφει το συναίσθημα του πανικού ή στρες που νιώθει κάποιος όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ή απλά να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αυτό λίγο έχει να κάνει με το αν μπορεί να κάνει ή να λάβει κλήσεις από αυτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Σεούλ εξηγούν ότι επειδή τα smartphone είναι τόσο εξελιγμένα και πολύ προσωπικό είδος πλέον έχουν γίνει η προέκταση του εαυτού μας.

Εφόσον περιέχουν σημαντικές φωτογραφίες και μηνύματα, τα κινητά λειτουργούν ως μία πύλη σε μία τεράστια έκταση από εφαρμογές, ιστοσελίδες και υπηρεσίες που μας επιτρέπουν γρήγορη πρόσβαση σε περιεχόμενο σημαντικό για εμάς.

«Καθώς τα smartphone περιέχουν περισσότερα προσωπικά στοιχεία, οι χρήστες εκθέτουν περισσότερα στοιχεία της ταυτότητάς τους σε αυτά», επισημαίνει η έρευνα.

«Όταν οι χρήστες αντιλαμβάνονται το κινητό τους ως προέκταση του εαυτού τους είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν περισσότερο με τις συσκευές, τείνοντας προς τη nomophobia με όλο αυξανόμενη ροπή προς το να αναζητούν συνεχώς το κινητό τους», προσθέτει.

Αν και χρησιμοποίησαν ένα μικρό δείγμα συμμετεχόντων στην έρευνα, της τάξης των 300 ατόμων, πιστεύουν ότι το άγχος του αποχωρισμού από το smartphone θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία θα γίνεται πιο εξατομικευμένη και οι άνθρωποι θα εξαρτώνται περισσότερο από αυτήν.

Η «nomophobia» μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγοριοποιηθεί ως μία ιδιαίτερη ψυχική δυσλειτουργία, ωστόσο μελέτες ε΄χουν δείξει ότι η προσκόλληση στα smartphone μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα φέτος, μία άλλη μελέτη απέδειξε ότι έχοντας απλά ένα κινητό τηλέφωνο στο χώρο, ακόμη κι αν είναι κλειστό ή με την οθόνη προς τα κάτων, αποσπά την προσοχή. Παρόλα αυτά αφήνοντάς το σε άλλο δωμάτιο, μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμη και αν το άτομο εξαρτάται πολύ από αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.