Android Oreo: Το νέο λειτουργικό πρόγραμμα της Google για τα κινητά – Πότε θα το εγκαταστήσετε (βίντεο)

Android Oreo: Το νέο λειτουργικό πρόγραμμα της Google για τα κινητά – Πότε θα το εγκαταστήσετε (βίντεο)

Τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος (OS) Android για φορητές συσκευές διέθεσε η Google, το οποίο φέρει την ονομασία Oreo -όπως τα γνωστά, γεμιστά μπισκότα-, ενώ η επίσημη νομενκλατούρα του λειτουργικού είναι Android «Ο» ή Android 8.0.

Το Oreo έρχεται με πολλά νέα «καλούδια» για τους χρήστες του. Ωστόσο, το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους κατόχους συσκευών με το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο είναι ένα: πότε θα εγκατασταθεί το νέο Android στο κινητό μου; Και εδώ, δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι σαφής.

Παρά το γεγονός ότι η Google προσπαθεί να ξεπεράσει το σημαντικό πρόβλημα της πολυδιάσπασης του Android (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ερευνών, η προηγούμενη έκδοση του Android, το Nougat έχει εγκατασταθεί μόλις στο 12,3% των συσκευών που «τρέχουν» με το λειτουργικό της Google, ενώ πιο διαδεδομένες εκδόσεις του Android παραμένουν το Marshmallow του 2015 με 32,3% και το Lollipop του 2014 με 29,2%) φαίνεται ότι για άλλη μια φορά η νέα έκδοση του λειτουργικού θα αργήσει να φθάσει στις περισσότερες φορητές συσκευές.

Πρώτα στα κινητά της Google

Όπως συνήθως συμβαίνει, οι πρώτες συσκευές που το λειτουργικό τους θα αναβαθμιστεί σε Oreo θα είναι οι συσκευές της ίδιας της Google, που βάσει της δέσμευσης για 18μηνη υποστήριξη αναβαθμίσεων λειτουργικού, θα είναι τα Pixel, Pixel XL, Nexus 6p και Nexus 5x.

Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι με Oreo «από το κουτί» θα βγουν και οι νέες εκδόσεις του Pixel. Από την άλλη, εκτός αναβάθμισης σε Android 8.0 μένουν τα Nexus 6 και Nexus 9.

Aπό εκεί και πέρα, εξαρτάται από τις κατασκευάστριες εταιρείες φορητών συσκευών να αποφασίσουν εάν θα κάνουν διαθέσιμο το νέο λειτουργικό στις ήδη υπάρχουσες συσκευές τους και αν θα το ενσωματώσουν στις επερχόμενες.

Οι εταιρείες και οι συσκευές

Η Google, πάντως, στη λίστα με τις εταιρείες που θα αναβαθμίσουν το λειτουργικό των συσκευών τους σε Android 8.0 έχει συμπεριλάβει τις Samsung, Huawei, General Mobile, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp και Sony, καθώς και τη Nokia, αλλά και την Essential, την οποία δημιούργησε ο εμπνευστής του Android, Άντι Ρούμπιν. Επίσης, η δημοφιλής startup OnePlus ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει το Oxygen OS, τη «διασκευή» του Android που χρησιμοποιεί στις συσκευές της (3, 3Τ και 5) στην έκδοση 8.0 του Android.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο τεχνολογίας TechCrunch, η Blackberry επιβεβαίωσε ότι θα αναβαθμίσει το λειτουργικό των συσκευών της χωρίς να δώσει σαφή ημερομηνία, όπως και η HTC, η οποία ανέφερε ότι σε Oreo θα αναβαθμιστεί η «ναυαρχίδα» της το U11. H LG, από την άλλη, μοιάζει να θέλει τα κινητά της να τρέχουν με Oreo όσο το δυνατόν συντομότερα, οπότε το αναμενόμενο V30 και τα V20 και G5 θα αναβαθμιστούν σε Android 8.0.

Παρομοίως, η Samsung αναμένεται να δει τα κορυφαία κινητά της (S7, S7 Plus, S8, S8 Plus και το αναμενόμενο Note 8) να «τρέχουν» με το νέο Android, αλλά και τα τελευταία μοντέλα των σειρών Galaxy J, A και C, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Motorola με τις φετινές συσκευές της καθώς και η Sony με τα Xperia X, XZ και XA.

Παράλληλα, η Asus επιβεβαίωσε στο site Digital Trends ότι αναβάθμιση σε Oreo θα λάβουν σχεδόν όλες οι τελευταίες της συσκευές, ενώ αναβαθμίσεις στις συσκευές-«ναυαρχίδες» αναμένεται να κάνουν και οι Huawei και ΖΤΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.