Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει χακαριστεί (φωτό)

Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει χακαριστεί (φωτό)

Στις μέρες μας που σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής, το hacking ακούγεται και κάποιες φορές είναι τόσο τρομακτικό, όσο το να δεις διαρρήκτες στο σαλόνι σου. Δεν είσαι όμως όσο αβοήθητος νομίζεις.

Oρίστε 9 σημάδια που δείχνουν ότι ο υπολογιστή σου έχει χακαριστεί. Γιατί αν ξέρεις, μπορείς να το προλάβεις.
Το antivirus είναι κλειστό


Τα antivirus δεν γίνεται να κλείσουν μόνα τους , επομένως αν το δικός σου είναι απενεργοποιημένο και δεν το έχεις κλείσει εσύ, κάτι πάει πολύ λάθος…
Oι κωδικοί σου δεν δουλεύουν


Αν δεν τους έχεις αλλάξει εσύ, είσαι απόλυτα σίγουρος ότι τους βάζεις σωστά αλλά οι κωδικοί δεν λειτουργούν, τότε μόνο ένα πράγμα μπορεί να συμβαίνει. O υπολογιστής δεν είναι ασφαλής.
Ο αριθμός των φίλων σου στο Facebook αυξάνεται


Κάτι τέτοιο ποτέ δεν είναι θετικό. Αν οι φίλοι σου έχουν αυξηθεί χωρίς να έχεις κάνει κάτι εσύ, αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει παραβιάσει το account σου και στέλνει spams.
Βλέπεις νέα εικονίδια στο browser


Όταν τρέξεις το Browser σου και δεις εικονίδια που δε θα έπρεπε να είναι εκεί, είναι μια καλή στιγμή για να αγχωθείς . Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει τρέξει κάποιος κάποιο περίεργο κώδικα στο PC σου.
To ποντίκι σου κινείται μόνο του


Τουλάχιστον ύποπτο σωστά; Το PC πιθανότατα έχει πέσει θύμα hacking.
O browser σε πετάει σε άκυρες σελίδες ή σου βγάζει άκυρα αποτελέσματα


Ναι, είναι η στιγμή να κλείσεις το PC.
Tα αρχεία σου σβήνονται (και δεν το κάνεις εσύ)


Δοκίμασε να ζητήσεις βοήθεια για να ανακαλύψεις τη συμβαίνει.
Λαμβάνεις ψεύτικες ειδοποιήσεις για ιούς


Κάποιος παίζει με το antivirus κι αυτό πότε δεν είναι καλό.
H Webcam συμπεριφέρεται περίεργα

Αρχικά αν παρατηρήσεις ότι το φωτάκι αναβοσβήνει και συμπεριφέρεται περίεργα, κάνε restart στο PC και ξανά τσέκαρε μετά από 10 λεπτά. Αν συνεχίσει να κάνει τα ίδια, έχουμε πρόβλημα.
Το PC είναι αργό

Αν δεις το PC ή το ίντερνετ να γίνεται αργό δίχως λόγο, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά και χρειάζεται τουλάχιστον μια μικρή έρευνα για να δεις τι συμβαίνει.
Τι πρέπει να κάνεις

Κι όμως υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να περιορίσεις κάπως τη ζημιά
Ειδοποίησε φίλους και γνωστούς, ώστε να αποφύγεις τυχών παρεξηγήσει ή προβλήματα.
Μίλα με την τράπεζα και τις υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεσαι, ώστε να δεις τι θα γίνει με τους κωδικούς και τα στοιχεία σου
Σβήσε όσα προγράμματα δεν ανταποκρίνονται ή δεν σου φαίνονται γνωστά
Εγκατάστησε ένα καλό antivirus
Άλλαξε τους κωδικούς σου παντού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

rise.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.