Ένα 100% βιοδιασπώμενο πλαστικό μπουκάλι

Ένα 100% βιοδιασπώμενο πλαστικό μπουκάλι

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών παγκοσμίως βρίσκεται στα ύψη. Κάθε λεπτό αγοράζονται περί το ένα εκατομμύριο μπουκάλια. Ακόμη και στη Γερμανία, η οποία έχει τη φήμη της ευαισθητοποιημένης από περιβαλλοντική άποψη χώρας όπου η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής για τους πολίτες, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν μπουκάλια μιας χρήσης.
Η παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών απαιτεί τεράστιες ποσότητες πόρων. Μόνο στη Γερμανία καταναλώνονται 665.000 τόνοι αργού πετρελαίου, 11 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ενώ εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 1,25 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH.
Ο γάλλος καινοτόμος και σχεδιαστής συσκευασιών Νικολά Μπουφλέ επιχείρησε να βρει μια λύση στο σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης του πλανήτη εξαιτίας των πλαστικών μπουκαλιών που καταλήγουν στο οικοσύστημα, δεν αποσυντίθεται και συνιστούν κίνδυνο για τη χλωρίδα και την πανίδα.
Μετά από χρόνια σχεδιασμού μπουκαλιών για μεγάλες εταιρείες αποφάσισε να φτιάξει το δικό του “βίγκαν μπουκάλι”. Σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια που φτιάχνονται από πετροχημικά, αυτό το μπουκάλι είναι 100% βιοδιασπώμενο, σύμφωνα με την εταιρεία Lyspackaging που παράγει το συγκεκριμένο μπουκάλι. Ο Ουιλιάμ Κοκερέλ, διευθυντής πωλήσεων της επιχείρησης, λέει στην DW ότι «κανείς δεν ήθελε να αναπτύξει την ιδέα και τότε αποφάσισε να το κάνει ο Νικολά».

Μια… γλυκιά λύση

Το καινοτόμο μπουκάλι είναι φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο, το οποία σύμφωνα με την εταιρεία δεν απαιτεί ούτε μεγάλες ποσότητες νερού ούτε τόση δουλειά στο χωράφι. Η εταιρεία τα πουλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο και χρησιμοποιείται κυρίως για εμφιάλωση υγρών για μικρό χρονικό διάστημα. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη μακρόχρονη αποθήκευση. Με το που έρθει το βιοδιασπώμενο πλαστικό σε επαφή με τη φύση αρχίζει να διασπάται γρήγορα –μέσα σε διάστημα ενός με δύο ετών», εξηγεί ο Ουιλιάμ Κοκερέλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία Lyspackaging σχεδιάζει την παραγωγή 700.000 βιοδιασπώμενων μπουκαλιών μέχρι το τέλος του 2017 και φιλοδοξεί να διευρύνει τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού για εμφιάλωση περισσότερων υγρών, δεδομένου και του ότι η Γαλλία προσπαθεί να μειώσει τον όγκο πλαστικών σκουπιδιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.