ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σαουδική Αραβία: Ποιες απαγορεύσεις… υφίστανται οι γυναίκες; (φωτό)

Σαουδική Αραβία: Ποιες απαγορεύσεις… υφίστανται οι γυναίκες; (φωτό)

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ένα κράτος, το καθεστώς του οποίου μένει πολλές φορές στο απυρόβλητο, όσον αφορά την ολοκληρωτική του φύση, από τις «δυτικές» κυβερνήσεις. Ακολουθώντας πιστά τον ισλαμικό νόμο «σαρία», η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στην καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, παρ’ όλες τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σουλειμάν, η κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της Ασίας παραμένει έτη φωτός από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Κι αυτό διότι, παρά την τροποποίηση της νομοθεσίας, που επιτρέπει πλέον στις γυναίκες της χώρας να… οδηγούν, οι υπόλοιπες ελευθερίες τους παραμένουν αποκλειστικά στην κρίση του ανδρικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, πληθώρα αυτονόητων κεκτημένων για τη ζωή των γυναικών στον υπόλοιπο κόσμο φαντάζουν άγνωστα σε αυτές της Σαουδικής Αραβίας, ακόμα κι αν πρόκειται για ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δικαιοσύνης ή απλά επιλογής των ρούχων που φοράει.

Μεταξύ, λοιπόν, των απαγορεύσεων που συναντούν οι γυναίκες της χώρας είναι:

Η επιλογή συζύγου, χωρίς την έγκριση του προστάτη της (πατέρας, αδελφός, θείοι)

Η διαχείριση των οικονομικών τους, όπως και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, με την ίδια ως διαχειρίστρια

Η δυνατότητα να ταξιδεύει χωρίς τη συνοδεία αντρικού προσώπου

Η δυνατότητα μιας δίκαιης δίκης, καθώς στο σαουδαραβικό νομοθετικό σύστημα, οι καταθέσεις των γυναικών αξιολογούνται λιγότερο από τις αντίστοιχες αντρικές

Η δυνατότητα της επαφής -ακόμα και συνομιλίας- με άντρες, με τους οποίους δεν έχει συγγενική σχέση

Η επιλογή των ενδυμάτων της, καθώς υπόκειται σε αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες, όπως η υποχρέωση να φοράει ένα μακρύ φόρεμα, να μην μακιγιάρεται και να μην ”ακολουθεί” τις τάσεις της μόδας

Η δυνατότητα να επιλέξει η ίδια τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιατρικού ζητήματος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η δυνατότητα να αναλάβει την κηδεμονία των παιδιών της σε περίπτωση διαζυγίου, καθώς με τις τωρινές συνθήκες, απαγορεύεται να έχει υπό την επίβλεψή της τα παιδιά μετά από μία ηλικία (7 ετών για τα αγόρια και 9 ετών για τα κορίτσια).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.