ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εγκυμοσύνη στα 20, στα 30, στα 40: Πώς είναι σε κάθε ηλικία, από όλες τις απόψεις

Εγκυμοσύνη στα 20, στα 30, στα 40: Πώς είναι σε κάθε ηλικία, από όλες τις απόψεις

Η αλήθεια είναι πως η ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νούμερο αφού τελικά είμαστε όσο νιώθουμε! Δεν ισχύει το ίδιο όμως και στην εγκυμοσύνη…

Υπάρχουν πολλές απόψεις, επιστημονικές και μη, σωστές και λανθασμένες, σχετικά με την κατάλληλη ηλικία για να μείνετε έγκυος. Όμως ανεξάρτητα με το τι σας λέει το διαδίκτυο, η μακρινή σας θεία, ακόμη και η άγνωστη κυρία που θα τύχει να μιλήσετε σε κάποιο κατάστημα ή στον δρόμο, η στιγμή που θα μείνετε έγκυος δεν έρχεται μαγικά. Γι’ αυτό υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα σας αφήσουν να ρίξετε μία μικρή ματιά στον τύπο της εγκυμοσύνης που θα έχετε. Και η ηλικία είναι ίσως ο σημαντικότερος από αυτούς.

Εάν λοιπόν μείνετε έγκυος τώρα, αργότερα ή κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον οι παρακάτω πληροφορίες θα σας δώσουν μία ιδέα για το τι να περιμένετε.

Εγκυμοσύνη στη δεκαετία των 20

Σώμα: Ύστερα από αρκετά χρόνια που κάνατε τα πάντα για να μην έχετε κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (ευχαριστήστε κάθε αντισυλληπτική μέθοδο που έχετε εφαρμόσει…), ήρθε επιτέλους η στιγμή που το σώμα σας είναι έτοιμο να πετάξει κοιλίτσα. Ή κοιλιά. Ή μάλλον μεγάλη κοιλιά! Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν τη δεκαετία των 20 ως την ευκολότερη περίοδο για σύλληψη, γιατί πολύ απλά τα νιάτα είναι σημαντικό ατού. Το σώμα σας είναι δυνατό, ικανό και έτοιμο να φιλοξενήσει και να περιφέρει ένα ανθρώπινο μπαλόνι που από τον πρώτο μέχρι τον ένατο μήνα θα έχει φτάσει τα τρία περίπου κιλά. 

«Η μέση ηλικία εγκυμοσύνης για μία γυναίκα είναι τα 26 χρόνια»

«Μία τυπική εγκυμοσύνη κατά την δεκαετία των είκοσι έχει περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία» δηλώνει η Κριστίν Γκρεβς, μαιευτήρας/γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Winnie Palmer του Ορλάντο. «Οι πιθανότητες να παρουσιαστεί διαβήτης κυήσεως ή προεκλαμψία στην εγκυμονούσα είναι πολύ λίγες, παρόλο που μετά τα 25 το ρίσκο για τον διαβήτη αυξάνεται κατά ένα ποσοστό.»

Και υπάρχουν ακόμη πιο πολλά πλεονεκτήματα: Η εγκυμοσύνη από τα 20 μέχρι τα 30 οδηγεί στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Η σύλληψη είναι ευκολότερη αφού τα επίπεδα γονιμότητας είναι στα ύψη και ο κίνδυνος για αποβολή αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 12 τοις εκατό. 

Όσον αφορά στην ενέργειά σας, να σας θυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τα ολονύχτια που κάνατε εκτός σπιτιού διασκεδάζοντας. Άρα: ενέργεια έχετε! Φυσικά, αν και οι πιθανότητες είναι όλες με το μέρος σας, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για την εγκυμοσύνη που διανύετε παρά μόνο ο γυναικολόγος σας. Μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις σας για εξέταση ώστε να είστε σε ετοιμότητα αν προκύψει κάτι.

Μωρό: Είστε νέες και τα αυγά σας είναι φρέσκα! Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότητες για τα χρωμοσώματα ενός μωρού να αναπτυχθούν με κάποια δυσλειτουργία είναι ελάχιστες, δηλαδή υπάρχουν αντίστοιχα πολύ λιγότερες πιθανότητες για κάποια γενετική δυσλειτουργία, όπως το Σύνδρομο Down.

Εγκυμοσύνη στη δεκαετία των 30

Σώμα: Πιθανώς να έχετε ακούσει τις θεωρίες που λένε ότι με το που κλείσεις τα 35 καλό είναι να κλείσεις και το κουτάκι της αναπαραγωγής. Στην πραγματικότητα όμως μία εγκυμοσύνη κατά τη δεκαετία των 30 μπορεί να είναι σχεδόν ίδια με αυτή στα 20, αφού έχει και αυτή χαμηλό δείκτη ρίσκου όσον αφορά στις δυσλειτουργίες. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ιατρικό πρόβλημα όπως υψηλή πίεση του αίματος ή διαβήτης, τότε οι επισκέψεις σας στον γιατρό θα πρέπει να γίνουν πιο συχνές.

Υπάρχει σοβαρός λόγος που λένε ότι το deadline για μία εγκυμοσύνη είναι τα μέσα της δεκαετίας των 30. Μετά από τα 35, οι πιθανότητες για γέννα με καισαρική τομή αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό ενώ αντίθετα τα επίπεδα γονιμότητας μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αποβολή αφού στην πενταετία των 35 με 40, το ποσοστό αγγίζει το 25%.

Ψυχολογία: η καλύτερη λέξη για να περιγράψει την ψυχολογία της γυναίκας είναι: χαλάρωση. Έχετε ξεπεράσει την ανήσυχη δεκαετία των 20, αισθάνεστε πιο ασφαλείς εργασιακά και οικονομικά (όποιο κομπόδεμα υπάρχει βοηθάει στην αίσθηση σιγουριάς) και μπορείτε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα έχετε περιστασιακές αναλαμπές που θα συνειδητοποιείτε πως 

μέσα σας ζει ένας άνθρωπος και θα φρικάρετε. Το σίγουρο είναι πως μπορείτε να βασιστείτε σε όλους τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας.

Μωρό: Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Γκρεβς, μετά τα 35 το ρίσκο να γεννηθεί ένα μωρό με σύνδρομο Down βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το να υπάρξει αποβολή του εμβρύου. Η αλήθεια είναι όμως πως πάρα πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες ηλικίας άνω των 35 και είναι απολύτως υγιή. Εάν θέλετε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για του μωρού σας, υπάρχουν πολλές διαγνωστικές και προγεννητικές εξετάσεις ελέγχου που θα σας δώσουν την κατάλληλη ενημέρωση.

Εγκυμοσύνη στη δεκαετία των 40

Σώμα: Παρόλο που υπάρχει δυνατότητα η κύηση του μωρού να είναι απόλυτα υγιής και ομαλή, ο γιατρός σας θα θέλει σίγουρα να σας βλέπει συχνότερα. Αυτο σημαίνει πως θα πρέπει να τον επισκέπτεστε περισσότερο, να κάνετε περισσότερα υπερηχογραφήματα και εξετάσεις και πως κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να γεννήσετε κατά την 39η εβδομάδα της κύησης. Για ποιον λόγο; Το ποσοστό των αποβολών φτάνει το 51% και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες  η γυναίκα να παρουσιάσει υψηλή πίεση στο αίμα, προεκλαμψία, προβλήματα με τον πλακούντα ή διαβήτη.

Επιπλέον οι πιθανότητες σύλληψης είναι λιγότερες για μία γυναίκα που διανύει την δεκαετία των 40 καθώς η ωορρηξία δεν βρίσκεται στην «γόνιμη εποχή της»… Μία στις πέντε γυναίκες άνω των 40 αντιμετωπίζουν δυσκολία να συλλάβουν. 

Ψυχολογία: Τα συναισθήματά σας μπορούν να αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Για τις αρχάριες μητέρες, εάν δηλαδή αποκτάτε το πρώτο σας παιδί τώρα, είναι κάτι που προφανώς το θέλατε πολύ και για πολύ καιρό, οπότε δεν έχετε να φοβάστε κάτι. Μάλιστα ίσως και να ανυπομονείτε να ξεκινήσετε τα μεταμεσονύχτια ταΐσματα με μπιμπερό!

Υπενθύμιση: Δεν είστε τόσο νέες όσο παλιά, άρα οι πιθανότητες να κουράζεστε πιο εύκολα και γρήγορα είναι μεγαλύτερες. Μήπως τελικά είναι λίγο εξαντλητικά τα μεταμεσονύχτια ταΐσματα με το μπιμπερό; Και αν οι περισσότερες φίλες σας έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή δουλεύουν ή απλά έχουν περισσότερο χρόνο για εκείνες τα πρωινά, μπορεί να νιώσετε λίγο μόνες κατά καιρούς. Μωρό: Μήπως θα πρέπει να πούμε καλύτερα «τα μωρά»; Οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα ακόμη και τρίδυμα (!) στα σαράντα σας είναι πολλές. Ακόμη κι αν δεν έχετε μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρόλο που όπως είπαμε η ωορρηξία σας δεν είναι και στην καλύτερή της περίοδο, οι ορμόνες στο σύστημά σας προκαλούν την απελευθέρωση πολλών περισσότερων ωαρίων συγκριτικά με το κανονικό!

Να σας ζήσουν!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: bovary.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.