Τα βασικότερα αίτια υπογονιμότητας στα δύο φύλα

Τα βασικότερα αίτια υπογονιμότητας στα δύο φύλα

«Απόλυτα εφικτή η τεκνοποίηση σε κάθε περίπτωση υπογόνιμων ζευγαριών, αρκεί αυτά να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή» είναι το αισιόδοξο μήνυμα του Μαιευτήρα Χειρουργού-Γυναικολόγου και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρος Νικολάου Σκαρτάδου, με αφορμή τα συνεχώς αυξητικά διαπιστούμενα περιστατικά υπογονιμότητας που παρουσιάζονται στην ελληνική κοινωνία.

Η οικονομική κρίση, το άγχος, αλλά και το στρες που χαρακτηρίζουν πολλά νέα ζευγάρια σήμερα, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την αποχή από το σεξ, συντείνουν δραματικά στην εμφάνιση των κρουσμάτων υπογονιμότητας, η οποία είναι «μοιρασμένη» εξίσου και στα δύο φύλα, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο Δρ Σκαρτάδος. «απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο συντρόφων στο θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί».

«Αυτό που έχει σημασία» συνεχίζει «είναι το ζευγάρι να μην απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί, σύμφωνα με τις έρευνες, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών».

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνεται ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν αυξάνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, εφόσον βεβαίως διαπιστωθεί με διεξοδικό και λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο των δύο συντρόφων, μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψει το αίτιο του προβλήματος, αλλά και να απαλλάξει το ζευγάρι από το υψηλό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εστιάζοντας τόσο στις ιδαίτερες συνθήκες και τους μηχανισμούς της κύησης, όσο και στις περιβαλλοντικές συνθήκες που ενδεχομένως εμποδίζουν το ζευγάρι στο να οδηγηθεί χωρίς άγχος στην τεκνοποίηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.