ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έρευνα: Σοβαρός κίνδυνος για το παιδί η δίαιτα που κάνουν οι μητέρες στην εγκυμοσύνη τους

Έρευνα: Σοβαρός κίνδυνος για το παιδί η δίαιτα που κάνουν οι μητέρες στην εγκυμοσύνη τους

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτουν το παιδί τους οι μητέρες που επιλέγουν να κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, προειδοποιούν Σουηδοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Η σχετική μελέτη, η οποία περιλάμβανε δείγμα άνω των 500.000 εγκύων, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετά κιλά στην εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσουν παιδί που θα εκδηλώσει αργότερα σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες πιέζονται υπερβολικά να μην παχύνουν ενώ είναι έγκυοι ή να χάσουν πολύ γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης λόγω των ουτοπικών προτύπων που θέτουν οι διάσημες. Το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον και η ηθοποιός Τζέσικα Άλμπα είναι μερικές από τις διάσημες κυρίες που δέχτηκαν αρνητική κριτική επειδή επανήλθαν στα κανονικά τους κιλά μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού τους.

Τα νέα ευρήματα βρίσκονται στον αντίποδα πρόσφατης μελέτης που υπέδειξε ότι οι παχύσαρκες έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους παίρνουν κατά μέσο όρο 10 με 12 κιλά. Η αύξηση του σωματικού βάρους έως και κατά 15 κιλά θεωρείται ότι βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 526.042 γυναίκες και τα παιδιά τους, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1982 και 1989. Χάρη στο άριστα οργανωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων υγείας της Σουηδίας, οι ερευνητές ήταν δυνατό να παρακολουθήσουν την ψυχική υγεία των παιδιών μέχρι και την ενηλικίωσή τους και διαπίστωσαν ότι 3.000 από αυτά εκδήλωσαν σχιζοφρένεια.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στα κιλά που είχαν πάρει οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και στις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί τους σχιζοφρένεια, ασχέτως του βάρους της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.

«Η υπερβολικά μικρή αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη –λιγότερο από 8 κιλά για μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος– συσχετίστηκε με 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί σχιζοφρένεια συγκριτικά με μια γυναίκα που πήρε το συνιστώμενο βάρος στην εγκυμοσύνη» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γιούαν Μακέι, συμπληρώνοντας πως «τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ασχέτως της σωματοδομής της γυναίκας προ της εγκυμοσύνης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.