ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο εξαιτίας διατροφικών ελλείψεων (πίνακας)

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο εξαιτίας διατροφικών ελλείψεων (πίνακας)

Η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι, εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και τον θηλασμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού ενώ η ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, µπορεί να έχουν ανεπιθύµητες επιδράσεις πρωτίστως στη µητέρα αλλά και στο βρέφος.

Μερικές από τις σοβαρότερες επιδράσεις των ελλείψεων παρουσιάζονται περιληπτικά στον πίνακα που ακολουθεί. pinakas

Η υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών πρέπει να αρχίζει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν η γυναίκα ξεκινήσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με την γονιμότητα είναι οι Ε και C, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος αντίστοιχα.

Όσον αφορά το φυλλικό οξύ, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Η λήψη φυλλικού οξέως πρέπει να ξεκινάει περίπου τρεις μήνες πριν την έναρξη προσπάθειας μίας εγκυμοσύνης. Αντιθέτως, η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α πρέπει να αποφεύγεται πριν και κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης.

Τέλος, κατά το θηλασμό οι απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες είναι σχετικά υψηλές.

Οι μητέρες που θηλάζουν και υποσιτίζονται παράγουν ημερησίως μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, αν η πρόσληψή της μητέρας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της.

Η κακή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.