Αντιγραφή της εικονικής μπλε τσάντας από τα ΙΚΕΑ για τον Balenciaga αλλά με τιμή … 1.700 ευρώ! (φωτό)

Αντιγραφή της εικονικής μπλε τσάντας από τα ΙΚΕΑ για τον Balenciaga αλλά με τιμή … 1.700 ευρώ! (φωτό)

Μια πραγματική κλοπή. Ο οίκος Balenciaga αντέγραψε τη γνωστή σε όλους μπλε τσάντα του ΙΚΕΑ, την έκανε είδος πολυτελείας και τη βγάζει στην αγορά. 

Η μπλε τσάντα του ΙΚΕΑ αποτελεί κάτι σαν υπογραφή των γνωστών καταστημάτων και μέρος της… εμπειρίας αγορών στα σουηδικά καταστήματα. Στο τέλος θα φθάσεις στο ταμείο θα πάρεις μια, δυο ή όσες χρειάζεσαι μπλε τσάντες και θα βάλεις μέσα ό,τι έχεις αγοράσει. Και θα βάζεις, θα βάζεις…

Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που λατρεύεται η συγκεκριμένη τσάντα καθώς μοιάζει με αυτή που είχε η Μαίρη Πόπινς. Απύθμενη, νιώθεις ότι χωράει τα πάντα. Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της; Κοστίζει μερικά σεντς… 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο οίκος Balenciaga, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα πλεονεκτήματα της μπλε τσάντας του ΙΚΕΑ, θέλησε να την αντιγράψει. Σε μια πιο luxury εκδοχή της, φυσικά. Το όνομα της περίφημης αυτής τσάνας Arena Extra-Large Shopper Tote Bag.

Οι ομοιότητες των δύο τσαντών πολλές: Εχουν το ίδιο φωτεινό μπλε χρώμα, το ίδιο τραπεζοειδές σχήμα, τα ίδια φαρδιά διπλά χέρια και το ίδιο μέγεθος. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι φυσικά το υλικό κατασκευής, καθώς αυτή του ΙΚΕΑ είναι φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο πολυπροπυλένιο, αυτό το γνωστό μπλε ύφασμα που κάνει και θόρυβο, ενώ η Balengiaga από δέρμα. Υπάρχει και μια ακόμη ελαφριά στιλιστική διαφοροποίηση, καθώς η τσάντα του γνωστού οίκου μόδας δεν φέρει γραμμένη την επωνυμία της με κίτρινα γράμματα στα χέρια της, αλλά αυτή αναγράφεται διακριτικά, με χρυσά γράμματα σε ένα δερμάτινο ταμπελάκι. 

Φυσικά, εντελώς διαφορετική είναι και η τιμή των δύο προϊόντων. Η τσάντα του ΙΚΕΑ κοστίζει μερικά σεντς, αυτή του Balengiaga 1.700 ευρώ. 

 

Ακόμα και το ίδιο το ΙΚΕΑ συμφώνησε πως οι δύο τσάντες έχουν τεράστια ομοιότητα. Ένας εκπρόσωπός του από την Αμερική δήλωσε: «Είμαστε πολύ κολακευμένοι που η tote τσάντα της Balenciaga μοιάζει με την τσάντα που πουλάμε στην ΙΚΕΑ για 99 σεντς. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την ευελιξία που σου προσφέρει μια μεγάλη μπλε τσάντα».

Οσο για το γιατί μπορεί ο Balenciaga να αντέγραψε τη διάσημη τσάντα του ΙΚΕΑ; Γιατί ο κόσμος της μόδας χαρακτηρίζεται από τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του. Σύμφωνα με την Λούσι Γουίλις, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον οίκο Selfridges, «η ανατροπή των συνηθισμένων μοτίβων» είναι κάτι που συμβαίνει «σαν αστείο» στον χώρο της μόδας, ενώ, ναι, είναι πολύ πιθανό οι φασιονίστας να προσελκυθούν ακόμη περισσότερο από ένα εμπόρευμα της σειράς. 

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος οίκος μόδας προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Πέρυσι, αντέγραψε μια άλλη τσάντα. Την κλασική πλαστική ταϊλανδέζικη που πουλιέται στις λαϊκές αγορές.

Μάλιστα, η Ενωση Σχεδιαστών της Ταϋλάνδης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του σχεδιαστή του οίκου Balenciaga, Ντέμα Γκβασάλια, με την κατηγορία ότι αντέγραψε την παραδοσιακή τσάντα της ντόπιας λαϊκής αγοράς. 

Η επίμαχη τσάντα Balenciaga

Πράγματι, η τσάντα αυτή έμοιαζε πολύ την τυπική πλεκτή ταϋλανδέζικη, που βρίσκουμε και στην Ελλάδα σε καταστήματα που πουλάνε φθηνά είδη από την Ασία. 

Η ορίζτιναλ ταϊλανδέζικη

H τσάντα Balenciaga σε πλαστική εκδοχή

Ο Ντέμα Γκβασάλια πάντως -το νέο παιδί-θαύμα της μόδας- έχει εμπειρία στις αντιγραφές λογοτύπων…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον πάρα πολύ δημοφιλή οίκο Vetements που άνοιξε στο Παρίσι μαζί με τον αδελφό του -και για τον οποίο εξακολουθεί να εργάζεται παράλληλα με τον οίκο Balenciaga- σχεδίασε πριν δυο χρόνια μια σειρά από κίτρινα T-shirts με κόκκινο λογότυπο DHL… 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.