ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μουντιάλ 1978: Το ύποπτο παιχνίδι Αργεντινή – Περού (βίντεο)

Μουντιάλ 1978: Το ύποπτο παιχνίδι Αργεντινή – Περού (βίντεο)

Σε ένα μήνα έχουμε Μουντιάλ, με την συμμετοχή της Εθνικής μας.Ουδείς αντιλέγει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός που ανεβοκατεβαζει την ψυχολογία δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παρόλα αυτά η πολιτική έπαιζε πάντοτε μέγιστο ρόλο στο ποδόσφαιρο.

To 1978 η Αργεντινή διοργάνωσε το Μουντιάλ που συνδέθηκε άρρηκτα με τη δικτατορία του Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην χώρα το 1976 μετά από πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη η Ισαβέλλα Περόν. Ο Βιντέλα χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρωταγωνιστικό μέσο προπαγάνδας.

Η δικτατορία του Βιντέλα θεωρήθηκε υπεύθυνη για την πιο αμφιλεγόμενη νίκη της Αργεντινής στην ιστορία της σε Μουντιάλ.

Χάρις στη θριαμβευτική της νίκη με 6-0, η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό όπου κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας στην παράταση την Ολλανδία με 3-1.

Για να φθάσει στον τελικό έπρεπε να πάρει την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο της δεύτερης φάσης με αντιπάλους τις Βραζιλία, Περού και Πολωνία. Η Βραζιλία και η Αργεντινή ήταν τα φαβορί απέναντι στο Περού και την Πολωνία που θεωρούνταν υπολογίσιμα αουτσάιντερ.

Στα δύο πρώτα ματς η Αργεντινή νίκησε 2-0 την Πολωνία και η Βραζιλία 3-0 το Περού ενώ το μεταξύ τους ματς έληξε 0-0, σε ένα παιχνίδι γεμάτο βίαια μαρκαρίσματα και καμία διάθεση για ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το σύστημα οι τελευταίοι αγώνες των δύο ομάδων δεν θα διεξάγονταν την ίδια ώρα. Η Βραζιλία θα έδινε νωρίτερα το δικό της ματς εναντίον της Πολωνίας και η Αργεντινή ήξερε τι αποτέλεσμα έπρεπε να φέρει για να προκριθεί αυτή εις βάρος της “σελεσάο”.

Πράγματι η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Πολωνία και η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον με 4-0 το Περού για να προκριθεί αυτή στον τελικό.

Ο αγώνας της Αργεντινής με το Περού αποτέλεσε ορόσημο για τις επόμενες διοργανώσεις αφού με αφορμή τα όσα συνέβησαν η FIFA αποφάσισε να επαναφέρει τα ημιτελικά και να διεξάγονται τα ματς των τελευταίων αγώνων στους ομίλους την ίδια ώρα.

Η Αργεντινή νίκησε 6-0 το Περού εξασφαλίζοντας την πρόκριση στη διαφορά των γκολ. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 2-0 αλλά στο δεύτερο το Περού κατέρρευσε. Οι φήμες που συνόδευσαν το αποτέλεσμα για δωροδοκία των Περουβιανών ποδοσφαιριστών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Ο επιθετικός της Αργεντινής Λεοπόλδο Λούκε είχε δηλώσει μετά από χρόνια για την επιτυχία της “αλμπισελέστε”: “Mε τα όσα γνωρίζω τώρα δεν μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος για τη νίκη. Αλλά τότε δεν το αντιλαμβανόμουν. Όπως και οι περισσότεροι από εμάς. Απλά παίζαμε ποδόσφαιρο”. πηγή sport24

Resumen Argentina vs Perú 78 – Mundial Retro (1) από axristone

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.