Πόσα θα δίνατε το 1932 για να αγοράσετε σπίτι σε αυτόν τον χωματόδρομο της Αθήνας; (φωτό)

Πόσα θα δίνατε το 1932 για να αγοράσετε σπίτι σε αυτόν τον χωματόδρομο της Αθήνας; (φωτό)

Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας το 1931-32.

Η περιοχή είναι ανερχόμενη, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο παλάτι, αλλά ακόμη δεν έχει γνωρίσει την μεγάλη της αίγλη.

Ο χωματόδρομος και τα συνηθισμένα έως φτωχά σπίτια φανερώνουν ότι οι κάτοικοι ως ένα βαθμό είναι μεσαίας οικονομικής δυνατότητας και κάποιοι μάλλον φτωχοί. Σύντομα όμως η περιουσία τους θα αποκτήσει αξία.

Το πολύ σε είκοσι χρόνια εκεί θα μένει η αφρόκρεμα της διανόησης, της πολιτικής και τις καλλιτεχνικής ζωής της πόλης. Οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες θα χτίσουν τα σπίτια τους και θα δώσουν, μαζί με γιατρούς και δικηγόρους, τεράστια οικονομική αξία στην περιοχή.

Το 1932 όμως που τραβήχτηκε η φωτογραφία, οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι της φτωχολογιάς, οι γιατροί και οι δικηγόροι ελάχιστοι και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα. Άρα, δεν έχει φτάσει η ώρα που αυτή η γη θα αποκτήσει τεράστια αξία. Το λεωφορείο όμως, δίνει σύντομη πρόσβαση στο κέντρο και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που διακόπηκε από την λαίλαπα της κατοχής. Ο χωματόδρομος είναι η Πλουτάρχου στη συμβολή με την Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι . Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια άλλη λήψη της οδού. Όλα τα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνεται ο Λυκαβηττός ο οποίος έχει δεντροφυτευτεί και δεν έχει πυκνή βλάστηση

Kolonaki 1910-19_ploutarhou

Εκατό χρόνια μετά οι πολυκατοικίες έχουν πάρει την θέση των μονοκατοικιών και η Βρετανική πρεσβεία έχει υψωθεί μαζί με την αξία της γης….

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.     Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.