Ο απαγορευμένος έρωτας της Μαργαρίτας που αναστάτωσε την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Ο απαγορευμένος έρωτας της Μαργαρίτας που αναστάτωσε την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ήταν η πρώτη γαλαζοαίματη που ευχήθηκε να είχε γεννηθεί κοινή θνητή. Το βασιλικό πρωτόκολλο και η αδερφή της, βασίλισσα Ελισάβετ, δεν της επέτρεπαν να παντρευτεί τον μεγάλο της έρωτα.

Η 22άχρονη πριγκίπισσα διατηρούσε σχέση με τον σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ, ο οποίος ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερός της. Παρά την καλή επαγγελματική του θέση, αυτός ο έρωτας θεωρείτο απαγορευμένος για ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ήταν χωρισμένος με δύο παιδιά. Το σκάνδαλο θα ήταν μεγάλο. Η βασίλισσα Ελισάβετ για να προστατέψει την τιμή του οίκου, κάλεσε την αδερφή της να επιλέξει ανάμεσα στα πριγκιπικά της προνόμια και τον μεγάλο της έρωτα. Αν τον παντρευόταν έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες, δηλαδή να χάσει τον τίτλο και να φύγει από την Μεγάλη Βρετανία για τουλάχιστον 5 χρόνια. Επίσης, η Εκκλησία της Αγγλίας δεν έδινε την έγκρισή της για τον γάμο. Όλα ήταν εναντίον τους.

Το δίλημμα ήταν μεγάλο. Στην επίσημη δήλωσή της η Μαργαρίτα ανέφερε: «Αποφάσισα να μην παντρευτώ τον Πίτερ Τάουνσεντ. Ακολουθώ τις επιταγές της Εκκλησίας της Αγγλίας που κατακρίνει το διαζύγιο και θα συνεχίσω το καθήκον μου απέναντι στην Κοινοπολιτεία ως πριγκίπισσα. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο». Το παλάτι έστειλε τον Τάουνσεντ στο Βέλγιο. Έπρεπε να απομακρυνθεί από κοντά της.

Μετά το χωρισμό τους, η Μαργαρίτα μελαγχόλησε. Τα δημοσιεύματα άρχισαν να λένε πως έπνιγε τον καημό της στο αλκοόλ και τα τσιγάρα. Εκφράστηκαν και φόβοι ότι μπορεί να μείνει ανύπαντρη. Λέγεται πως όταν έμαθε ότι ο Τάουνσεντ παντρεύτηκε μία άλλη γυναίκα, η Μαργαρίτα ένιωσε προδομένη και τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Στις 26 Φεβρουαρίου 1960, ανακοινώθηκαν από την βασιλομήτορα Ελισάβετ οι αρραβώνες της Μαργαρίτας με τον φωτογράφο Άντονι Ρόμπερτ Άρμστρονγκ Τζόουνς. Μπορεί να μην ήταν ούτε αυτός γαλαζοαίματος, αλλά τουλάχιστον δεν είχε ξαναπαντρευτεί, οπότε το παλάτι δεν έφερε αντίρρηση. Ο Άρμστρονγκ ήταν για λίγο καιρό ο φωτογράφος της βασιλικής αυλής, δεν άργησε όμως να του δοθεί τίτλος και να γίνει λόρδος του Σνόουντον.

Η σχέση μεταξύ τους είχε μείνει κρυφή και έτσι η ανακοίνωση των αρραβώνων τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Ήταν το γεγονός της χρονιάς. Στενοί φίλοι του ζεύγους ψιθύριζαν ότι η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε κάνει την πρόταση γάμου στον Άρμστρονγκ. Απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά ο γάμος τους διαλύθηκε το 1978. Το διαζύγιο και οι εξωσυζυγικές τους σχέσεις έδιναν τροφή στα δημοσιεύματα της εποχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πιο γνωστή σχέση της Μαργαρίτας ήταν με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της Ρόντι Λιουέλιν. Έμειναν μαζί για 8 χρόνια. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, ήταν σχεδόν τυφλή και υπέστη τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, στις 9 Φεβρουαρίου 2002, με την πικρία ότι συμβιβάστηκε με τους κανόνες της ζωής της βασιλικής οικογένειας και δεν έκανε εκείνο που πραγματικά ήθελε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.