Η γέννηση της σβάστικας: Ένα σύμβολο ηλικίας 12.000 ετών εμπνευσμένο από ένα κομήτη

Η γέννηση της σβάστικας: Ένα σύμβολο ηλικίας 12.000 ετών εμπνευσμένο από ένα κομήτη

Ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα στη γη – η σβάστικα – μπορεί να έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα αρχαίων αστρονομικών παρατηρήσεων.

Ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα στη γη – η σβάστικα – μπορεί να έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα αρχαίων αστρονομικών παρατηρήσεων.Η σβάστικα είναι ένα από τα παλαιότερα σύμβολα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύμβολο της σβάστικας μετανάστευσε από την Ινδία προς την Αμερική, γιατί το σύμβολο βρέθηκε στους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Μάγια.

Έφτασε και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Φινλανδία, στη Σκανδιναβία, στα βρετανικά ορεινά και σε μέρη της Ευρώπης όπου το σύμβολο απέκτησε διάφορες ερμηνείες.

Στη σύγχρονη εποχή, αυτό το αρχαίο διαδεδομένο σύμβολο μεταμορφώθηκε και έγινε σύμβολο διακρίσεων και σφαγής, προϊόν του καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Για τον Χίτλερ, η σβάστικα ήταν το σύμβολο της κυριαρχίας του Αρίων, αλλά για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο, η σβάστικα είναι κάτι άλλο.

Ωστόσο, η σβάστικα, γνωστή και ως το Γαμμάδιον είναι ένα από τα πιο θετικά, ευρέως διαδεδομένα σύμβολα στον πλανήτη.

Όπως το ξέρουμε σήμερα, η σβάστικα είναι στην πραγματικότητα μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «αυτό που είναι καλό» ή «όλα είναι καλά», αλλά μερικοί το μεταφράζουν ως «τυχερό ή ευοίωνο αντικείμενο». Στον Ινδουισμό, είναι ένα πολύ ιερό σύμβολο βαθιά συνδεδεμένο με την τύχη και την ευημερία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από θρησκευτικό χρησιμοποιήθηκε και ως διακοσμητικό σύμβολο σε πολυάριθμους πολιτισμούς. Η σβάστικα χρησιμοποιείται συνηθέστερα ως γούρι για να φέρει καλή τύχη και θετική ενέργεια απεικονιζόμενη με τα «χέρια» της να γυρίζουν δεξιόστροφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.