Νοστράδαμος: Τα μυστικά των συνταγών του – Βαφές και θεραπείες για πανούκλα (φωτό)

Νοστράδαμος: Τα μυστικά των συνταγών του – Βαφές και θεραπείες για πανούκλα (φωτό)

Τα κείμενα του γάλλου «προφήτη» Μισέλ ντε Νοστρεντάμ αναλύονται ακόμα και σήμερα, αλλά πρόσφατα «μάθαμε» κάτι καινούριο για την ζωή του. Ότι του άρεσε η ζαχαροπλαστική!

Ήταν το 1552 όταν κυκλοφόρησε το πόνημά του «Traité des fardements et confitures» (Πραγματεία περί καλλυντικών και μαρμελάδων), στο οποίο μοιράζεται την άγνωστη αυτή πτυχή των ερευνών του. Το βιβλίο δεν προέκυψε φυσικά από το πουθενά, καθώς μέσα στις πολλές ιδιότητές του ήταν και φαρμακοποιός και ο πειραματισμός ήταν έτσι σε ημερήσια διάταξη για τον ίδιο.

Μόνο που έχει βάλει εκεί μέσα τα πάντα, από φάρμακα και θεραπείες μέχρι γλυκίσματα και συμβουλές ομορφιάς. Μιλάμε όμως για εποχές που, όπως μας λέει το «Oxford Companion to Sugar and Sweets», η ζάχαρη ήταν τόσο ακριβή και σπάνια που θεωρούνταν σωστό φάρμακο, με τους γιατρούς να τη χορηγούν «για να θερμαίνεται το σώμα ή ως αποδοτικό καθαρτικό».

Σήμερα πολλές από τις συνταγές του θεωρούνται δηλητηριώδεις, όταν προτείνει για παράδειγμα την αλισίβα για ξανθές ανταύγειες στα γυναικεία μαλλιά ή θρυμματισμένους κρυστάλλους για τη λεύκανση των δοντιών! Ακόμα και για το μούσι είχε μια λύση, για να γίνει σκουρότερο και πιο μαλακό, την ανάμειξη σαπουνιού με στάχτες και εκχύλισμα καρυδιού.

modpsottr3

Εκεί που τα έδωσε όλα ήταν όμως τα ζελέ. Σε ένα από αυτά, ένα πραγματικό ερωτικό φίλτρο δηλαδή, μας λέει να αναμείξουμε το αίμα εφτά αρσενικών σπουργιτιών με κανέλα και μήλα! Το σιρόπι που θα προκύψει από την παρασκευή, μας λέει, το βράσιμο δηλαδή του μείγματος, πρέπει να αποθηκευτεί σε χρυσό ή ασημένιο δοχείο. Κι αν γίνουν όλα σωστά, τότε το ζελέ αυτό της αγάπης θα είναι τόσο ισχυρό που θα σε ερωτευτεί το αντικείμενο του πόθου σου με την πρώτη ματιά.

Οι άλλες συνταγές του είναι πάντως πιο «πεζές» και σίγουρα βρώσιμες, καθώς θυμίζουν πολύ τις σύγχρονες μαρμελάδες και τα ζελέ φρούτων. Και μας λέει μάλιστα πως ένα ζελέ είναι έτοιμο όταν το βάλουμε στο πιάτο και το γυρίσουμε ελαφρώς και εκείνο παραμείνει ακίνητο στη θέση του.

Οι συνταγές του όμως, ειδικά όσες περιέχουν την πανάκριβη ζάχαρη, είναι αποκλειστικά για ευγενείς και βασιλιάδες. Αυτοί μπορούν να δαπανήσουν τις μικρές περιουσίες για την παρασκευή τους και αυτοί μπορούν να απολαύσουν τα ζελέ ως βασιλιάδες. Τα ζελέ του είχαν μάλιστα και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς άλλα ήταν για να ρίχνουν τον πυρετό και άλλα ολότελα αφροδισιακά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και αμυγδαλωτά περιέχει ο τσελεμεντές του Νοστράδαμου, ένα «ταπεινό», όπως λέει, έδεσμα, το οποίο έχει παρατηρήσει όμως πως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πώς να φτιάχνει. Και μετά το έριξε στις προφητείες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.