ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σάου Κιάου Αϊε: Ένας από τους πρώτους αεροπειρατές στην Ιστορία

Σάου Κιάου Αϊε: Ένας από τους πρώτους αεροπειρατές στην Ιστορία

Η Ιστορία τον έχει καταγράψει ως έναν από τους πρώτους αεροπειρατές στη σύγχρονη ιστορία της αεροπλοΐας.

Ο Σάου Κιάου Αϊε πριν από 60 χρόνια, στις 25 Ιουνίου 1954, έκανε αεροπειρατεία, μαζί με άλλους δύο συντρόφους του, σε αεροσκάφος Ντακότα DC-3 των βιρμανικών αερογραμμών. Το BBC ταξίδεψε ως τη Μιανμάρ προκειμένου να μιλήσει μαζί του.

«Ο 87χρονος κάθεται απέναντί μου και κάνει πως κάθεται σε μια αεροπορική θέση. Ξαφνικά, σηκώνει το χέρι του ψηλά και κάνει πως βγάζει την περόνη από μια χειροβομβίδα, ενώ ταυτόχρονα σηκώνεται και ορμάει προς το πιλοτήριο» γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Τζόνα Φίσερ.

Η συνέχεια της ιστορίας εκτυλίχθηκε σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: ο Αϊε εισέβαλε ανενόχλητος στο πιλοτήριο και, κρατώντας σε ευδιάκριτο ύψος τη χειροβομβίδα για να φαίνονται οι προθέσεις του, ρώτησε τον βρετανικής καταγωγής πιλότο Αρθουρ Χέιρ το εξής: «Εγώ θα πεθάνω για την πατρίδα μου, το έθνος των Καρέν. Εσύ για ποιον σκοπό θα πεθάνεις;».

Ο πιλότος, ανήμπορος να αντιδράσει, έκανε ό,τι ακριβώς του ζήτησε ο τότε 27χρονος αντάρτης των Καρέν: να τους βοηθήσει σε ένα επικίνδυνο ταξίδι λαθρεμπορίου όπλων από ένα σημείο προς ένα άλλο. «Δεν ήμασταν αντάρτες, ήμασταν επαναστάτες!» λέει μέχρι σήμερα ο πρωταγωνιστής του επικίνδυνου εγχειρήματος,

«Κανείς από τους συντρόφους του, αντάρτες, δεν πίστευε πως ο Αϊε θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα τόσο παράτολμο σχέδιο» σημειώνει το ρεπορτάζ. Και προσθέτει: «Ένας από τους συντρόφους του έσπευσε να χαρακτηρίσει “ανόητο” τον Αϊε, ενώ οι ανώτεροι αξιωματικοί των Καρέν αρνήθηκαν να εκπονήσουν ένα τόσο επικίνδυνο σχέδιο».

Η αεροπειρατεία πέτυχε, το σχέδιο απέτυχε

Πάντως, το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, αφού το αεροπλάνο δεν κατάφερε ποτέ του να εντοπίσει το σημείο όπου ο Αϊε είχε δώσει ραντεβού με τους αντάρτες Καρέν. Έτσι, έπειτα από αρκετές ώρες πτήσης πάνω από την – τότε – Βιρμανία και με τα καύσιμα να τελειώνουν, η Ντακότα προσγειώθηκε, μαζί με τις μερικές δεκάδες επιβατών της, σε μια ακρογιαλιά.

Παρ’ όλα αυτά ο Αϊε δεν έφυγε με άδεια χέρια: κατά την προσγείωση το μάτι του διέκρινε κάτι μεγάλα μεταλλικά μπαούλα στον χώρο των αποσκευών. Αφού τα άνοιξαν και είδαν ότι περιείχαν χρήματα ο ίδιος και οι σύντροφοί του τα πήραν προσφέροντάς τα στον στρατό των Καρέν για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα. Το ποσό σε σημερινά λεφτά είναι γύρω στα 550 ευρώ.

Οι Kαρέν είναι αυτόχθονες της Βιρμανίας και από το 1962 υφίστανται συστηματική και διαρκή εκστρατεία ρατσιστικών διώξεων από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ στις περιοχές της ομώνυμης Πολιτείας Καρέν στα ανατολικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το αντάρτικο από την Εθνική Ενωση Καρέν δρα για λογαριασμό της μειονότητας των Καρέν, οι οποίοι υφίστανται καθημερινές λεηλασίες και καταστροφές των περιουσιών τους ενώ πολλοί Καρέν συλλαμβάνονται, δικάζονται και καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες και οδηγούνται για καταναγκαστική εργασία σε κατασκευαστικά έργα. Σήμερα ζουν στη Μιανμάρ πάνω από έξι εκατομμύρια Καρέν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.