To ιστορικό έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο για τους ήρωες του 1821 (φωτό, βίντεο)

To ιστορικό έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο για τους ήρωες του 1821 (φωτό, βίντεο)

Για μια ακόμα χρονιά έλαβε χώρα στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας το ιστορικό έθιμο με πανελλήνια προβολή, γνωστό ως Λαμπαδηφορίες, το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν των Ηρώων του 1821 και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Το έθιμο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν κληρονομιά του Σιδηροκάστρου, ενός ιστορικού χωριού με μεγάλη προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες, στα Γράμματα και τις Τέχνες. Το έθιμο γίνεται μετά τη δύση του ηλίου ανήμερα ή παραμονή της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Μετά τη Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου (όπου στις 24 Μαρτίου 1821 ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής), και το θεατρικό της Έναρξης, περιδιαβαίνουμε με αναμμένες χειροποίητες δάδες τα σοκάκια του ιστορικού χωριού και τραγουδάμε κλέφτικα τραγούδια, υπό τη συνοδεία φλογέρας και ταμπούρλου και υπό τον ήχο κανονιού και κωδωνοκρουσιών. Όταν φτάσουμε στην κεντρική πλατεία, καίμε τις δάδες, ώστε να σχηματιστεί μία μεγάλη φωτιά, τιμάμε με κουμπουριές τους Ήρωες, όπως και τότε, και μετά χορεύουμε προς τιμήν των ηρώων γύρω από αυτή. Η φλόγα από τις χειροποίητες δάδες συμβολίζει την Ανάσταση του Γένους, τον διακαή πόθο για Λευτεριά και ταυτόχρονα αναγγέλλει την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. Η γραφικότητα του χωριού μετατρέπει το όλο σκηνικό σε θεατρικό.

Θεματοφύλακας του ιστορικού εθίμου είναι ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας. Εγγύηση για τη διατήρηση των αυθεντικών στοιχείων του αποτελεί η έρευνα της Μαρίας Κ. Λιακάκη, ιστορικού και Προέδρου του Δ. Σ. Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών.

Το έθιμο στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινότητα Σιδηροκάστρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.