Τα 10 μεγαλύτερα λάθη στην στρατιωτική ιστορία [βίντεο]

Τα 10 μεγαλύτερα λάθη στην στρατιωτική ιστορία [βίντεο]

Το κανάλι Alltime10s του YouTube παρουσιάζει 10 από τα μεγαλύτερα λάθη στην στρατιωτική ιστορία.

Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας στη μάχη της Μπαλακλάβα (Κριμαϊκός Πόλεμος, 1854). Ένα λάθος στις επικοινωνίες οδήγησε στην καταστροφική επέλαση της βρετανικής Ελαφράς Ταξιαρχίας Ιππικού εναντίον ρωσικών δυνάμεων που δεν ήταν κατάλληλη για να αντιμετωπίσει. Η ολική καταστροφή απετράπη λόγω εφόδου από το συμμαχικό γαλλικό ιππικό.

Η επέλαση είναι το θέμα ενός εκ των διασημότερων ποιημάτων της βρετανικής λογοτεχνίας («The Charge of the Light Brigade», του Άλφρεντ, Λόρδου Τένισον) και ενός εκ των γνωστότερων τραγουδιών των Iron Maiden («The Trooper»).

Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979. Πολλοί την θεωρούν το «σοβιετικό Βιετνάμ». Τον ανταρτοπόλεμο των μουτζαχεντίν, που αντιμετώπιζαν τα σοβιετικά στρατεύματα, στήριζε η Δύση, ενώ το κόστος για την ΕΣΣΔ ήταν μεγάλο και σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας. Οι Σοβιετικοί αποσύρθηκαν 10 χρόνια μετά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που αποτέλεσε σημαντικότατο πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ, αφήνοντας το στίγμα του στη συνείδηση της αμερικανικής κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια μετά.

Η «Γραμμή Μαζινό» (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος). Η γαλλική ηγεσία, ακολουθώντας τα διδάγματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στήριξε όλη της την στρατηγική απέναντι στην ανερχόμενη γερμανική ισχύ στην εν λόγω οχυρωματική γραμμή, ετοιμαζόμενη για πόλεμο φθοράς/ χαρακωμάτων. Ωστόσο, ο «Blitzkrieg» (κεραυνοβόλος πόλεμος) είχε τελείως διαφορετική φιλοσοφία: Η Wehrmacht απλά παρέκαμψε τα «απόρθητα» γαλλικά οχυρά περνώντας μέσα από το Βέλγιο. Η ταχύτατη πτώση της Γαλλίας ήταν τεράστιο σοκ για τους Συμμάχους.

Η εκστρατεία στο Καντίς (1625). Η βρετανική εκστρατεία με 15.000 άνδρες και πάνω από 80 πλοία εναντίον των ισπανικών δυνάμεων στο Καντίς κατέληξε σε μια αποφασιστική νίκη για τους Ισπανούς και συντριβή για τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς.

Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων (1961). Κουβανοί εξόριστοι με τη στήριξη της CIA προσπάθησαν να ανατρέψουν στρατιωτικά το καθεστώς Κάστρο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις για τις ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς οι δυνάμεις του «Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου» ηττήθηκαν κατά κράτος. Το καθεστώς Κάστρο εδραιώθηκε και ήρθε πιο κοντά στην ΕΣΣΔ.

Επιχείρηση Eagle Claw (1980). O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έδωσε εντολή για μια επιχείρηση για τη διάσωση 52 Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν από το Ιράν στην Τεχεράνη. Η αποστολή απέτυχε παταγωδώς για μια σειρά από λόγους.

Η μάχη του Σαν Γιασίντο (1836). Η αποφασιστική μάχη της Επανάστασης του Τέξας: Οι Τεξανοί, υπό τον στρατηγό Σαμ Χιούστον, διέλυσαν τον μεξικανικό στρατό μέσα σε 18 λεπτά, αιχμαλωτίζοντας και τον πρόεδρο Σάντα Άννα.

Η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία (1812). Ο Ναπολέων διαπίστωσε ότι η εισβολή στη Ρωσία και η μάχη κατά του «Στρατηγού Χειμώνα» είναι πάρα πολύ κακή ιδέα περίπου 130 χρόνια πριν τον Αδόλφο Χίτλερ και την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα».

Η μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (1876). Οι Ινδιάνοι των φυλών Λακότα, Ντακότα, Τσεγιέν και Αραπάχο συνέτριψαν τη δύναμη του στρατηγού Κάστερ μετά από μια σειρά κακών επιλογών του.

Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» (1941). Ίσως η μεγαλύτερη σύγκρουση, πρωτοφανούς αγριότητας, στην Ιστορία, με τη Βέρμαχτ εναντίον του Κόκκινου Στρατού. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις αρχικές τους επιτυχίες, δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Μόσχα- ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον ρωσικό χειμώνα και τη σοβιετική αντεπίθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.