Το πρώτο κινητό “τηλέφωνο” – Η τεχνολογία πίσω στο 1922 [Βίντεο]

Το πρώτο κινητό “τηλέφωνο” – Η τεχνολογία πίσω στο 1922 [Βίντεο]

Ενενήντα δύο χρόνια πριν, δύο γυναίκες περπατούν στους δρόμους μιας αμερικανικής πόλης. Στα μισά της διαδρομής, η μία γυναίκα περνάει ένα καλώδιο γύρω από έναν πυροσβεστικό κρουνό, ενώ η άλλη κρατάει ένα μικρό κουτί. Μπορείτε να υποθέσετε πού στηρίζεται το σενάριο του παρακάτω φιλμ;

Η χρονολογία του φιλμ θα παρέπεμπε εύκολα στην μικρασιατική καταστροφή. “Η εισβολή της Εύας στον ασύρματο κόσμο” όμως, είναι ο τίτλος ενός προφητικού βίντεο που αποκαλύπτει πως η περιέργεια γύρω από την τεχνολογία, και κυρίως τα κινητά τηλέφωνα και τις φορητές συσκευές, απασχολούσε τους ανθρώπους, σχεδόν έναν αιώνα πριν, το ίδιο με σήμερα.

Η σκηνή των δύο γυναικών να πειραματίζονται με συσκευές θα μπορούσε να είναι ένα ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την εποχή εκείνη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ωστόσο, τοποθετημένη στο σήμερα, δικαιώνει το πρωτοποριακό σενάριο του 1922 και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Η πρωταγωνίστρια της βουβής ταινίας του british pathe ασχολείται με ένα κινητό καλωδιακό τηλέφωνο και είναι πράγματι, εντυπωσιακό να βλέπει κανείς να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον.

Το σενάριο έχει ως εξής: Η μία γυναίκα κρατάει το κουτί, ενώ η άλλη βάζει μια ομπρέλα, που λειτουργεί ως κεραία, με αποτέλεσμα το καλώδιο να συνδεθεί με τον πυροσβεστικό κρουνό. Η γυναίκα που κρατάει την ομπρέλα, βάζει το ακουστικό στο αυτί της και η άλλη κρατάει το μικρόφωνο. Γυρίζοντας προς τη φορά του ανέμου, τα λόγια της περνούν μέσα από ένα γραμμόφωνο, προκειμένου να συνδεθούν με ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Η μία κυρία τοποθετεί τη βελόνα στον δίσκο και κρατά το μικρόφωνο στον πομπό και έτσι, οι δύο γυναίκες συνομιλούν. Η τεχνολογία λοιπόν, των κινητών τηλεφώνων προϋπήρχε σαν ιδέα από τόσο νωρίς. Το ενδιαφέρον για κάθε είδους τεχνολογική καινοτομία συνοδεύει την ανθρώπινη φύση, ενώ το εν λόγω βίντεο αναφέρθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph τον Μάιο του 2010.

Οι συνδέσεις των πρώτων βημάτων με την σημερινή τεχνολογική εξέλιξη, οι αναφορές, οι πρώτες προσπάθειες φανερώνουν πως κάθε εξελικτική προσπάθεια διατηρεί την αίγλη της όσα χρόνια κι αν περάσουν. Από τη μυρωδιά του χρόνου στα χέρια της ψηφιοποίησης, κάθε προσεκτικό βήμα αλλαγής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και η Εύα, ως γυναίκα πρωταγωνίστρια, ίσως έχει και αυτή το δικό της ενδιαφέρον, μιας και η γυναικεία φύση έχει την τάση να καταπιάνεται και να πειραματίζεται με νέα ερεθίσματα, με οτιδήποτε καινούριο συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο και την αφορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.