Κλείσιμο
Κύπρος: Προεδρικές εκλογές δύο γύρων προβλέπει δημοσκόπηση

Κύπρος: Προεδρικές εκλογές δύο γύρων προβλέπει δημοσκόπηση

 Οι εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθούν στον δεύτερο γύρω, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».Με βάση τη δημοσκόπηση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει προβάδισμα τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στο δεύτερο. Τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: Νίκος Αναστασιάδης 37,2%, Σταύρος Μαλάς (στηρίζεται από το ΑΚΕΛ) 21,9%, Γιώργος Λιλλήκας (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) 14,2%, Άντρη-Μακαρία Στυλιανού 1,5%, αποχή 8,6%, λευκό 7,4%, δεν απάντησαν 9,2%.Στα δυο σενάρια για τον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφονται ψηλά (με Λιλλήκα εξασφαλίζει 43,2% και με Μαλά 46,3%). Είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι δυο αντίπαλοι του κ. Αναστασιάδη, στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να κινηθούν σε δυο άξονες. Πρώτο, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά (αυτό δεν φαίνεται σήμερα, με βάση τη δημοσκόπηση, εύκολο εγχείρημα). Δεύτερο, να περιορίσουν την αποχή.Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Κυπριακή κοινωνία σήμερα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, όπως και οι συμμαχίες. Κυρίως, γιατί το σκηνικό μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (μνημόνιο, τρόικα κ.λπ.).Εξάλλου, από την δημοσκόπηση προκύπτει πως η διαφαινόμενη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, αν και δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, δεν προσθέτει σημαντικά στα ποσοστά Αναστασιάδη. Άλλωστε οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι φαίνεται να διαφωνούν με την κίνηση της ηγεσίας τους να συμπήξει μέτωπο με τον ΔΗΣΥ.Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, δεν φαίνεται επί του παρόντος να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που είναι και το μόνο κόμμα σήμερα, το οποίο τον υποστηρίζει. Φαίνεται, να έχει πρόσβαση στους ψηφοφόρους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, πλην όμως αυτή είναι περιορισμένη.Ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί ποσοστά, τα οποία του επιτρέπουν να στηρίξει διεύρυνση της υποστήριξής του. Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ τον υποστηρίζουν.Εξάλλου, η εφημερίδα «Αλήθεια» σε σημερινό ρεπορτάζ για τις προεδρικές εκλογές υποστηρίζει ότι τρεις τουλάχιστον δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να είναι ο κερδισμένος «καθώς συγκεντρώνει ποσοστά τέτοια που με την αναγωγή μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Translate this page

 Οι εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθούν στον δεύτερο γύρω, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Με βάση τη δημοσκόπηση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει προβάδισμα τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στο δεύτερο. Τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: Νίκος Αναστασιάδης 37,2%, Σταύρος Μαλάς (στηρίζεται από το ΑΚΕΛ) 21,9%, Γιώργος Λιλλήκας (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) 14,2%, Άντρη-Μακαρία Στυλιανού 1,5%, αποχή 8,6%, λευκό 7,4%, δεν απάντησαν 9,2%.

Στα δυο σενάρια για τον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφονται ψηλά (με Λιλλήκα εξασφαλίζει 43,2% και με Μαλά 46,3%). Είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι δυο αντίπαλοι του κ. Αναστασιάδη, στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να κινηθούν σε δυο άξονες. Πρώτο, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά (αυτό δεν φαίνεται σήμερα, με βάση τη δημοσκόπηση, εύκολο εγχείρημα). Δεύτερο, να περιορίσουν την αποχή.

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Κυπριακή κοινωνία σήμερα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, όπως και οι συμμαχίες. Κυρίως, γιατί το σκηνικό μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (μνημόνιο, τρόικα κ.λπ.).

Εξάλλου, από την δημοσκόπηση προκύπτει πως η διαφαινόμενη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, αν και δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, δεν προσθέτει σημαντικά στα ποσοστά Αναστασιάδη. Άλλωστε οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι φαίνεται να διαφωνούν με την κίνηση της ηγεσίας τους να συμπήξει μέτωπο με τον ΔΗΣΥ.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, δεν φαίνεται επί του παρόντος να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που είναι και το μόνο κόμμα σήμερα, το οποίο τον υποστηρίζει. Φαίνεται, να έχει πρόσβαση στους ψηφοφόρους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, πλην όμως αυτή είναι περιορισμένη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί ποσοστά, τα οποία του επιτρέπουν να στηρίξει διεύρυνση της υποστήριξής του. Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ τον υποστηρίζουν.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Αλήθεια» σε σημερινό ρεπορτάζ για τις προεδρικές εκλογές υποστηρίζει ότι τρεις τουλάχιστον δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να είναι ο κερδισμένος «καθώς συγκεντρώνει ποσοστά τέτοια που με την αναγωγή μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Pronews
Διαβαστε ακομη
Σχολιαστε το αρθρο

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.