Κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ η Ακαδημία Αθηνών

Κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ η Ακαδημία Αθηνών

Μετά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την ανησυχία της εξέφασε και η Ακαδημία Αθηνών σε ανακοίνωσή της όπου ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ καταργεί τον ισχύοντα νόμο 4009/2011 (σ.σ.: το νόμο Διαμαντοπούλου). Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο. «Το χρονικό διάστημα των 12 ημερών για διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου είναι ελάχιστο, εν όψει ιδιαίτερα της βαρύνουσας σημασίας του, διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις καθοριστικές για τη μελλοντική εξέλιξη των ΑΕΙ, ΤΕΙ, της έρευνας και γενικότερα της εκπαίδευσης και της Παιδείας στη χώρα μας».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποίησε από την πλευρά του ότι από τα 36 μεταπτυχιακά που λειτουργεί με 2.300 φοιτητές, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ελάχιστα θα επιβιώσουν. «Προσπάθειες 40 ετών για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης θα ανακοπούν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα «λουκέτο» στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έβαλε η διοίκησή του, μετά την ξαφνική κατάληψη μελών της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. «Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων. Είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Διαμαρτυρόμαστε γιατί βλέπουμε μια στοχοποίηση των ΤΕΙ», δήλωσε o πρόεδρος της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζεχερλής.

Οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με τα προγράμματα διετούς φοίτησης. «Τέτοια προγράμματα υποβαθμίζουν το κύρος των σπουδών» σχολίασε ο κ. Ζεχερλής και επισήμανε: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΤΕΙ να διαχειρίζονται διετή προγράμματα σπουδών σαν να είναι ΙΕΚ. Διαφωνούμε. Αντίθετοι είμαστε και με την προοπτική να καταργούνται τμήματα σπουδών με μία απλή υπουργική απόφαση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι οι σπουδαστές δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση των πτυχίων τους και πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις γιατί «οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών». «Ο υπουργός επιτίθεται δολοφονικά κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ», υποστηρίζουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.